Παράνομες κρίθηκαν οι απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ

14c25bacd9f81348da2194a0bfbd934c_XL
Διαβάστε επίσης

Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων που τον Ιούνιο του 2013, έχασαν τις δουλειές τους μετά το μαύρο στην δημόσια τηλεόραση.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε οτι υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Την προσφυγή  είχαν κάνει 198 εργαζόμενοι  υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.

Το δικαστήριο έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του ότι όντως εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.

Δηλαδή εργοδότης όφειλε πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».

 ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Σε άλλο σημείο της απόφασης σημειώνεται επίσης οτι  η αρνητική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε για την ΕΡΤ δεν παράγει δεσμευτικό δεδικασμένο για τα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία μπορούν να ελέγξουν-δικάσουν υποθέσεις με το ίδιο αντικείμενο, και πολύ περισσότερο όταν οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια είναι διαφορετικά πρόσωπα.

Η πρωτοδίκη απόφαση καταλήγει ότι οι αγωγές των απολυμένων πρέπει να γίνουν δεκτές λόγω παράβασης της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων και παράλληλα υποχρεώνει το Δημόσιο να απασχολεί τα πρόσωπα που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη «με την ειδικότητα και κατά τους όρους που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους και με την απειλή επιβολής χρηματικής ποινής, ύψους 100 ευρώ, υπέρ καθενός και για κάθε ημέρα παράβασης της υποχρέωσης αυτής».

Παράλληλα, κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους.

Παλαιότερα άρθρα: