Ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων υπό τον Αντώνη Νικοπολίδη

nikopo_omada
Διαβάστε επίσης

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων στην Ελλάδα είναι γεγονός, μέσω του συλλόγου Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων και υπό τον Αντώνη Νικοπολίδη. Η ομάδα δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Οργάνωσης Γη με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά και τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά, υπό την αιγίδα της UEFA.

Η Οργάνωση Γη ήταν εκείνη που ανέλαβε την ενημέρωση των προσφύγων που μένουν στα hot spots σε Ελαιώνα, Σκαραμαγκά, Σχιστό, Ελληνικό, όπως και σε διαμερίσματα όπου κατοικούν στο λεκανοπέδιο, με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας και την φροντίδα Δήμων και ΜΚΟ.

Η επιθυμία των προσφύγων να ενταχθούν στην ομάδα ποδοσφαίρου ήταν μεγάλη και μετά από τρεις μήνες προπονήσεων στο γήπεδο της οδού Αμοργού, στα Καμίνια, ολοκληρώθηκε η επιλογή των 25 προσφύγων (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν). Η ομάδα θα ονομάζεται Hope Refugees Football Club και αρχικά θα ενταχθεί σε πρωτάθλημα ανεξαρτήτων ομάδων, με στόχο να αποκτήσει στο μέλλον τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρωτάθλημα τοπικής κατηγορίας.

Ο σκοπός του Πέτρου Κόκκαλη για την νεοσύστατη ομάδα, έπειτα από την εμπειρία του με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι σαφής: «Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία και να διευκολύνουμε εκείνους που ενδιαφέρονται, να γίνουν μέλη μιας οργανωμένης προσπάθειας στο χώρο του ποδοσφαίρου, που είναι στην πραγματικότητα, μία παγκόσμια γλώσσα, την οποία όλοι καταλαβαίνουν και δέχονται […] Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα θα αφήσει το σημάδι της στο ποδόσφαιρο, με ότι πρεσβεύει και εκπροσωπεί και με ότι θα παρουσιάσει και θα επικοινωνεί. Ξεκινάμε τώρα, αλλά, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μία μακρά και ευχάριστη διαδρομή».

Ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, τονίζει ότι «υπάρχει διάθεση και χαρά για το παιχνίδι κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Το επίπεδο είναι αξιόλογο και εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουμε μία καλή ομάδα, που θα λειτουργήσει ως όχημα φιλίας με την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά που ήλθαν κοντά μας για να παίξουν ποδόσφαιρο, αισθάνονται όμορφα και το δείχνουν και έτσι αποζημιωνόμαστε όλοι, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο τελικός στόχος μας: να προσφέρουμε αναδεικνύοντας την ομορφιά του παιχνιδιού που μας ενώνει».

Προπονητής της Hope Refugees Football Club θα είναι ο Μοχάμεντ Αφάς, ο οποίος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την πατρίδα του, τη Συρία, που μεταγράφηκε σε ομάδα του εξωτερικού (το 1993 στην Προοδευτική) και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από το 2011. Ο ίδιος μιλώντας για την προσπάθεια αυτή, τόνισε: «Αναμφισβήτητα βλέπουμε θετικά στοιχεία από τους παίκτες που ήλθαν κοντά μας, ώστε να συγκροτήσουμε την ομάδα. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία, στην ποδοσφαιρική σκέψη, μα, κυρίως στη ψυχολογία τους, ώστε να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στο γήπεδο και κυρίως να το ευχαριστιούνται.»

Παλαιότερα άρθρα: