Πενιχρά τα έσοδα από την πώληση Δημόσιας Περιουσίας

TAIPED
Διαβάστε επίσης

Η πενιχρή συμβολή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στα δημόσια οικονομικά αποτυπώνεται σε έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ που διαβίβασε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίας Χαρδούβελης…
Σύμφωνα με το έγγραφο τα ποσά που έχει εισπράξει από το 2011 εως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων ανέρχονται περίπου σε 2,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το 2011 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν σε 1,56 δισ. ευρώ, την επόμενη χρονιά κατά την οποία διεξήχθησαν οι διπλές εθνικές εκλογές τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έπεσαν στα… 22 εκατ. ευρώ. Το 2013 στα δημόσια ταμεία εισέρευσαν 1,04 δισ. ευρώ ενώ στους πρώτους μήνες του 2014 έχουν καταγραφεί έσοδα μόλις 325 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ανέρχονται σωρευτικά από το 2011 έως το 2014 σε 4,106 δισ. ευρώ, την τετραετία έως το 2015 σε 6,329 δισ. ευρώ και μέχρι το 2016 σε 9,681 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαβίβασε το έγγραφο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί και για το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της Εγνατίας οδού και ποια η πορεία αποκρατικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ως προς το ζήτημα της Εγνατίας οδού και την έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου και των καθέτων αξόνων, το ΤΑΙΠΕΔ απαντά ότι με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων υπήρξε μεταβολή στο σχεδιασμό προκειμένου να επιτευχθεί σύστημα που θα πληροί τις απαιτήσεις αναλογικής χρεώσεως των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε αναμονή των απαραίτητων ενεργειών του υπουργείου Μεταφορών για τον καθορισμό και την εξειδίκευση του συστήματος αναλογικής χρέωσης των διοδίων αλλά και την ειδίκευση της εφαρμοστέας πολιτικής διοδίων που απαιτεί προηγούμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Επίσης το Ταμείο αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες του υπουργείου για να τεθούν σε λειτουργία ήδη αδειοδοτημένοι σταθμοί σε σημεία του άξονα που έχουν προ πολλού ολοκληρωθεί και δοθεί στη χρήση των αυτοκινητιστών.

Μετά την οριστική διαμόρφωση του εφαρμοστέου συστήματος αναλογικών διοδίων και της πολιτικής διοδίων, το ΤΑΙΠΕΔ δύναται να εκκινήσει άμεσα διαγωνισμό για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού. Ως προς το ζήτημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, έχουν τεθεί σε αναστολή οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Όπως αναφέρεται, το Ταμείο βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων αξιοποίησης των συμμετοχών του στις εν λόγω εταιρείες στο πλαίσιο όμως της απόφαση του ΣτΕ.

Παλαιότερα άρθρα: