Παρακάμπτει το ΝΑΤΟ, προτιμά τη Ρωσία ο Αμερικανός ΥπΕξ

Tillerson
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, σχεδιάζει να αναβάλει τη συνάντηση με τους Yπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, ενώ σκοπεύει να μεταβεί στη Ρωσία αργότερα, τον Απρίλιο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, δίνοντας στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, βάση της οποίας οι Σύμμαχοι μπορούν θεωρήσουν ότι ο τελευταίος δίνει προτεραιότητα στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Tillerson πρόκειται να χάσει την πρώτη συνεδρίαση των 28 Συμμάχων του ΝΑΤΟ στις 5 και 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος στις συνομιλίες που αναμένεται να λάβουν χώρα στις 6-7 Απριλίου μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping στο θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

Παρακάμπτοντας όμως τη συνάντηση του ΝΑΤΟ και επισκεπτόμενος έπειτα τη Μόσχα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να ισχυροποιήσει την αντίληψη ότι ο Trump βάζει σε προτεραιότητα τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις μεγάλες δυνάμεις, ενώ αφήνει σε δεύτερη μοίρα συναντήσεις με λιγότερο ισχυρά έθνη που εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον όσον αφορά στην ασφάλεια και την άμυνα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Trump έχει επανειλημμένως εξάρει τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, ενώ ο Tillerson έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ρωσίας για χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Exxon Mobil, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είπε ότι  θα μπορούσαν να βλάψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι ο Tillerson θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη με τους Υπουργούς Εξωτερικών των 26 από τις 27 άλλες χώρες του ΝΑΤΟ – όλων εκτός της Κροατίας – στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έχει ήδη φθάσει στην Ουάσιγκτον από τη Δευτέρα για την τριήμερη επίσκεψή του που περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, James Mattis, και τις προαναφερθείσες συνεδριάσεις στη βάση της καταπολέμησης του Isis.

H εκπρόσωπος του State Department συμπλήρωσε ότι ο Tillerson δεν θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τους 26 Υπουργούς Εξωτερικών με ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα, αλλά θα παραστεί στις συνομιλίες για το Ισλαμικό Κράτος.

«Μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις και συναντήσεις, τον Απρίλιο θα μεταβεί στη συνάντηση των G7 στην Ιταλία και στη συνέχεια για συναντήσεις στη Ρωσία», κατέληξε, λέγοντας ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Tom Shannon, θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: