Περισσότεροι από 150 νεκροί στη Συρία ενόψει της κατάπαυσης πυρός

syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Περισσότερα από 150 άτομα συνολικά εικάζεται ότι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια βομβιστικών επιθέσεων στις συριακές πόλεις της Δαμασκού και της Χομς.

Στην πρωτεύουσα, επιπλέον 180 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν τέσσερις εκρήξεις χτύπησαν τη νότια περιοχή Sayeda Zeinab.

«Κοιμόμουν στο σπίτι μου όταν άκουσα την πρώτη έκρηξη. Συνέβη ακριβώς εδώ. Περίπου πέντε λεπτά αργότερα, καθώς καλούσα το ασθενοφόρο, μια δεύτερη βόμβα εξερράγη», δήλωσε μάρτυρας στη Δαμασκό.

Παράλληλα, στη Χομς, δεκάδες σκοτώθηκαν σε διπλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ISIL ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες αυτές επιθέσεις στις δύο πόλεις.

Παρά τα δραματικά αυτά γεγονότα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή, ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία είναι ακόμα δυνατή. Πρόσθεσε δε ότι έχει καταφέρει να πετύχει μια προσωρινή συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του επί του συριακού ζητήματος.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο αμερικανός αξιωματούχος, «Η παύση των εχθροπραξιών, θα καταστεί δυνατή εντός των επόμενων ωρών».

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, τόνισε από την πλευρά του ότι είναι έτοιμος για την κατάπαυση του πυρός. Με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι οι «τρομοκράτες» δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτή την άρση των μαχών προς όφελός τους – και ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τους επαναστάτες θα άρουν με τη σειρά τους την υποστήριξή τους προς αυτούς.

Το βέβαιο είναι πως παρά τις μέχρι στιγμής εκατέρωθεν καλές προθέσεις για λύση της εμφύλιας κρίσης στη Συρία, η απειλή του ISIL εξακολουθεί να αποτελεί τον πλέον αστάθμητο παράγοντα. Κι ο παράγοντας αυτός θέτει κάθε στιγμή σε λεπτή ισορροπία τόσο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όσο και εν γένει την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, το ζητούμενο είναι, το μεγάλο αυτό βήμα, της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντιπολίτευση να προσφέρει το έδαφος για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού μορφώματος που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: