Πολιτική Κουζίνα: Αναπάντητες κλήσεις παντού

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Τα ψωμιά των Κύπριων

Το άκρως καλοκαιρινό Βερολίνο ήταν τόπος συνάντησης για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, λόγω της διοργάνωσης του τελικού του Champions League. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως παράλληλα δεν μπορεί να γίνει και πολιτική. Έτσι, σε καλό εστιατόριο της Gendarmenmarkt, μιας υπέροχης πλατείας κοντά στην πασίγνωστη Friedrichstraße, η στήλη συνέλαβε τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, με μεγάλη παρέα να τρώει. Αρχικά, ομολογώ πως νόμισα ότι είχε έρθει για το ματς. Ρώτησα όμως θαμώνες των επισήμων του Olympiastadion και κανείς δεν τον είχε δει. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Ο Πρόεδρος Ομήρου ήρθε στο Βερολίνο για να επισκεφθεί Γερμανούς αξιωματούχους, όπως τον Πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Γερμανίας-Κύπρου Ντίτμαρ Μπαρτς. Βασικό του μέλημα, η επικουρική συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ξεπερνώντας όμως το πολιτικό και επιστρέφοντας στο… παραπολιτικό, ο Πρόεδρος συνοδευόταν στο γνωστό εστιατόριο με βαυβαρικές σπεσιαλιτέ από πολλούς συνεργάτες, μεταξύ άλλων τη διευθύντρια της Κυπριακής Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, τον διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Κουταλιανό και τη λειτουργό διεθνών σχέσεων Έλενα Περσιάνη. Τι μου έκανε εντύπωση; Πως, ενώ παρήγγειλαν πολλές τηγανιές λουκάνικα και τα ρέστα, τάραξαν τα ψωμιά και τα παραδοσιακά bretzel. Πήγαιναν και έρχονταν τα καλάθια με τα ψωμιά, σε βαθμό που νομίζαμε πως οι άνθρωποι χόρτασαν μόνο με ψωμί. Αυτί πάντως δεν έστησα, επικεντρώθηκα στη συζήτηση που έκανα εγώ με τον συνδαιτυμόνα μου που ήταν πιο ενδιαφέρουσα.

Σαλάτα: Πασοκικές ίντριγκες

Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξήχθη αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς πολλά ταρατατζούμ, λόγω και της πρωτοφανούς συρρίκνωσης του κόμματος. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβερδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέθεσαν τις θέσεις τους για το άλλοτε κραταιό Κίνημα, ο Πρόεδρος Βαγγέλης αποχώρησε εν μέσω έντονης συναισθηματικής φόρτισης και η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ εξελέγη. Εντάξει, με πληροφόρησαν αρκετοί χολωμένοι πασόκοι πως υπήρξε κατευθυνόμενη σταυροδοσία, πως οι μηχανισμοί έδρασαν εκ νέου, αλλά δεν έδωσα πολλή σημασία. Σημασία έδωσα όμως σε μια πληροφορία που μου ήρθε το πρωί της Δευτέρας και λέω να την κρατήσετε. Αν, το επόμενο Σαββατοκύριακο, η Φώφη Γεννηματά είναι πρώτη στις ψήφους για την προεδρία, είναι όμως απαραίτητο να γίνει και δεύτερος γύρος, υπάρχει ήδη ζύμωση μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για μέτωπο εναντίον της Φώφης. Η Φώφη πάντως έχει σαφές προβάδισμα, κάτι που φαίνεται και από το πόσες υπογραφές συγκέντρωσε για την υποβολή της υποψηφιότητάς της: 650 αυτή, 317 ο Κωνσταντινόπουλος, 300 ο Λοβέρδος.

Κυρίως πιάτο: Αναπάντητες κλήσεις παντού

Κινδυνεύουμε πλέον να γίνουμε εντελώς ρεζίλι με την παντελώς ανεξήγητη στρατηγική του Προέδρου Αλέξη στη διαπραγμάτευση και με τη συμπεριφορά του που έβαλε απέναντι μέχρι και τον βασικό υποστηρικτή που είχαμε, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ.

Μίλησα και με Βρυξέλλα και με Μαξίμου. Στη μεν Βρυξέλλα, οι άνθρωποι είναι κανονικά «παρμένοι» με την «στρατηγική» που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αλέξης. Το ρεζουμέ είναι «εντάξει, κατανοητό να υπάρχει και προσπάθεια εσωτερικής διαχείρισης μιας δύσκολης συμφωνίας, αλλά πλέον τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας». Από την άλλη, στο Μαξίμου ομολογουμένως δεν περίμεναν ο φίλος Ζαν-Κλωντ να «τα ρίξει» τόσο χοντρά στον δικό μας Αλέξη, τον Αλέξη του λαού, από το παλάτι Ελμαου, όπου διεξήχθη η σύνοδος των G7.

Τι έγινε ακριβώς; Ο Πρόεδρος Αλέξης, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, όπου κύκλοι της Κομισιόν με διαβεβαιώνουν πως είχε συντελεστεί σημαντική πρόοδος και μάλιστα γινόταν και συζήτηση για το άμεσο μέλλον, άρχισε πάλι τις ηρωικές διαρροές, μιλώντας φωτογραφικά για μέτρα, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αυτό που μου είπαν με σιγουριά από τη Βρυξέλλα είναι πως αυτή ήταν μια απολύτως ενδεικτική πρόταση, με την οποία ούτε ο Ζαν-Κλωντ ήταν ενθουσιασμένος. Ο Πρόεδρος Αλέξης δεσμεύτηκε να επανέλθει με αντιπροτάσεις, ώστε να γίνει εκ νέου συνάντηση την Παρασκευή ή το Σάββατο. Ε, δεν έγινε τίποτα. Ο Ζαν-Κλωντ περίμενε και περίμενε, έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου πως θα υποβληθούν αντιπροτάσεις και ξαφνικά, από τα διεθνή ΜΜΕ, έμαθε την Παρασκευή πως θα γίνει συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη πληροφορήθηκε εκ των υστέρων πως, όχι μόνο ο Πρόεδρος Αλέξης ανέφερε πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή της ελληνικής πλευράς, αλλά χρέωσε και την πρόταση των θεσμών στον Ζαν-Κλωντ.

Ο Λουξεμβούργιος «τα πήρε» για τα καλά και αποφάσισε να σκληρύνει την στάση του, απορρίπτοντας τηλεφώνημα του Προέδρου Αλέξη και αποφεύγοντας την απευθείας επαφή. Από την άλλη, το Μαξίμου, όταν επιτέλους κατάλαβε τι πατάτα έκανε, άρχισε τις καταπραϋντικές διαρροές του στυλ «να επικρατήσει ηρεμία» και «θα κάνουμε ένα mash-up της ελληνικής πρότασης και της πρότασης των θεσμών». Μιλάμε για απολύτως ακατανόητη διαπραγματευτική στρατηγική, η οποία μας βάζει για τα καλά με την πλάτη στον τοίχο.

Δεν είναι να απορεί, συνεπώς, κανείς που επανέρχεται δριμύτερο το σουξέ της σπουδαίας Ελληνοπούλας Έλενας Παπαρίζου. «Αναπάντητες κλήσεις παντού».

Επιδόρπια:

1)    Αν καταφέρει κανείς να ξεχάσει για λίγο τη διαπραγμάτευση και να ασχοληθεί με πιο μικρά και επουσιώδη, τότε η ιστορία της διαγραφής του πρώην υπεύθυνου της ΔΑΠ Αθήνας έχει μεγάλο γέλιο: ο τύπος διέρρηξε το γραφείο της ΔΑΠ Νομικής και έκλεψε καταλόγους και διάφορα άλλα αντικείμενα. Γιατί όμως, ήταν η ερώτηση που έθεσε, όταν με ενημέρωσαν. Δύο λόγοι: ο ένας πολιτικός, μιας και στη Νομική συζητείται πως τα τμήματα της σχολής έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους και πως ο διαγραφείς μαζί με κάτι φίλους του από το Οικονομικό της Νομικής στήριξαν μια ανεξάρτητη παράταξη, έναντι της ΔΑΠ. Υπάρχει όμως και άλλος. Ο άνθρωπος είχε σχέση την προηγούμενη σεζόν με την υπεύθυνη της ΔΑΠ Νομικής και ο χωρισμός ήταν, πώς να το πω κομψά, όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος. Θέλω να σας πω πως, αν δεν υπήρχε η αυτή η ρημάδα η διαπραγμάτευση στη μέση και είχαμε απλά μπει στο καλοκαιράκι, μόνο τέτοια θα σας έγραφα και θα περνούσαμε σούπερ.

2)    Ο Δένδιας ξαναχτύπησε! Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ανέφερε πως είναι έτοιμος να προσφέρει τεράστια στήριξη σε μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα κάνει ο Πρόεδρος Αλέξης, ακόμα και με προσωπικό πολιτικό κόστος. Δύο παρατηρήσεις έχω: Πρώτον, πολύ βιάζεται ο Νίκος Δένδιας και, ως γνωστόν, ο έρωτας και ο βήχας (και η φιλοδοξία, όπως λέγεται) δεν κρύβονται. Δεύτερον, υπάρχει περίπτωση ο Πρόεδρος Αντώνης να τους προλάβει όλους και να ψηφίσει «ναι», έστω και με αστερίσκους, αν υπάρξει τελικά συμφωνία; Υπάρχει και παραϋπάρχει!

Παλαιότερα άρθρα: