Ποιος είναι ο Αntonio Guterres – ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ;

antonio_gut
Διαβάστε επίσης

Ο εξήντα-επτάχρονος πολιτικός και διπλωμάτης  Αntonio Guterres εκλέχθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2016 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα.

Ο Guterres είναι Πορτογάλος στην καταγωγή, επομένως αποτελεί  εκπρόσωπο της ομάδας Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Κρατών, περιοχή από την οποία είχε να εκλεγεί Γενικός Γραμματέας εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Έχει διατελέσει Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για την  περίοδο 1995-2002, ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού Kόμματος. Παράλληλα υπήρξε επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (1999 – 2005).

Στα Ηνωμένα Έθνη δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2005, όταν ανέλαβε Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες έως και το 2015. Έπειτα  ξεκίνησε την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα.

Ως Ύπατος Αρμοστής ήρθε αντιμέτωπος με τη προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή , που ακολούθησε τον πόλεμο στο Ιράκ και τον εμφύλιο στη Συρία. Ωστόσο, προσπάθησε να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και σε λιγότερο προβεβλημένες κρίσεις, όπως αυτή της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Αναμφίβολα, η πιο επιτυχημένη κίνησή του, που προσέλκυσε ενδιαφέρον στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας, ήταν ο διορισμός της  Angelina Jolie ως Ειδική Απεσταλμένη,ώστε να εκπροσωπεί την Αρμοστεία αλλά και τον ίδιο σε διπλωματικό επίπεδο το 2012.

Ο Guterres έθεσε τις προτεραιότητες του έργου του, με πρώτη την πρόληψη κρίσεων. Επικεντρώθηκε στην ανάγκη να ξεκινήσει ένα κύμα διπλωματίας για την ειρήνη, και η διεθνής κοινότητα να πάψει να ξοδεύει χρόνο και πόρους στη διαχείριση κρίσεων, αλλά στην αποτροπή τους.

 

Παλαιότερα άρθρα: