«Πετσοκόβονται οι συντάξεις»

Δεν θα φτάνουν τα χρήματα για τις συντάξεις το 2016
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Ένταση έχουν προκαλέσει οι φήμες περί μείωσης περαιτέρω των συντάξεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Αρχικά απ’ότι φαίνεται η κυβέρνηση δείχνει να σκέφτεται σοβαρά τις προτάσεις του Δ.Ν.Τ περί μείωσης των συντάξεων και, όπως αυτή διατείνεται σε κυβερνητικός κύκλους, προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ένα σχέδιο περικοπών σε όλες τις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, εφάπαξ με αποκλειστικό σκοπό να σωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

Επιπροσθέτως, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με κάποια μελανά σημεία της ασφαλιστικής πρότασης Κατρούγκαλου, τα οποία στην κυβέρνηση θέλουν να «καθαρίσουν» και για αυτό στο τραπέζι τίθενται και κάποια άλλα επιμέρους ζητήματα όπως:

1) Η καθιέρωση χαμηλότερης εθνικής σύνταξης για ασφάλιση κάτω των 20 ετών,

2) Οι οριζόντιες μειώσεις 5% σε επικουρικές συντάξεις,

3) Οι μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα,

4) Η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα και για το «άθροισμα» των συντάξεων στις 3.072 ευρώ (από τις 3.680 ευρώ σήμερα),

5) Όπως και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος,

«Τί θα γίνει με την εθνική σύνταξη;»

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εθνική σύνταξη η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί σε δυο ενδεχόμενα:

Α) χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360, αντί των 384 ευρώ, με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης,

Β) όπως και χαμηλότερη εθνική σύνταξη – κάτω των 360 ευρώ – για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 έως 20 έτη ασφάλισης, με διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση της εθνικής σύνταξης μεταξύ των 320 και 350 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης.

Συμπερασματικά, για ακόμη μια φορά η ελληνική κοινωνία διαπιστώνει με τον άσχημο τρόπο το πως λαμβάνει «σάρκα και οστά» ο λαϊκισμός και η δημαγωγία σε μια κατεδαφισμένο ηθικά και οικονομικά χώρα. Η πεμπτουσία της πράξης αυτής βρίσκει «θύματα» και «χρήσιμους ηλίθιους», έτσι ώστε να εξαπατήσει και να μοιράσει φρούδες ελπίδες στην βάση θετικών προτύπων αλλά εντελώς λανθασμένων βάσεων και μέσων επίτευξης.

Ελπίζω πραγματικά όσο περνάει ο καιρός η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και είτε να επιστρέψει επιτέλους στον ρεαλισμό είτε να δηλώσει αδυναμία χάραξης και άσκησης κεντρικής πολιτικής, κάτι που αυτόματα θα μας οδηγήσει σε μια εκ προοιμίου νέα εσωστρέφεια, ενδεχομένως, όμως, να μας γλιτώσει από κάτι εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Παλαιότερα άρθρα: