Πολιτική Κουζίνα: Βρε μοίρα, δεν κουράστηκες;

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Readers μου λατερευτοί, είμαι συγκινημένος. Γενικώς, έχω αποδείξει μέσα από τα κείμενά μου πως είμαι ευσυγκίνητος και γενικώς πως οι λεπτές χορδές του χαρακτήρος μου πάλλονται εύκολα. Θα ήθελα να είμαι πιο σκληρός, πιο κυνικός, αλλά είμαι βούτυρο. Και λιώνω μπροστά στη θέα του αδιεξόδου που βιώνει το ντουέτο Αντωνης-Βαγγέλης, το οποίο συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην πόλη μας. Για πόσο όμως ακόμα;

Προς Θεού, μην φανταστείτε πως θέλουν να μας αποχαιρετήσουν. Απλά, τώρα τελευταία έχει αρχίσει να κάνει λίγο γκρίνια στο σχήμα, οι λουλουδούδες διαμαρτύρονται, τα μπουζούκια είναι ξεκούρδιστα. Γενικώς, από εκεί που η κυβέρνηση ήθελε να μας κάνει Διογένης Παλλάς (στα καλά του, όχι τώρα στα τσουρούτικα που θα βγαίνει ο Ζουγανέλης στα μπουζούκια μαζί με τον Ρέμο), κινδυνεύει να μας κάνει εν τέλει «μπουζουξίδικο στο 19ο χιλιόμετρο Αθηνών-Λαμίας, η αίθουσα διατίθεται για γάμους και βαπτίσεις.»

Μου λένε πως πολύ νευρικό βλέπουν τον Πρόεδρο Αντώνη το τελευταίο διάστημα, πάρα πολύ νευρικό. Οι συνεργάτες του δεν τον έχουν ξαναδεί έτσι, όπως μου έλεγε φίλος μου στο Μαξίμου. Αν ήμουν κακόβουλος, θα μπορούσατε να αποδώσετε αυτό που λέω σε εμπάθεια. Επειδή όμως ούτε εμπαθής είμαι και θέλω το καλό της χώρας μου, εγώ τα γράφω ως παραινέσεις. Διότι και κακόβουλος να ήμουν, επαναλαμβάνω, τη φράση με τη μοίρα ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα την είχα φανταστεί. Ποια φράση και ποια μοίρα; Πήγε χθες ο Πρόεδρος στο Ναύπλιο, όπως κάνει συχνά, μόνο που αντί να βγει την καθιερωμένη βόλτα του με την κυρία Γεωργία, πήγε για ταρατατζούμ, γιατί η δημοτική αρχή αποφάσισε να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη Ναυπλίου, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της πόλης. Και εκεί βγήκε ο ποιητής Σαμαράς μέσα από τον Πρόεδρο Αντώνη.

«Η μοίρα θέλησε να γίνω πρωθυπουργός της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αυτές οι δύσκολες στιγμές δεν θα κρατήσουν ακόμα πολύ» δήλωσε ο Πρόεδρος κατά την παραλαβή του βαρύτιμου τίτλου. Η μοίρα, αδέρφια, αποτελεί βασικό λαογραφικό στοιχείο της σαμαρικής ποίησης και αποδεικνύει πως τα γάλατα έχουν σφίξει τόσο, ώστε να επικαλούμαστε τη μοίρα, το τυχαίο και το απρόβλεπτο. Βλέπετε, δεν μπορούμε να επικαλεστούμε την Παναγία, γιατί την έχει πάρει αγκαζέ ο τιτανομέγιστος Άγγελος Αναστασιάδης του ΠΑΟΚ και δουλεύει διπλοβάρδιες το καρμπυρατέρ της Παναγίας, για να τον εξυπηρετήσει.

Άλλωστε, το έχει πει και ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη. «Της μοίρας είναι η δύναμη φριχτή» έγραψε ο μεγάλος τραγικός. Εμένα μου αρέσει όμως το άλλο, του Σαίξπηρ. «Αγχόνη και σύζυγος είναι μοιραία» είπε ο Άγγλος. Έ, εγώ το παραφράζω και λέω «παράταση μνημονίου και Τρόικα είναι μοιραία». Αχ μαύρη ειμαρμένη, τι μας έγραψες ημών των πτωχών; Εμείς δεν εκτελέσαμε υποδειγματικά το Μνημόνιο; Γιατί να μην βγούμε τώρα; Έτσι, όπως έγιναν τα πράγματα λοιπόν, θα αργήσουμε να βγούμε. Και εξηγούμαι.

Επειδή συνήθως απ’ έξω τα μαθαίνουμε, οι ξένοι έχουν ξεκόψει το γεγονός η Ελλάδα να βρεθεί την 1η Ιανουαρίου χωρίς γραμμή πίστωσης. Και ακριβώς γιατί οι ξένοι δεν θέλουν να ρισκάρουν να προκύψουν αναταράξεις για Γαλλία και Ιταλία (κυρίως), μας το έχουν ράψει το κοστουμάκι, όπως αποκαλύπτει και το έγκυρο περιοδικό Spiegel. Κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει στην παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, μιας και είναι δύσκολο η αξιολόγηση στο σύνολό της να κλείσει ως το τέλος του έτους και στη συνέχεια να συμπληρωθεί από την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή στήριξης.

Αυτό είναι ένα δύσκολο πιάτο να σερβίρεις στο εσωτερικό ακροατήριο, ιδίως όταν το προηγούμενο διάστημα έχεις διατρανώσει την πρόθεσή σου να βγεις από το Μνημόνιο πριν ακόμα λήξει το πρόγραμμα. Π.χ. στις 4/10 ο Πρόεδρος Αντώνης δήλωνε πως θα βγούμε από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014. Η μοίρα λοιπόν θέλησε να μη βγούμε. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Τώρα, το ζήτημα είναι, πώς είναι πολιτικά διαχειρίσιμο αυτό το μαντάτο. Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουμε, είναι πολλές και επώδυνες, συνεπώς δύσκολα μπορεί μια κυβέρνηση με κουτσουρεμένο πολιτικό κεφάλαιο να πάρει μια τόσο πολιτικά σκληρή απόφαση, την οποία μάλιστα θα πρέπει να φέρει και στη Βουλή με κάποια μορφή.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Μπορεί όμως να χρειαστεί να ετοιμάσουμε τις ταυτότητές μας; Από το Μαξίμου λένε όχι. Εγώ λέω ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να κάνω ύμνο εκείνο το καταπληκτικό και πολύ ταιριαστό δίστιχο της αείμνηστης Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

«Βρε μοίρα δεν κουράστηκες, να τυραννάς ακόμα, ένα ταλαίπωρο κορμί, που το `χεις κάνει πτώμα».

Βρε μοίρα, δεν κουράστηκες;

Επιδόρπια:

1) Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέουν πως ο Πρόεδρος Βαγγέλης δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αντώνη την Παρασκευή λόγω της «αρνητικής ψυχικής του διάθεσης» με την έκβαση της διαπραγματευσης. Δηλώνοντας πως συμπάσχω και εγώ με τον Πρόεδρο, γιατί το κάρμα με ταλαιπωρεί και έχω και εγώ αρνητική ψυχική διάθεση, οφείλω να παρατηρήσω πως η αρνητική του ψυχική διάθεση δεν τον αποτρέπει από το να εισηγείται διάφορες επικίνδυνες πολιτικές πιρουέτες, όπως το να έρθει το πακέτο της προληπτικής γραμμής στήριξης, ακόμα και πριν την προεδρική εκλογή, με 180 βουλευτές, γνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει. Οι άνθρωποι του Προέδρου Βανζέλ το διαψεύδουν κατηγορηματικά, βέβαια, αλλά εγώ είμαι φύσει καχύποπτος άνθρωπος΄.

2) Και μιας και αναφέρθηκα στο πρόσωπο του σεπτού Γιώργου, θέλω να σημειώσω τη γνώμη ενός από τους συνομιλητές του, του Φίλιππου Σαχινίδη. Λοιπόν, ο κύριος Σαχινίδης μιλώντας στην εφημερίδα Larissanet του φίλου Λευτέρη Παπαστεργίου, διατυπώνει τον εξής προβληματισμό: «Οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης, να μην προετοιμάσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την συντεταγμένη έξοδο από την συμφωνία που έχουμε με τους δανειστές και την έξοδο στις αγορές δημιουργούν προβλήματα στη σταθερότητα της χώρας και για αυτό ασκώ κριτική και διατυπώνω δημόσια την άποψή μου» σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος θα ρίξει την κυβέρνηση, όπως κάποιοι θα ήθελαν να κάνει αυτός και μια ακόμα μερίδα παπανδρεϊκών βουλευτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σιωπά κιόλας. Ο πόλεμος των Ρόουζ με πράσινο φόντο και σε συνέχειες, δηλαδή.

3) Όλγα, ω!, Όλγα! Η Όλγα Κεφαλογιάννη, η πρωθιέρεια του ελληνικού τουρισμού απασφάλισε για τη σχεδόν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησία που περιλαμβάνει και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, η υπουργός Τουρισμού τόνισε πως «μια τέτοια κίνηση δεν έχει λογική» , λέγοντας χαρακτηριστικά με αυτό τον τρόπο «θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα», ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης στις προκρατήσεις για το 2015. Χώρια που εμφανίστηκε χολωμένη για το γεγονός πως ουδέποτε ρωτήθηκε! Μήνυμα ελήφθη; Και μην ξεχνάτε: στην τελευταία κυλιόμενη δημοσκόπηση που πήρα στα χέρια μου για την Α’ Αθηνών, η Όλγα είναι πρώτη καθαρά!

“Κάποιοι σκοπίμως εκλαμβάνουν ως δήθεν νέα μέτρα τις ισχύουσες προ πολλού ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σταδιακά σε σχέση πχ με το μισθολόγιο των ΔΥ ή την οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος”

Παλαιότερα άρθρα: