Περί Ε.Ε ο λόγος

Flags of countries belonging to the European union
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Συχνά ακούμε για Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, της αξιοπρέπειας, της περηφάνιας. Μας μιλούν για μια Ευρωπαϊκή Ένωση αγγελικά πλασμένη. Είναι όμως έτσι; Προφανώς και όχι. Μακάρι να ήταν. Ο Διάλογος των Μηλίων με τους Αθηναίους είναι ένα από τα δραματικότερα επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου και εξιστορείται στο 5ο βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη. Το περιστατικό συνέβη το 416 π.Χ. Δείχνει πως η Αθήνα επιβάλλεται στην Μήλο. Ο διάλογος αποδικνύει πως μια πόλη- κράτος επιβάλλεται σε μια άλλη. Είναι η πεμπτουσία του πολιτικού ρεαλισμού. Σήμερα, η Γερμανία θέλει να ταπεινώσει την Ελλάδα και να παραδειγματίσει οποιαδήποτε άλλη χώρα αποπειραθεί να πράξει ανάλογα. Και αυτό είναι λογικό.

Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η Ευρωζώνη δεν είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Στην Ευρωζώνη κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού που στην προκειμένη είναι η Γερμανία. Καλώς ή κακώς. Οφείλουμε να το δούμε και να το αποδεχθούμε. Είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι είναι. Μακάρι να ήταν αλλιώς αλλά δεν είναι. Και η Ελλάδα πολλά περιθώρια τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει. Για απλούστατα δεν διαθέτει ισχυρούς εθνικούς συντελεστές ισχύος ώστε να διαπραγματευτεί σωστά. Το χειρότερο δε όλων είναι πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Η Ελλάδα παρά τις βαρύτατες θυσίες είναι αναγκασμένη να μείνει στην Ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους κυρίως και δευτερευόντως για οικονομικούς.

Από εκεί πέρα οφείλουμε μέσα από την Ευρωζώνη να αναδιοργανώσουμε την εθνική μας οικονομία στα πρότυπα ενός σοβαρού φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις ώστε να έχουμε μια υγιή και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία.

Παλαιότερα άρθρα: