Ποιες εφτά τράπεζες θα πάρει μαζί της η Deutsche Bank;

deu_bank
Διαβάστε επίσης

Η Deutsche Bank είναι υπερβολικά εκτεθειμένη στον κλάδο της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, από τον οποίον αναμένονται περαιτέρω χρεοκοπίες στο μέλλον. Παράλληλα, έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα από κάθε άλλα τράπεζα -54,7 τρισεκατομμύρια δολάρια- και τώρα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόστιμο ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για απάτη στην πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank βρίσκεται τώρα στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα είναι πρακτικώς αδύνατο να συγκεντρώσει το κεφάλαιο για να πληρώσει το πρόστιμο ή να καλύψει μελλοντικές απώλειες. Ακόμα χειρότερα, η σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει η Μέρκελ έναντι της προοπτικής διάσωσης των ιταλικών τραπεζών ανάγκασε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να πει ότι δεν θα υπάρξει παροχή βοήθειας ούτε για τη Deutsche Bank.

Αν η Μέρκελ βοηθήσει στη διάσωση της Deutsche Bank, τότε θα πληγεί το ευρώ. Αν δεν βοηθήσει, τότε η πτώση της τράπεζας θα μπορούσε να παρασύρει τη χώρα, και την κυβέρνησή της μαζί.

Η Deutsche Bank διαθέτει κεφάλαιο που ισοδυναμεί με μόλις 2,68% της αξίας των στοιχείων ενεργητικού της -η χειρότερη επίδοση απ’ όλες τις μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως. Μια υγιής τράπεζα απαιτεί ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Οι εφτά τράπεζες με τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας -δηλαδή τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιοποίησης-βρίσκονται όλες στην Ευρώπη:

deutsche bank

Παλαιότερα άρθρα: