“Πολεμος” μεταξύ Στέφανου Αναγνώστου και “Ιού”

DIMOSIEYMA-EFSYN
Διαβάστε επίσης

Σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σύμφωνα με το οποίο ο νυν γραμματέας μέσων ενημέρωσης είχε αποκαλέσει “προδοτη” τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, απαντά με επιστολή ο Σ. Αναγνώστου.
Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης
Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2014

Προς: Διευθυντή Εφημερίδας
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Υπόψη Διευθυντή
κ. Νικόλαου Βουλέλη

Η αθλιότητα, η αδίστακτη διαστρέβλωση και η δημοσιογραφική ατιμία, εμφανίσθηκαν σήμερα στην κατ’ επίφαση «Εφημερίδα των Συντακτών».
Το γνωστό μέλος της άλλοτε ομάδας του «ιού» στην προσπάθειά του να αποκομίσει, προφανώς επαίνους κομματικής αφοσίωσης, δεν δίστασε να ποδοπατήσει κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να εκτοξεύσει έναν απίστευτο οχετό λάσπης στο πρόσωπό μου, με την γνωστή «μηχανή» της προπαγάνδας, που μεταφράζει σε «πληροφορίες» τις προσωπικές ερμηνείες και εκτιμήσεις για διάφορα γεγονότα.

Λυπάμαι να πω ότι οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται στους τίτλους και το περιεχόμενο του σημερινού σας δημοσιεύματος στη σελίδα 7, δεν τεκμηριώνονται με την παράθεση κειμένου από το επίμαχο βιβλίο μου. Και επιχειρείται να στηριχθεί ή όλη συκοφαντική επίθεση στο πρόσωπό μου, στην αυθαίρετη «ερμηνεία» που κάνει, ο συντάκτης σας αποσπασματικά σε αναφερόμενα στο βιβλίο γεγονότα.

Πρόκειται αν μη τι άλλο για αυθαίρετα συμπεράσματα που εξυπηρετούν σκοπιμότητα της πιο άθλιας μορφής, καθώς φαίνεται ότι, το «ψάξιμο» που μάλλον προηγήθηκε για το πρόσωπό μου, απέβη άκαρπο.

Εφ όσον λοιπόν η εφημερίδα σας έχει στη διάθεσή της το βιβλίο μου, όπως φαίνεται από την δημοσίευση του εξωφύλλου, το οποίο όμως έχει πάνω του ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στο αντίστοιχο πρωτότυπο βιβλίο που έχω στην διάθεσή μου (σ.σ. ένα σχέδιο καραβιού), παρακαλώ να δημοσιεύσετε το σημείο εκείνο στο οποίο χαρακτηρίζεται «προδότης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» για να αποδειχθεί αν είναι αλήθεια τα όσα δημοσιεύσατε ή αποτελούν θλιβερή συκοφαντία, για την οποία έχουν αρμοδιότητα το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και η Δικαιοσύνη.

Όσο για τα άλλα που αναφέρει ο συντάκτης σας, π.χ. για το ότι εργάσθηκα στον «Ελεύθερο Κόσμο», θα πρέπει να απαντήσει πρώτον γιατί απέκρυψε την χρονολογία εργασίας μου, που αρχίζει το 1975, δηλαδή μετά την δικτατορία, αλλά και κάτι άλλο ακόμη: Από πότε οι δημοσιογράφοι πρέπει να ταυτίζονται με τις πολιτικές ή άλλες απόψεις που εκφράζουν οι εφημερίδες και τα λοιπά Μέσα, στα οποία εργάζονται, όπως γινόταν κάποτε είτε στη Σοβιετική Ένωση είτε στη Χιτλερική Γερμανία είτε στη Φασιστική Ιταλία;

Τέλος όσον αφορά τις ιδέες και τις απόψεις μου για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και τα Εθνικά, τις διατυπώνω δημοσίως και πάντοτε ενυπόγραφα τα τελευταία 37 χρόνια στις εφημερίδες που εργάσθηκα, χωρίς βεβαίως να ζητώ την έγκριση του συντάκτη σας κ. Ψαρά, με τον οποίο, είναι προφανές ότι, κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικό φάσμα σκέψης και πιστεύουμε σε διαφορετικές αξίες. Γιατί ο υπογράφων αυτή την επιστολή ποτέ δεν θα δήλωνε σε εφημερίδα των Σκοπίων και μάλιστα στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, (Devnik 3/10/2014), ότι εκτός από την μουσουλμανική, στην Ελλάδα υπάρχει και «Μακεδονική μειονότητα» καθώς και άλλες! Και επειδή στη δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία ποτέ δεν έγραψα κάτι χωρίς στοιχεία, παραθέτω την συγκεκριμένη δήλωση του συντάκτη σας στην προαναφερθείσα εφημερίδα των Σκοπίων: – Δημ. Ψαρράς: «Ως Κράτος η Ελλάδα υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο μία μειονότητα ,η μουσουλμανική. Εννοείται πως αυτό δεν είναι σωστό. Δεν είναι εδώ μόνον οι εθνικής καταγωγής «Μακεδόνες» παρά υπάρχουν και καθολικοί, Ρομά, Βλάχοι»…

Είναι προφανές ότι ο συντάκτης σας πιστεύει σε άλλη Πατρίδα. Δικαίωμά του. Πρόκειται για επιλογή που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και είναι ελεύθερος να την διατυπώνει γιατί αυτό προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ελπίζω ότι η εφημερίδα σας θα δημοσιεύσει, βάσει των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας και του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ την απάντησή μου, στην αντίστοιχη σελίδα που δημοσίευσε το επίμαχο σε βάρος μου δημοσίευμα.

Στέφανος Β. Αναγνώστου
Δημοσιογράφος

Παλαιότερα άρθρα: