Ποιος είναι ο «γυμνός» δικηγόρος που είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ισπανία

7b3a276dc3f75d3ff3038add42e67caf_XL
Διαβάστε επίσης

Ο «γυμνός» δικηγόρος, χωρίς αλογοουρά που προτιμά να φορά σακάκι χωρίς γραβάτα, είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ισπανία. Με ποσοστό δημοτικότητας που αγγίζει το 49%, ο 35χρονος Αλμπέρ Ριβέρα, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού της Ντανιέλα, ηγείται του μετριοπαθούς κόμματος «Ciudadanos» (στα καταλανικά σημαίνει «πολίτες») που αυξάνει μέρα με την ημέρα τις δυνάμεις του ταράζοντας τα νερά της ισπανικής πολιτικής σκηνής.

Παντρεμένος με την ψυχολόγο Μαριόνα Σαπέρας, ο Ριβέρα απολαμβάνει, όπως αναφέρει το protothema, την οικογενειακή ζωή όσο και την ηγεσία του κόμματός του, όπως ο ίδιος επισημαίνει στα ισπανικά ΜΜΕ.

Ο δικομματισμός στην Ισπανία περνά δύσκολες ώρες λόγω του «Podemos» αλλά και του «Ciudadanos», του κόμματος του Ριβέρα. Το κόμμα του μετρά εννέα χρόνια ζωής. Έλαβε σάρκα και οστά το 2006 στην Καταλονία ως αντίδραση των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα της περιοχής, της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Θεωρείται ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς που τάσσεται κατά του εθνικισμού στην Καταλονία και υπέρ μίας πολυπολιτισμικής ταυτότητας με τα μέλη του να αισθάνονται ταυτόχρονα Καταλανοί, Ισπανοί και Ευρωπαίοι. «Η Καταλονία», όπως συνηθίζει να λέει: «είναι η πατρίδα μου. Η Ισπανία είναι η χώρα μου και η Ευρωπαική Ένωση το μέλλον μας. Καλύτερα ενωμένοι».
Ο Ριβέρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα socia media. Μόνο στο Facebook έχει 133 χιλιάδες followers. Μπορεί να δείχνει σεμνός, όμως για να διαφημίσει το κόμμα του το 2006, δεν δίστασε να εμφανιστεί με αδαμιαία περιβολή. Στην πρώτη προεκλογική αφίσα, ο 27χρονος τότε Ριβέρα εμφανίστηκε όπως την γέννησε η μαμά του.

«Ενα νέο κόμμα γεννήθηκε. Μας ενδιαφέρουν οι οι άνθρωποι», έλεγε στην αφίσα και για να κάνει σαφή τη διαφορά του από τον «καταλανισμό» των υπόλοιπων κομμάτων, εξηγούσε: «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς».
Στις τοπικές εκλογές της Καταλανίας του 2006, το κόμμα του έλαβε ποσοστό 3%. Όμως, το 2012 το ποσοστό του εκτοξεύτηκε στο 7,56% και σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει φθάσει στο 18,4%, σε απόσταση αναπνοής από το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (18,6%), καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Το κόμμα του Ιγκλέσιας «Podemos» έρχεται πρώτο αν και αποδυναμωμένο και οι Σοσιαλιστές καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση με 20,2%.

Ωστόσο, ο Ριβέρα έχει τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής στην Ισπανία (49%), όταν ο Ιγκλέσιας τoυ Podemos είναι στο 34% και ο Ραχόι στο 23%.

Ο Αλμπέρ Ριβέρα γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1979 στην Ισπανία. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο ESCADE και σε ηλικία 16 ετών, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση στους τοπικούς αγώνες της Καταλονίας. Το 2007, άγνωστοι τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν αν δεν βάλει φίμωτρο στο κόμμα του. Εκείνος, έκανε πως δεν τους άκουσε…

na-1

na-2

Παλαιότερα άρθρα: