Ποιοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Επιτελείων απαντούν στον Καμμένο και στηρίζουν το «Ναι»

pano-kammenos-geetha
Διαβάστε επίσης

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Την παρέμβαση 16 πρώην αρχηγών ΓΕΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ του «Ναι» και παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη προκαλεί η εικόνα διχασμού που καλλιεργούν διάφορα κέντρα με ατυχείς εκφράσεις και δηλώσεις με τις οποίες επιχειρούν εμμέσως να εμπλέξουν και το Στράτευμα.

Λίγες ώρες μετά την ατυχέστατη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων περί την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, δεκαέξι αρχηγοί με «βαρύ όνομα» απέστειλαν ένα κείμενο σοβαρό και μετρημένο που ασφαλώς παίρνει θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Με ψυχραιμία και λογική, αρχηγοί με σπουδαία βιογραφικά και πορεία που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς επισημαίνουν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το αυτονόητο, να διασφαλίσει την ψυχραιμία και τη λογική χωρίς να προχωρήσει σε διαχωρισμούς αλλά με εθνική ομοψυχία.

Τέτοιου είδους κείμενα θα έπρεπε να έχουν υιοθετηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι πολιτικοί παρατηρητές που έλαβαν ήδη το κείμενο παρέμβασης των 16 αρχηγών, επισημαίνουν πως μόνο με τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή μπορεί να συγκριθεί, ο οποίος μίλησε για το εθνικό φρόνημα και την ενότητα.

Για λόγους αντικειμενικότητας και σεβασμού δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο με τις υπογραφές των αρχηγών:

«Οι παρακάτω διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων, παρακολουθούντες και προβληματιζόμενοι για τα συμβαίνοντα σήμερα στην Πατρίδα μας θεωρούμε ότι:

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή του ιστορικού της βίου, η όποια απαιτεί δύσκολες και ενδεχομένως επώδυνες αποφάσεις.

H στιγμή αυτή δεν είναι η ώρα αναζήτησης ευθυνών και υπευθύνων.

Η προσπάθεια είναι συνολική, είναι εθνική.

Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και πάνω από κομματικές γραμμές και αντιπαραθέσεις, πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, στην αντιμετώπιση της καταστάσεως, με ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να στηριχθούν ώστε να διατηρήσουν τη μαχητική τους ισχύ, για να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την άμυνα και την εθνική κυριαρχία της Χώρας. Κύριος άξονας όλων των ενεργειών πρέπει να είναι το συμφέρον και το μέλλον της Πατρίδος.

Ανεξαρτήτως, των διαβουλεύσεων με τους εταίρους αλλά και των εσωτερικών εθνικών διεργασιών, τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό γεωγραφικό και πολιτικό της χώρο, την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει πρωταγωνιστής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη.

 

Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ:

Στρατηγός ε.α. Βελλίδης Σταμάτιος

Στρατηγός ε.α. Αντωνακόπουλος Γεώργιος

Στρατηγός ε.α. Γράψας Δημήτριος

 

Επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων

ΓΕΣ:

Στρατηγός ε.α. Καπραβέλος Ευστάθιος

Στρατηγός ε.α. Παναγιωτάκης Κωνσταντίνος

Στρατηγός ε.α. Χαρβάλας Παναγιώτης

Στρατηγός ε.α. Ντούβας Νικόλαος

Στρατηγός ε.α. Βούλγαρης Δημήτριος

Στρατηγός ε.α. Ζιαζιάς Κωνσταντίνος

Στρατηγός ε.α. Γκίνης Κωνσταντίνος

Στρατηγός ε.α. Τσέλιος Αθανάσιος

Στρατηγός ε.α. Μανωλάς Χρήστος

 

ΓΕΝ:

Ναύαρχος ε.α. Γούσης Δημήτριος ΠΝ

Ναύαρχος ε.α. Ελευσινιώτης Δημήτριος ΠΝ

 

ΓΕΑ:

Πτέραρχος ε.α. Τσαντηράκης Αντώνιος

Πτέραρχος ε.α. Τουρνάς Ευάγγελος».

Παλαιότερα άρθρα: