Περικοπές προσωπικού και επενδύσεων από τη Shell

shell
Διαβάστε επίσης

Για διατήρηση της ύφεσης στην παγκόσμια αγορά του πετρελαίου, προετοιμάζονται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και προχωρούν σε δραστικές περικοπές προσωπικού, αλλά και μείωση των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

Η μια μετά την άλλη οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες λαμβάνουν αμυντικά μέτρα, προβλέποντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη.

Έτσι η Shell ανακοίνωσε περικοπές 6.500 θέσεων εργασίας για το 2015, ενώ πρόκειται να μειώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα κατά 7 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση με αφορμή τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2015, αιτία των περικοπών είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με τη Shell, μπορεί να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια και συνεπώς, ο όμιλος προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη ύφεση.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Royal Dutch Shell για το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν στα 3,8 δισ. δολάρια έναντι 6,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας ωστόσο, τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg που μιλούσαν για κέρδη ύψους 3,4 δισ. δολάρια.

Η Shell εκτιμά πως οι τιμές πετρελαίου θα ενισχυθούν στα 90 δολάρια το βαρέλι έως το 2018.

Αλλά και η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1.500 εργαζομένους, περίπου 2% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, καθώς περικόπτει δαπάνες για να αντισταθμίσει τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Σχεδόν όλες οι απολύσεις θα γίνουν στο Τέξας, όπου η εταιρεία επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια, και στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου πέρυσι υποχώρησαν κατά 55% λόγω ανησυχιών για πλεονάζουσα προσφορά στις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές. Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου διαμορφώνεται στα 47,98 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στα 53,30 δολάρια το βαρέλι.

Παλαιότερα άρθρα: