Ποιος δήμος «κούρεψε» χρέη και ενημερώνει με επιστολή τον πρωθυπουργό

dimarxeio_metamorfosi
Διαβάστε επίσης

Με επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία παραθέτουν τα βήματα που ακολούθησε ο δήμος, για να “κουρέψει” το δικό του χρέος, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Μανώλης Γραφάκος, καταγράφουν έναν «οδικό χάρτη» για την ανακούφιση από ένα μεγάλο χρέος προς ξένη ιδιωτική τράπεζα, και το πώς κατάφερε ο δήμος Μεταμόρφωσης να αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής του, εξοικονομώντας χρήματα, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διατεθούν για έργα στην πόλη.

Θα μπορούσε όμως η επιστολή να μείνει… ασχολίαστη από πλευράς αντιπολίτευσης; Νέα ανοιχτή επιστολή, στον πρωθυπουργό, έστειλε ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Συμμαχία Πολιτών», Βασίλης Καραβάκος

«Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του δανείου, θέλω να σας πω όσα ΔΕΝ σας είπε ο κ. Καρπέτας», λέει ο κ. Καραβάκος στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επιμήκυνση του δανείου πράγματι είχε κάποια οφέλη ως το 2020. Ο κ. Καρπέτας, ως φλογερός υπερασπιστής της αλήθειας σας το αναφέρει, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι το δάνειο εξοφλείται όχι το 2020 αλλά το 2032 και ότι η συνολική επιβάρυνση για το Δήμο είναι πάνω από 400.000 ευρώ! Τόσο αμοιβαία επωφελή συμφωνία έκανε! Αναφέρει ως το 2020 επειδή μετά δεν τον νοιάζει: Η δική του θητεία λήγει το 2019, μετά ας κόψουν το λαιμό τους οι άλλοι να πληρώσουν». 

Αναλυτικότερα οι δύο επιστολές:

Επιστολή δημάρχου:

Κύριε Πρωθυπουργέ ,

Χωρίς καμιά αξίωση σύγκρισης (« εμείς μικροί και εσείς μεγάλος» που θα’ λεγε και ο Καρυωτάκης), θέλουμε να σας αφηγηθούμε μια μικρή ιστορία που είναι επίκαιρη και μοιάζει με τα μεγάλα που χειρίζεστε εσείς.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης χρώσταγε δάνειο στην ξένη τράπεζα “KA FINANZ” . Θύμα κι αυτός των Ευρωπαίων «τοκογλύφων», που λένε και οι αξιόπιστοι κ. κ. Π. Καμμένος και Ν. Μιχαλολιάκος (και λοιποί ψωροπερήφανοι «αγωνιστές» του ΟΧΙ).

Το άληκτο κεφάλαιο των δανείων, στις 31-12-2014, ήταν 3.193.821,82€.

Αυτοί οι στυγνοί “τοκογλύφοι” (που πάντως δεν δάνεισαν με το ζόρι το Δήμο) ήσαν ανήσυχοι για το αν θα πάρουν τα λεφτά τους ήδη από τις αρχές του 2011. Παρά τις δυσκολίες, ο Δήμος πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του. Στη διαδρομή του χρόνου και ιδίως μετά την εκλογή σας, διακρίναμε αδημονία και ανησυχία τους, για την εξόφληση των επόμενων δόσεων και προσπάθεια να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στην Ελλάδα.

Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα δύο στοιχεία για να εξοφλήσουμε τα δάνεια «με αμοιβαία επωφελή συμφωνία», όπως θα λέγατε κι εσείς. Έτσι, από το Φλεβάρη του 2015, διερευνήσαμε προσεκτικά τις προθέσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαμε, ίσως, να εξοφλήσουμε ολοσχερώς τα δάνεια, αν είχαμε κάποιο αξιόχρεο αντάλλαγμα.

Οι “τοκογλύφοι” δελεάστηκαν και αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις ευέλικτα, αθόρυβα και χωρίς βρισιές, παλικαριές και απειλές για “Κούγκι της Μακεδονίας”, που θάλεγε και ο εξοχότατος Υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, μετρήσαμε τις δυνατότητές μας, κάναμε οικονομίες και με συγκεκριμένο σχεδιασμό ετοιμαστήκαμε, όσο μπορούσαμε καλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς, αν κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις φτάσανε στο σημείο οι “τοκογλύφοι” να μας χαρίζουν 20 % του οφειλόμενου κεφαλαίου, (“κούρεμα”), αν εξοφλούσαμε το σύνολο του δανείου μέχρι τις 16-6-2015. (Για να συμπεριληφθεί στο “κούρεμα” και η πρώτη τοκοχρεωλυτική δόση του 2015). Το όφελος για μας ήταν προφανές και διπλό: Θα γλυτώναμε κεφάλαιο 638.764,36€ και το ετήσιο τοκοχρεολύσιο που αναλογούσε στο δάνειο, θα μειωνόταν κατά 445.000€ περίπου για τα πέντε επόμενα χρόνια!

Στο σημείο αυτό κρίναμε ότι δεν έπρεπε να διαπραγματευόμαστε στο διηνεκές και με την πρώτη άτυπη διαβεβαίωση για το «κούρεμα», χωρίς θόρυβο και πανηγυρισμούς, ριχτήκαμε στην προσπάθεια να προλάβουμε την προθεσμία.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, το εναπομένον μετά το «κούρεμα» κεφάλαιο, να το εξοφλήσουμε κατά ένα μέρος από δικές μας οικονομίες (ποσό 1.317.298,25€) και το άλλο (1.237.759,21€) από δάνειο αναχρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι άρχισε αγώνας ταχύτητας για να προλάβουμε σε ασφυκτικό χρόνο, να εξασφαλίσουμε την αναχρηματοδότηση .

Λόγω απροσδόκητων γραφειοκρατικών και διαδικαστικών εμπλοκών της τελευταίας στιγμής, κατέστη αδύνατη η εκταμίευση του ποσού των 1.237.759,21€ από το Τ. Π. και Δ., μέχρι τις 16 Ιουνίου. Έτσι, κινδυνεύαμε και να βρεθούμε ασυνεπείς και να χάσουμε τα σημαντικά οφέλη για το Δήμο (και το Δημόσιο ).

Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε τους αδίστακτους «τοκογλύφους», που δεν μας έδιναν παράταση στην προθεσμία. Προτιμήσαμε ασφαλέστερο, σοβαρότερο και εντιμότερο δρόμο.

Πρώτα δώσαμε νωρίτερα το ποσό των 1.317.928,25€ από το ταμείο μας, στις 12 Ιουνίου, για να δείξουμε την αξιοπιστία και την καλή μας πρόθεση. Μετά, «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού» και καταθέσαμε εξ ιδίων και το ποσό των 1.237.759,21€ που θα πληρωνόταν από την αναχρηματοδότηση του Τ. Π. και Δ., καλύπτοντας στο σύνολό του το «κουρεμένο» ποσό του δανείου. Ζητήσαμε μόνο- και έγινε δεκτό- ότι το τελευταίο ποσό το δίναμε, όχι για εξόφληση, αλλά ως εγγύηση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να καταβάλει τη δική του συμμετοχή το Τ. Π. και Δ.

Το ρίσκο που πήραμε ήταν πολύ μεγάλο. Για να καταλάβετε, φτάσαμε στο σημείο, να μείνει ο Δήμος με 14.000,00 €!!!. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ταμείο του Δήμου μεταφέρθηκε στο εξωτερικό! Η αγωνία και το ρίσκο πολλαπλασιάζονταν από τις δικές σας διαπραγματεύσεις -σε άλλους επικούς τόνους- με τους μεγάλους «τοκογλύφους», από τους οποίους αξιώνετε και μπόλικα δανεικά.

Στις 24 Ιουνίου 2015, το Τ. Π. και Δ. κατέθεσε επιτέλους το ποσό που του αναλογούσε. Η δική μας αγωνία έληξε στις έξι η ώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Ιουνίου, όταν το ταμείο του Δήμου επέστρεψε από το εξωτερικό.

Αποζημιωθήκαμε με ολιγόωρη χαρά και ενθουσιασμό για τις μεγάλες προοπτικές που άνοιγε για το Δήμο μας, η αποπληρωμή του δανείου. Η εξοικονόμηση 638.764,36€ και η μείωση κατά περίπου 445.000 € των τοκοχρεολυσίων κάθε χρόνο, σήμαινε ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε ένα σωρό εργασίες, πολύ σημαντικές για το Δήμο, τα προσεχή χρόνια!

Η χαρά και ο ενθουσιασμός μας έσβησαν απότομα με το νυχτερινή σας απόφαση για δημοψήφισμα. Μοναδική παρηγοριά μας ότι γλυτώσαμε παρά τρίχα από το κίνδυνο να μας περιλάβει, για εσχάτη προδοσία, η κ. Ζωή. Ο φόβος μας ότι μπορεί να μας κατηγορήσετε, εσείς προσωπικώς, ως συμμετόχους στα εγκλήματα των δανειστών παραμένει αλλά η κατηγορία είναι σαφώς μικρότερη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Συγχωρήστε μας γιατί δεν είμαστε παλληκαράδες σαν τον κ. Καμμένο, αξιόπιστοι σαν τον κ. Βαρουφάκη, συνετοί σαν τον κ. Φλαμπουράρη και εθνικώς υπερήφανοι σαν εσάς. Αλλά αναγνωρίστε μας ότι τη δουλειά την κάναμε. Και το τελευταίο: Με την δουλειά που κάναμε απαλλάξαμε το δημόσιο από το βάρος της εγγύησης, για το ποσό των 3.193.821,32€.

Βέβαια, εσείς δηλώσατε αγέρωχα εγγυητής του Συντάγματος, ακόμα και αν χάσετε το Δημοψήφισμα-Παρωδία. Για ψιλοεγγυήσεις θα μιλάμε τώρα…..

Με τα διαπύρων ευχών

Οι λιγόψυχοι και ταπεινοί δράστες

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΚΑΡΠΕΤΑΣ                                                       ΜΑΝΩΛΗΣ   ΓΡΑΦΑΚΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ                     ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

 

Υ.Γ.1 Η λέξη «τοκογλύφος» πάντα σε εισαγωγικά. Για το δικό μας μυαλό οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις αλλά ακόμα περισσότερο είναι εργαλεία ανάπτυξης και προόδου.

Υ.Γ.2 Εμείς θέλαμε πραγματικά να πετύχει η διαπραγμάτευση.

 

Επιστολή Καραβάκου:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς για να βοηθήσω στην καλύτερη κατανόηση της επιστολής του Δημάρχου της Μεταμόρφωσης κ. Μ. Καρπέτα προς εσάς, με την οποία σας κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του δανείου, θέλω να σας πω όσα ΔΕΝ σας είπε ο κ. Καρπέτας:

Η επιμήκυνση του δανείου πράγματι είχε κάποια οφέλη ως το 2020. Ο κ. Καρπέτας, ως φλογερός υπερασπιστής της αλήθειας σας το αναφέρει, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι το δάνειο εξοφλείται όχι το 2020 αλλά το 2032 και ότι η συνολική επιβάρυνση για το Δήμο είναι πάνω από 400.000 ευρώ! Τόσο αμοιβαία επωφελή συμφωνία έκανε! Αναφέρει ως το 2020 επειδή μετά δεν τον νοιάζει: Η δική του θητεία λήγει το 2019, μετά ας κόψουν το λαιμό τους οι άλλοι να πληρώσουν.

 Ακόμα σας λέει ότι μας κάνουν κούρεμα 20%. Όπως μας είπε στο δημοτικό συμβούλιο οι Αυστριακοί “ψάχτηκαν” (και ΔΕΝ διερεύνησε ο ίδιος τις προθέσεις τους) επειδή θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Όπως επεσήμαναν πολλοί συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, όταν μια τράπεζα θέλει να φύγει κάνει “κουρέματα” 50%-90%, κάτι που συνάδει και με την εμπειρία όλων μας από τη σχέση με τις τράπεζες. Στην περίπτωση της Μεταμόρφωσης το κούρεμα είναι ΜΟΝΟ 20%. Γιατί άραγε; Γιατί δεν διαπραγματεύτηκε κούρεμα αντίστοιχο της αγοράς ο κ. Καρπέτας;

 Από τα στοιχεία λοιπόν προκύπτει ότι η τράπεζα της Αυστρίας έφυγε από μια “χρεοκοπημένη χώρα” με απώλεια κεφαλαίου 20%. Σαφώς είναι μια επωφελής συμφωνία για τους Αυστριακούς αυτή. Φαντάζομαι ότι κάποιος – πχ ο διευθυντής της τράπεζας που έκανε τη διαπραγμάτευση- πήρε γερό bonus από τη συμφωνία, αφού για αυτούς είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ.

Για ποιον άλλον είναι όμως επωφελής; Για το Δήμο της Μεταμόρφωσης σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Επωφελήθηκε κάποιος άλλος λοιπόν; Μυστήριο, πράγματι, γιατί ο κ. Καρπέτας τη χαρακτηρίζει “επωφελή” χωρίς να υπάρχει – ορατός- έτερος ωφελημένος.

 Η αλήθεια είναι, κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα,ότι ο κ. Καρπέτας έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη για το τι είναι επωφελές για το δημόσιο χρήμα. Είναι large στη διαχείρισή του. Μια ζωή την έχουμε, άλλωστε, κι αν δεν την γλεντήσουμε…

Να σας δώσω κάποια παραδείγματα, για να έχετε μια εικόνα:
Γήπεδο 5×5 που στην αγορά κάνει 70.000 ευρώ ο κ. Καρπέτας το πλήρωσε 200.000 ευρώ. Ήταν κι αυτή μια “αμοιβαία επωφελής συμφωνία” από αυτές που αρέσουν στον ακάματο κ. Καρπέτα. Μόνο που όλοι διακρίναμε τον έναν ωφελημένο, τον εργολάβο, ο οποίος άκοπα εξασφάλισε ένα όφελος 130.000 ευρώ, διακρίναμε ένα χαμένο, το Δήμο Μεταμόρφωσης και ψάχνουμε τον έτερο ωφελημένο.
3.000 τόνοι απορρίμματα, που κοστίζουν 400.000 ευρώ(grosso – modo) απορρίπτονται ετησίως αδικαιολόγητα από το Δήμο Μεταμόρφωσης στη χωματερή. Και εδώ έχουμε τον ένα ωφελημένο (τη βιομηχανία της περιοχής λένε οι περισσότεροι), τον έναν ζημιωμένο (το Δήμο Μεταμόρφωσης) και ψάχνουμε να βρούμε ακόμα έναν ωφελημένο, ώστε να έχουμε μια “αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, από αυτές που αρέσουν τόσο στον ακάματο κ. Καρπέτα.

380.000 ευρώ πετάχτηκαν σε μια εργολαβία για μια πλατεία που καταρρέει, 1.600.000 για ένα αθλητικό “έργο” που ελάχιστη σχέση έχει με τις ανάγκες της πόλης κλπ. Σε όλα είναι ορατός μόνο ο ένας ωφελημένος (πάντα ο εργολάβος) ένας ζημιωμένος (ο Δήμος Μεταμόρφωσης) και δεν βρίσκουμε τον έτερο ωφελημένο, ώστε να μιλάμε για “αμοιβαία επωφελή συμφωνία” που τόσο αρέσει στον κ. Καρπέτα.

Αν είχατε χρόνο θα σας αράδιαζα μια σειρά από ιστορίες όπως πχ με τα τρελά (για την εποχή) ενοίκια που πληρώνει ο Δήμος σε κάποιους πολιτικούς φίλους του κ. Καρπέτα, κάτιεκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που προοριζόταν για το Δήμοκαι τα άφησε (ο κ. Καρπέτας) να τα βάλει στο χέρι κάποιος άλλος, για 3.000.000 ευρώ δημοτικά τέλη που εισπράττει παράνομα κάθε χρόνο, και άλλα τέτοια πολλά. Να μη σας ζαλίζω, όμως, καλύτερα να ενημερώσουμε για όλα αυτά το λαό της πόλης μας και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της πολιτείας.

Τελειώνοντας να σας πω ότι ο κ. Καρπέτας ανήκει στην Ελλάδα του παρελθόντος, την Ελλάδα που καταρρέει. Την Ελλάδα του ετσιθελισμού, της σκοτεινής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, της έλλειψης διαφάνειας, την Ελλάδα του “αξιοποιώ την εξουσία ως λάφυρο”. Ψυχή τε και σώματι αφιερωμένος στην Ελληνογερμανική φιλία, ήταν ειλικρινής φίλος και συνομιλητής του κ. Ιωακείμ Φούχτελ, όταν αυτός σουλατσάριζε στην Ελλάδα, πριν έρθετε εσείς και τον στείλετε στο σπίτι του.

Προχωρήστε κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στην κατεδάφιση του παλαιού καθεστώτος της διαφθοράς και της σαπίλας, και στην οικοδόμηση μιας Νέας Ελλάδας της εργασίας, της παραγωγικότητας, της δημιουργίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας.

Όπως θα είδατε και χθες στο Σύνταγμα στη συγκλονιστική συγκέντρωση του ΟΧΙ σας στηρίζει ο λαός. Αξιοποιήστε τον και η Ελλάδα θα πάει μπροστά!

 Υ.Γ Μη σας στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν αναφέρουν το όνομά σας ούτε μια φορά. Έχουν – και αυτοί – μια δυσκολία να χωνέψουν ποιος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας

Με απεριόριστη εκτίμηση

Βασίλης Καραβάκος
δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης

Παλαιότερα άρθρα: