Πολιτική Κουζίνα: Άρθρο 150 ΚτΒ

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Γενικός Γραμματέας φαντομάς.

Υπάρχει ένας κύριος ονόματι Πέτρος Στεφάνου. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης μου εξήγησαν πως ο άνθρωπος αυτός εμφανίστηκε προ λίγου καιρού στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων. Η πολιτική απόφαση είχε ληφθεί, ο Στεφάνου είχε εμφανιστεί κανονικά στο υπουργείο, είχε συναντηθεί μάλιστα και με τον προκάτοχό του, τον κύριο Πέτρο Σελέκο. Και ενώ το ΦΕΚ του διορισμού έμενε μόνο για να οριστικοποιηθεί η πρόσληψή του, ξαφνικά ο κύριος Στεφάνου εξαφανίζεται από το κάδρο. Μου λένε πως, λίγο πριν επιβεβαιωθεί και τυπικά ο διορισμός, προέκυψαν διάφορα ζητήματα. Το ένα είναι μια παλιά ιστορία, με αποζημίωση που φέρεται να έχει λάβει από τον καιρό που ήταν στην Ολυμπιακή Αεροπλοϊα, για την οποία υπάρχει νομική γνωμοδότηση πως δεν έπρεπε να την έχει λάβει. Και υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα, στο οποίο προσέκρουσαν κατά το cross checking του κυρίου Στεφάνου οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης, για το οποίο όμως δεν μπορώ να πω περισσότερα. Εν τέλει όμως, ο Στεφάνου εξαφανίστηκε εν τη μία νυκτί και αναζητείται ο διάδοχος του κυρίου Σελέκου.

Σαλάτα: Τα πρόσωπα βρέθηκαν, η στρατηγική αναζητείται.

Εκεί στη ΝΔ τελικά προσπαθούν σιγά-σιγά να αποκτήσουν παλμό. Στρατηγική ακόμα μπορεί να μην έχουν, αποφάσισαν όμως να ανασυγκροτήσουν την ομάδα του κόμματος. Ενδιαφέρουσα ήταν η καραμπόλα για το άτυπο πολιτικό συμβούλιο. Αρχικά για εκεί προοριζόταν ο Σίμος Κεδίκογλου, αλλά κατόπιν προσωπικής πίεσης του Προέδρου Αντώνη πήγε η Όλγα Κεφαλογιάννη. Να ξέρετε πάντως πως ο Σίμος δεν επεδίωξε οφίτσιο, αλλά ο ίδιος διατρανώνει πως πάνω από όλα είναι η παράταξη, συνεπώς ανέλαβε ασμένως και χωρίς παράπονα το ρόλο του Συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά τα άλλα, η νέα σκιώδης κυβέρνηση εμπεριέχει μόνο ένα άτομο που ζήτησε έκτακτο συνέδριο, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος αναλαμβάνει τομεάρχης Εξωτερικών, παρά τις ενστάσεις που έχει για τη γαλάζια στρατηγική. Πάντως, ο Πρόεδρος Αντώνης προσπάθησε να προσεγγίσει ορισμένα στελέχη που του τη βγήκαν από αριστερά με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εισέπραξε χυλόπιτες. Τι να κάνει και αυτός; Αξιοποίησε παίκτες από το υπάρχον ρόστερ! Τώρα το στοίχημα της ΝΔ είναι να αποκτήσει πολιτική στρατηγική και λόγο. Τα πρόσωπα μόνο για τις εσωκομματικές ισορροπίες είναι χρήσιμα…

Κυρίως πιάτο: Άρθρο 150 ΚτΒ

Πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και, όπως θα έχετε καταλαβει, όσοι είστε πιστοί readers, δεν κωλώνουμε να πούμε τα πράγματα όπως έχουν, ασχέτως αν θα ενοχληθούν κάποιοι.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, η Πρόεδρος της Βουλής με την πιο ευρεία συναίνεση στη μεταπολιτευτική ιστορία είναι ακραία, με πλήρως αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές, ακραιφνώς προβοκατόρισσα, προσβάλλει έτερους βουλευτές με τον θεσμικό μανδύα της Προέδρου και ταμπουρώνεται πίσω από τη μόνιμη ρήση της πως «ερμηνεύει τις διαθέσεις του σώματος». Με λίγα λόγια, η Πρόεδρος είναι επικίνδυνη, δεν τιμά το αξίωμα για το οποίο έχει εκλεγεί και ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής.

Η κατάσταση εκεί μέσα είναι εκρηκτική. Αν πιάσεις βουλευτή και του πεις το όνομα «Ζωή Κωνσταντοπούλου» θα σε κοιτάξει με ένα βλέμμα απελπισίας. Κάποιοι μπορεί να ξεφυσήσουν και να υποταχτούν στη μοίρα τους, γιατί ανήκουν στη συμπολίτευση. Άλλοι όμως, κυρίως της αντιπολίτευσης, τα έχουν πάρει πολύ άσχημα με την Πρόεδρο Ζωή, η οποία συμπεριφέρεται σε ορισμένα σημεία έως και ανάγωγα. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο με την κυρία Κωνσταντοπούλου να κατεβαίνει από την έδρα, να κάθεται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και να εκτοξεύει προσωπικές μομφές για τη Siemens προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η είδηση πλέον έχει πάψει είναι η αντικοινοβουλευτική, στα όρια του ανάγωγου, συμπεριφορά της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Αυτή θα έπρεπε να την έχουν διαγνώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την στήριξαν για να μην τους πουν ότι δεν στηρίζουν ένα άτομο που είχε ιστορικό αντικοινοβουλευτικών συμπεριφορών ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά. Η είδηση είναι πλέον πως εξετάζεται σοβαρά το άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής.

Τι λέει αυτό το άρθρο; Εξηγεί επί της ουσίας το καθεστώς της πρότασης μομφής εναντίον του Προέδρου της Βουλής. Μια λεπτομέρεια που χρειάζεται να ξέρετε είναι πως απαιτείται η υπογραφή 50 βουλευτών. Μια ΚΟ φτάνει δηλαδή για να υπογραφεί ένα τέτοιο αίτημα; Πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό; Ας πούμε πως η κυρία Κωνσταντοπούλου έφτασε πολύ κοντά την Τετάρτη. Αν επαναληφθεί όμως αυτό το κοινοβουλευτικό μπάχαλο, τότε δεν τη βλέπω να το ξαναγλιτώνει.

Αφήστε που και στο Μαξίμου τα έχουν πάρει επίσης άσχημα. Γιατί; Γιατί εκεί που διαφαινόταν κλίμα συναίνεσης, ήρθε η κυρία Πρόεδρος και το τορπίλισε. Όχι, άξια!

Επιδόρπια:

1)    Τηλεφώνημα Ομπάμα στην Μέρκελ για την ελληνική υπόθεση, ζητώντας να βρεθεί μια λογική λύση εντός του ευρώ. Σας έχω ξαναγράψει και εδώ πως ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ είναι απολύτως κρίσιμος, με δεδομένα και τα γεωπολιτικά ζητήματα που εκκρεμούν. Μην ξεχνάτε πως ο Βλαδίμηρος ο Πούτιν μας έχει ήδη ανοίξει τη φιλόξενη αγκαλιά του για πολλά ζητήματα και αυτό δεν είναι κάτι που θα περάσει αβρόχοις ποσί.  Σας θέτω το γενικό πλαίσιο εγώ, τα υπόλοιπα βρείτε τα μόνοι σας, για να έχει και ενδιαφέρον.

2)    Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα κινούμενο πρόβλημα. Μην τσιμπάτε από το κακοστημένο επικοινωνιακό σοου με τα ουζάκια στο Παγκράτι αγκαζέ με τον Πρόεδρο Αλέξη το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει στον Πρόεδρο Αλέξη πως ο Γιάνης, αυτό το τρελό αγόρι με τα λαχουρέ πουκάμισα, πρέπει επιτέλους να σταματήσει να μιλάει, γιατί ζημιώνει την χώρα με την ανεξάντλητη ρητορεία του. Όπως πληροφορούμαι, το ζήτημα έθεσε κομψά μεν , ευκρινώς δε και ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στον Πρόεδρο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Αλέξης έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση-έχει να κάνει και με το ότι ο Γιάνης έχει αναχθεί σε persona non grata και στην πρώτη ευκαιρία τον βλέπω να αποχωρεί από το υπουργικό συμβούλιο και να πιάνει στασίδι στην Τατιάνα Στεφανίδου.

3)    Δηλαδή, τώρα θελετε να μου πείτε παλικάρια της ΝΔ πως υπάρχουν υπόνοιες πως παρακολουθούν το τηλέφωνο του Προέδρου Αντώνη; Και θέλετε να σας πάρουμε σοβαρά; Εσείς δεν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε εκπρόσωπό του Πάνο Σκουρλέτη για γκεμπελισμό όταν έλεγε πως έχει υπόνοιες υποκλοπών; «Το ψεύδος και η συκοφαντία είναι το ανώτατο στάδιο του γκεμπελισμού. Είναι προφανές πως «αδίστακτοι» είναι μόνο εκείνοι που εκτοξεύουν «καταγγελίες» χωρίς καμία βάση, με πρώτον τον ίδιο τον κ. Σκουρλέτη που έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας. Είναι φανερό ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, έχοντας υπόψη τους καθεστώτα τα οποία έχουν μεγαλουργήσει σε τέτοιου είδους μεθόδους και τα οποία εμφανίζουν ως πρότυπα ανάλογα με το ποια συνιστώσα παίρνει το λόγο» έλεγε τότε η αγαπημένη μου Σοφία Βούλτεψη. Αποφασίστε όμως, γιατί παρατραβάει το αστειάκι!

Παλαιότερα άρθρα: