Ποια είναι τα δύσκολα σημεία στη συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών

xrimata-euro-krisi-ellada-oikonomia-grexit
Διαβάστε επίσης

Σταχυολογεί ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Πέρα από τους θετικούς συμβολισμούς της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ – Τσίπρα, εκκρεμούν αποφάσεις τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάρει, ενώ για τη σημερινή είναι απορριπταίες. Αυτές όμως οι αποφάσεις έπαιζαν ρόλο στην πορεία τη αξιολόγησης και της συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με το reuters, oι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια για συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα «προαπαιτούμενα» που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους» επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Δεύτερη μεγάλη δυσκολία είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που είχαν ταλαιπωρήσει ακόμη και την κυβέρνηση Σαμαρά. Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς. Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.

Ακόμη, οι πιστωτές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν βλέπω πώς τα ελληνικά δημοσιονομικά θα μπουν σε τάξη εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φορολογικών εισφορών» επισήμανε ένας αξιωματούχος. «Έχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση» για να επιτύχουν μια συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει «ευελιξία», σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί «να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα»

Πληροφορίες από reuters και news247

Παλαιότερα άρθρα: