Πλαστά πτυχία: Το τέλος της Εποχής της Μετριοκρατίας, Η Ώρα της Αριστείας

metriokratia-aristeia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ιωάννης Π. Χουντής*

Μετά την πρόσληψη ανθρώπων στο Γρ. Πρωθυπουργού, που θεωρούν την καριέρα χολέρα (Ν. Καρανίκας) και τοποθέτηση Υπουργών, που ισχυρίζονται ότι η αριστεία είναι ρετσινιά (Μπαλτάς), η ακόλουθη είδηση ήταν ακόμα μία ‘’γροθιά’’ στο στομάχι κάθε φέρελπι νέου πολίτη, που είτε αποκτά τώρα τους τίτλους σπουδών του είτε έχει κατακτήσει ήδη αρκετούς.

‘’Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να γίνουν νόμιμα μέσω εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι.’’

Η Ελλάδα της Αριστείας, αν υπήρξε ποτέ, εξαφανίζεται συστηματικά. Η Μετριοκρατία σιγά αλλά σταθερά καθιερώνεται ως θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Τείνει να θεωρηθεί κανονικότητα βυθίζοντας περαιτέρω την συλλογική μας μοίρα στα Τάρταρα. Η ελάσσων προσπάθεια επιβραβεύεται, ενώ ο κόπος και η κριτική σκέψη θεωρούνται στοιχεία εξοβελιστέα. Το ‘’αεί αριστεύειν’’ του Ομήρου πήγε στα αζήτητα της εκπαίδευσης μαζί με την ακαδημαική και επαγγελματική καταξίωση, που αντιμετωπίζεται εχθρικά.

Η μετριοκρατία και η μαζοποίηση στο πλαίσιο της ιδεοληπτικής ισοπέδωσης προς τα κάτω βρίσκεται στο απόγειό της. Κάθε μικρό φυλλαράκι, που είναι πιο ψηλό από τα υπόλοιπα σιγά-σιγά θα κουρεύεται βιαίως από την κυβερνητική ρητορική και τις επιλογές τους. Αντί να εξυψώνονται οι μείωνες κατεβαίνουν από το βάθρο για να τους συναντήσουν οι βελτίωνες. Αυτή τη φορά με όρους ηθικούς και ακαδημαϊκούς και όχι ταξικούς.

Η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, η παραγωγική τάξη και οι πολίτες με κριτική σκέψη, μπορεί να έχουν υποστεί πολλά κατάγματα αλλά η βλάβη δεν είναι ανήκεστος… ακόμη. Η Αριστεία και η παραγωγική εργασία μπορεί και πρέπει να ανέλθει και πάλι στο βάθρο που της αξίζει και να τραβήξει τη χώρα από τα λιμνάζοντα νερά, που την θέλουν οι σημερινοί κυβερνώντες της.

Βρισκόμαστε απέναντι από μία σημαντική πρόκληση η έκβαση της οποίας θα καθορίσει εν πολλοίς την συμπεριφορά μας ως κοινωνία, αλλά και την πορεία μας σαν χώρα. Το θέμα της Αριστείας είναι μία σημαντική υπόθεση που σιωπηρά κρύβεται κάτω από το χαλί, γύρω από μία πολιτική που εξυπηρέτησε πολλά χρόνια την νοοτροπία των «δικών μας παιδιών». Με αφορμή την τρέχοντα γεγονότα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επιτέλους τις αδυναμίες μας και να δώσουμε βάρος και ευθύνες σε αυτούς που διαπρέπουν. Η Αριστεία δεν είναι απλά θέμα παιδείας, ούτε θέμα ελιτισμού… Είναι μία υποχρέωση όλων μας και πρώτιστα απέναντι στους εαυτούς μας, για κάθε τι που παλεύουμε να επιτύχουμε κάνοντας συνολικά την χώρα μας καλύτερη.

Ιωάννης Π. Χουντής είναι Διευθυντής και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’ (www.keasm.gr) και Φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ.

Παλαιότερα άρθρα: