Πεδίο δόξης λαμπρό για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

kausima_421989305
Διαβάστε επίσης

Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Κώστας Μάρδας, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Μαρδάς έχει αποκαλύψει τους «δρόμους» του λαθρεμπορίου των καυσίμων με έμφαση στις εικονικές εξαγωγές και τα ναυτιλιακά καύσιμα, σε μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, οι εικονικές εξαγωγές προκύπτουν από στοιχεία του ΟΗΕ. Στα στοιχεία αυτά φαίνεται πως η Ελλάδα εξάγει περισσότερες ποσότητες στις γειτονικές της χώρες Τουρκία, Βουλγαρία και FYROM, όταν εκείνες δηλώνουν ότι εισήγαγαν λιγότερες ποσότητες από την Ελλάδα. Πρόκειται για στοιχεία του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από δηλώσεις αξιωματούχων παλαιότερων κυβερνήσεων διαπιστώνεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου. «Η μελέτη που κάναμε ήταν μελέτη μέτρων πολιτικής. Έχουμε προτείνει ένα σύνολο μέτρων τα οποία θα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και ήταν ιδιαίτερα σαφής στη θέση του», επισήμανε ο κ. Μάρδας.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό για ένα θέμα που έχει μελετήσει καλά και μπορεί να προχωρήσει αμέσως στη λήψη μέτρων. Η ελληνική κοινωνία περιμένει αυτό ακριβώς τόσο από εκείνον όσο και από το σύνολο της νέας κυβέρνησης.

 

Παλαιότερα άρθρα: