Παράταση για την εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τρία αναπάντητα ερωτήματα

sxoleio aylh
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με την Κομισιόν να δηλώνει ότι ποτέ δεν απαίτησε την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε συντελεστή ΦΠΑ 23% και τον ΣΥΡΙΖΑ να τη διαψεύδει, υπενθυμίζοντας ότι όχι απλά του ζητήθηκε αλλά συναποφασίστηκε και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, στην ψήφιση του μνημονίου, φθάσαμε εχθές στην απόφαση για παράταση της εφαρμογής του μέτρου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση έως 16/10 για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%.
Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τον πολιτικό κόσμο και τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ναι έχουν δίκιο, ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αντίστοιχα ωστόσο επιχειρήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ένα σωρό άλλοι κλάδοι τους οποίους θα επιβάρυνε σοβαρά μια τέτοια φορολόγηση.

Από την άλλη ο χαρακτήρας της έμμεσης φορολόγησης έχει συκγκεριμένη πολιτική ταυτότητα και αποτελεί προσφιλές μέτρο στους φιλελεύθερους, σε αντίθεση με τον αριστερό χαρακτήρα της άμεσης φορολόγησης. Κακώς τώρα διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτια τους για τα συμφέροντα του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Απαιτείται όμως και μία απάντηση από την απελθούσα κυβέρνηση και από την Κομισιόν, γιατί εξαιρέθηκαν όλα αυτά τα ξένα εκπαιδευτήρια από το μέτρο; Πρόκειται για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που ανήκουν σε ξένους οργανισμούς και λειτουργούν στην Ελλάδα υπό τη μορφή των ΜΚΟ. Μήπως για να χτυπηθεί μόνο το ελληνικό μικρομεσαίο κεφάλαιο; Λέω εγώ τώρα… Μήπως έτσι επιβεβαιώνεται, όχι μόνο ο νεοφιλελεύθερος αλλά και πραγματικά αποικιοκρατικός χαρακτήρας του μνημονίου;

Παλαιότερα άρθρα: