Παύλος Φύσσας: Εκδηλώσεις ενάντια στο Νεοναζισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη

rip fissas
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Εχθές και προχθές πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για την δολοφονία του καλλιτέχνη από το μέλος της ΧΑ. Με αντιφασιστική πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη και μεγάλη συναυλία με συμμέτοχη 30 καλλιτεχνών στο σύνταγμα την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε πολλές πόλεις τής Ελλάδος αλλά και σε αρκέτες πόλεις της Ευρώπης.

Ένας χρόνος πέρασε από την νύχτα τις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όπου ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Μια δολοφονία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν πανευρωπαϊκά στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο στέλνοντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στον ναζισμό.

Ο φετινός Σεπτέμβριος ανακηρύχθηκε ως πανευρωπαϊκός μήνας κατά του φασισμού, ενός πολιτικού χώρου που ανέρχεται επικίνδυνα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Την Πέμπτη συνελήφθησαν πάνω από 60 άτομα στην πορεία διαμαρτυρίας και την Παρασκευή παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα. Χωρίς προβλήματα διεξήχθη η χθεσινή συναυλία με πλήθος κόσμου να δίνει το παρόν.

Και ενώ Ελλάδα και Ευρώπη κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την ακροδεξιά που παίρνει τα πάνω της, τα γεγονότα μας επιφυλάσσουν συμπτώσεις που αποπνέουν κάποια ειρωνεία.

Ο λόγος για το βραβείο ειρήνης της Σεούλ που αποδόθηκε στην Άγκελα Μέρκελ, μαζί με το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ με κύρια αιτία την αναγνώριση των (ήδη αναγνωρισμένων από τη Γερμανία…) εγκλημάτων πολέμου των ΝΑΖΙ την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Παλαιότερα άρθρα: