Ποιοι τραβάνε το χαλί σε Σαμαρά – Βενιζέλο

samarasBve
Διαβάστε επίσης

Παρασκηνιακό όργιο με διαρροές για μεγάλο ανασχηματισμό στις 17 Οκτωβρίου και συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με άλλο πρωθυπουργό και άλλο αντιπρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών και πολιτικό συνεταίρο.

Γράφει ο Παύλος Αλιφέρης,

Θέσεις για… ραγδαίες εξελίξεις παίρνουν οι φατρίες μέσα στη Νέα Δημοκρατία ύστερα κι από την επιστροφή του «Ασώτου» Νικήτα Κακλαμάνη. Μετά τα όσα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, φαίνεται ότι ωθούν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να πάρει γρήγορα αποφάσεις που θα είναι ρεαλιστικές και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την παράταξη.

Με την επιστροφή του από το Μιλάνο ο πρωθυπουργός βρήκε ένα περίεργο ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό κλίμα. Άλλοι εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να τα παρατήσει όλα στην τύχη τους και να κάνει ηρωϊκή έξοδο δίνοντας το «δακτυλίδι της διαδοχής» στον πιο διαθέσιμο, που ενδεχομένως να είναι ο Μάκης Βορίδης.

Πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εκτιμούν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο αποτελεί και την «καλύτερη δυνατή λύση» αφού ένας πολιτικός, ο οποίος ως πριν από μερικά χρόνια κινιόταν στις παρυφές της ακροδεξιάς θα κληθεί να καθοδηγήσει τη Ν.Δ. σε «ήττα τακτικής», εφ’ όσον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά 9,6% μακρυά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσφορία στον κ. Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να θεωρεί πως στην κρισιμότερη στιγμή κάποιοι έρχονται να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια για να χάσει την ηγεσία της Ν.Δ. αλλά και την εξουσία. Αν δει κανείς ποιοι είναι εκείνοι που τραβούν αυτό το περιβόητο χαλί ή ορίζουν πού θα δοθεί το «δαχτυλίδι» (σ.σ. σαν αυτό των Νιμπελούγκεν που θα υμνούσε ο Βάγκνερ), θα καταλάβει ότι στήνεται σκηνικό όπως αυτό του 2009.

Οι διαρροές για τον ανασχηματισμό

Συντάκτες γνωστού δημοσιογραφικού συγκροτήματος άρχισαν να διαρρέουν ακόμα και στο πιο άσχετο ιστολόγιο πως «είναι βέβαιο ότι ο Σαμαράς θα κάνει ανασχηματισμό στις 17 Οκτωβρίου». Οι διαρροές άρχισαν στις τρεις μετά το μεσημέρι της Πέμπτης και έως τις εννιάμισι το βράδυ ακόμα και η τοπική εφημερίδα της Νέας Βύσσας στον Έβρο διέθετε αυτήν την… «εμπιστευτική πληροφορία».

Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως πίσω απ’ αυτό το αιφνίδιο άγχος βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο σχέδιο που προβλέπει την παραίτηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου από τις θεσμικές θέσεις τους αρχικά προκειμένου να σχηματισθεί μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στην οποία θα συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι βουλευτές και πιθανώς το ΚΚΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το αγκάθι της προεδρικής εκλογής τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στην οδό Βαλαωρίτου, το βράδυ της Πέμπτης, ακούστηκε ότι σε κάποια διαδικτυακά ενημερωτικά Μέσα (σ.σ. τα οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει και εκ των πραγμάτων δεν δικαιούται να ελέγξει δεοντολογικά η ΕΣΗΕΑ) έχει πέσει σήμα για απόλυτη στήριξη προς τον Αλέξη Τσίπρα και εξαντλητική κριτική προς τον πρωθυπουργό, τον κ. Βενιζέλο και τη Ν.Δ. Στο ίδιο πλαίσιο εκπρόσωποι της βιομηχανικής ελίτ βρίσκονται σε επαφή με βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με στελέχη του ευρύτερου περιβάλλοντος στελεχών στις επιχειρήσεις που έλεγχε κατά καιρούς ο Γιώργος Μπόμπολας.

Στόχος τους είναι να πέσει η συγκυβέρνηση και να αφήσει τη θέση της σε ένα σχήμα «ειδικού σκοπού» ή «εθνικής ενότητας».

 

Παλαιότερα άρθρα: