Πόλεμος στο κατώφλι της Τουρκίας: Η έσχατη μάχη στο Κομπανί

war turkey
Διαβάστε επίσης

Στο κέντρο του Κομπανί έχει φτάσει πλέον η ύστατη προσπάθεια των Κούρδων μαχητών να σταματήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το ISIS έχει ήδη πάρει τον έλεγχο τριών περιοχών μετά από οδομαχίες και έχουν υψώσει τη μαύρη σημαία στον ανατολικό τομέα της πόλης. Οι άμαχοι εγκαταλείπουν έντρομοι την πόλη μετά από εντολή των Κούρδων μαχητών και σπεύδουν στα τουρκικά σύνορα. Κούρδοι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Τουλάχιστον 100 διαδηλωτές εισήλθαν στην ολλανδική Βουλή καταλαμβάνοντας το κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πόλη Κομπανί θεωρείται κλειδί καθώς βρίσκεται στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Η κατάληψή του θα δώσει στο Ισλαμικό κράτος τον έλεγχο πολύ μεγάλου τμήματος των συνόρων βάζοντας φωτιά στην περιοχή. Περισσότεροι από 160.000 Σύροι και Κούρδοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. Η εκτίμηση των τοπικών αξιωματούχων είναι ότι η πόλη «σίγουρα θα πέσει σύντομα» και ολοσχερώς. Επιπλέον σημειώνουν ότι ακόμη πολλοί κάτοικοι βρίσκονται στην πόλη και δεν αποκλείεται να υπάρξει «μεγάλη σφαγή».

Shells from Syria hits town across the border in Turkey

Shells from Syria hits town across the border in Turkey

Η πόλη πολιορκείται από τρεις πλευρές. Στους δρόμους σημειώνονται συγκρούσεις σώμα με σώμα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς αλλά και την ύπαρξη ελεύθερων σκοπευτών. «Αν αυτό συνεχιστεί, αν δεν υπάρξει διεθνής βοήθεια το Κομπανί θα πέσει στα χέρια του ISIS» αναφέρει εκπρόσωπος των Κούρδων καλώντας την Τουρκία να αναλάβει δράση για την υποστήριξη των κατοίκων του Κομπανί. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και η εθνικής της ασφάλεια διακυβεύεται εδώ».

Η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, προέβη σε τουλάχιστον οκτώ βομβαρδισμούς θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπανί – κάτι που δεν έκανε τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας της εγγύτητας των θέσεων αυτών με εκείνες των υπερασπιστών της πόλης.

Syrian army and Syrian rebels conflict


Η στάση της Τουρκίας

Η Τουρκία φαίνεται ακόμη εξαιρετικά απρόθυμη να παρέμβει παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης να κάνει ό, τι χρειάζεται για να αποφευχθεί η πτώση του Κομπανί. Η Τουρκία προκειμένου να κινηθεί έχει απευθύνει μια σειρά αιτημάτων προς τις ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία αλλά και την απομάκρυνση του Σύρου πρόεδρου Άσαντ που παραμένει βασικός στόχος της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέψει με κάθε κόστος την πρώση του Κομπανί και μάλιστα το κοινοβούλιο ενέκρινε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ISIS. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα βήμα. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη να στηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις της πόλης καθώς συμμάχησαν με το PKK το οποίο η χώρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ένταση στην Κωνσταντινούπολη

Η κατάσταση στο Κομπανί έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις κουρδικές κοινότητες στο εξωτερικό. Τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου εκατό διαδηλωτές – Κούρδοι στην μεγάλη πλειονότητά τους – μπήκαν στο κτίριο της ολλανδικής Βουλής στη Χάγη με πανό και συνθήματα. Έκαναν κατάληψη στο κτίριο όλο το βράδυ χωρίς πάντως να σημειωθεί περαιτέρω ένταση. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη με έναν Κούρδο διαδηλωτή να χάνει την ζωή του από πυρά. Κάποια ΜΜΕ είπαν ότι χτυπήθηκε από κάλυκα δακρυγόνου.

Kurds in Germany ask for defense of border Syrian town Kobani

Διαδήλωση στη Γερμανία

Παράλληλα, περίπου 200 Κούρδοι διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με αίτημα την παροχή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθεια στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Ένταση σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα της Τρίτης. Διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις των Κούρδων με την αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα λεωφορείο. Αναφορές για διαδηλώσεις σε τεταμένο κλίμα υπήρχαν και για άλλες πόλεις, από τη Σμύρνη μέχρι τις πόλεις με κουρδικό πληθυσμό στα νοτιοανατολικά.

WT5

Παλαιότερα άρθρα: