Περί δικαιοσύνης

dikaiosini
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Ουκ ολίγα έχουν ειπωθεί σχετικά με την σχέση της κυβέρνησης με την δικαστική εξουσία και το κατά ποσό η τελευταία δείχνει πρόθυμη να δέχεται, σύμφωνα με ορισμένους, την παράκαμψη του Συντάγματος.

«Η κ. Θάνου»

Πρόσωπο κλειδί στο εξουσιαστικό αυτό δίπολο είναι η κ. Θάνου και οι θέσεις τις οποίες κατέλαβε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αρχικά, το πρώτο ύπουλο χτύπημα ήταν με την παράκαμψη της ιεραρχίας προκειμένου να αναλάβει η κ. Θάνου Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα συγκέντρωσα στοιχεία που δείχνουν μία πιο «στενή» σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που είχε παλαιότερα. Υπό αυτό το πρίσμα, είδαν το φως της δημοσιότητας ομιλίες, επιστολές και παρατηρήσεις έντονου ύφους και κυρίως επικριτικοί τόνου ενάντια στα μνημόνια των προηγούμενων ετών. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εξίσωσης που λογικά αποτέλεσε και τα απαραίτητα εχέγγυα προκειμένου να προωθηθεί και προβληθεί η προσωπικότητας της σε αρκετές πολιτικές συζητήσεις και πολιτικά σενάρια.

«Κεφάλαιο δεύτερο»

Φυσικά ήταν το πρόσωπο κλειδί το οποίο ανέλαβε να διαχειριστεί την κατάσταση και την πρωθυπουργία της χώρας όντας υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Η κατάληψη της θέσης αυτής, όμως, είχε ως άμεσο απότοκο το γεγονός της μη έγκαιρης στελέχωσης των υπολοίπων Ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

«Έως σήμερα»

Βέβαια δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα πιο επίκαιρα τεκταινόμενα αρχικά με την πειθαρχική δίωξη στον κ. Ντογιάκο. Ο κ. Ντογιάκος, νόμιμα εκλεγμένος και για όσους γνωρίζουν καταστάσεις αρκετά νόμιμος σε όλες του τις δραστηριότητες, άσκησε δριμύτατη κριτική και εξαπέλυσε καταγγελίες ενάντια του προσώπου της κ. Θάνου για την εμπλοκή της τελευταίας με ηχηρές παρέμβαση τις στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών. Το αποτέλεσμα; Ο ίδιος τιμωρείται με επίπληξη, μία απόφαση που επιβάλλει ο υπουργός Παπαγγελόπουλος,! Τρέλα σου λέω!

«Τηλεοπτικές άδειες»

Στο πιο «καυτό ζήτημα των ημερών μας» η υπόθεση με την συνεδρίαση του ΣτΕ, όπου προσωπικά θεωρώ ότι η απόφαση ενδεχομένως και να ήταν προϊόν συνεννόησης. Ο λόγος; Από την μία οι άδειες και ο τρόπος οι οποίες δόθηκαν, με τα νομικά ζητήματα που τις συνοδεύουν και από την άλλη ο διορισμός ως προέδρου του Σακελλαρίου, χωρίς όμως να έχει στο πλευρό του αντιπροέδρους. Εύλογη ερώτηση νομίζω, αν και δεν θεωρώ πως θα λάβουμε πραγματική απάντηση. Επιπροσθέτως, με την πάροδο λίγων ημερών, έλαβε χώρα ένα ακόμη πρωτοφανές για τα δικαστικά χρόνια γεγονός. Είχαμε την διάλυση της ολομέλειας του ΣτΕ από τον κ. Σακελλαρίου επικαλούμενος κοινωνικές ανησυχίες.

«Το οικονόμο σκέλος»

Ενώ διανύουμε αισίως και τον έκτο χρόνο λιτότητας και μνημονιακής ασφυξίας και ενώ οι πλειάδα των Ελλήνων φορολογούμενων έχουν υποστεί εξαντλητικές μειώσεις στις αποδοχές και τις συντάξεις τους, η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στην εξής ενέργεια: «Ανακοινώνονται αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών». Πιο μπαμ δεν γίνεται; Γίνεται; Απίστευτο και όμως αληθινό, τα γεγονότα δείχνουν τη ροή πληροφοριών που κάκιστα θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν μία «δήθεν» συγκεκαλυμμένη προσπάθεια υπόγειας συνεργασίας με ιδιοτελή κίνητρα. Για λόγους προφανής, προσωπικά αρκούμαι στο να παρουσιάσω τα γεγονότα και να δώσω το στίγμα και τον τόνο μελλοντικών αποκαλύψεων.

«Το κερασάκι στην τούρτα»

Τέλος, για να δέσει και το γλυκό σας άφησα για τελευταίο τα σενάρια που θέλουν τους δικαστές να έχουν επιστροφή φόρων για τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς και για την πιθανότητα παραμονής της Θάνου στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για ακόμη τρία χρόνια, παρά την ρητή συνταγματική αναφορά. Σήμερα διαρρέουν επιστροφές μειώσεων σε δικαστικούς, καθώς και φωτογραφική ρύθμιση για παραμονής της Θάνου στην Προεδρία του Αρείου Πάγου παρά την ρητή συνταγματική αναφορά.

Δεν έχω επίλογο, πραγματικά δεν θεωρώ ότι αυτό το άρθρο έχει ολοκληρωθεί και είναι και πολλά που θα αποκαλυφθούν στους αμέσως επόμενους μήνες. Εν αναμονή λοιπόν!

Παλαιότερα άρθρα: