Πατρίκ Μοντιανό: Σε έναν απόγονο της Θεσσαλονίκης το Νόμπελ Λογοτεχνίας

nobel logotexnias
Διαβάστε επίσης

Στον 80χρονο και ελληνικής καταγωγής Πατρίκ Μοντιανό απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο συγγραφέας είναι εδώ και χρόνια ένας από τους πιο συνεπής ερευνητές της μοντέρνας Εβραϊκής ιστορίας μέσα από τα βιβλία του. Τα περισσότερα από αυτά -όπως και η «Ντόρα Μπρούκνερ» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκης- παρουσιάζουν πτυχές της τραγωδίας που άφησε πίσω του ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Μοντιανό, γεννήθηκε το 1945 στα προάστια του Παρισιού, στην κάποτε φτωχή περιοχή της Μπιλανκούρ, που τώρα είναι κέντρο πολυεθνικών γραφείων. Τότε εκεί έβρισκαν φτηνό κατάλυμα οι φτωχοί Σεφαραδίτες Εβραίοι όπως η οικογένεια του Μοντιανό, η οποία μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι. Η οικογένεια του μάλιστα αποτελούσε παράδειγμα στην συμπρωτεύουσα καθώς ήταν πολύ θρησκευόμενη και πολλά μέλη της ήταν ραβίνοι.

Παρ” όλα αυτά όμως, το άμεσο παρελθόν του Μοντιανό δεν ήταν και τόσο άσπιλο. Ο πατέρας του κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν μαυραγορίτης ο οποίος μάλιστα λέγεται οτι συνεργάστηκε με τους Ναζί. Ίσως όλα αυτά να οδήγησαν τον νεαρό Πατρίκ να προσπαθεί να εξιλεωθεί μέσω μιας συνεχούς αναζήτησης και εξιστόρησης των τραγικών γεγονότων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παλαιότερα άρθρα: