Πολιτική Κουζίνα: Έσφιξαν τα γάλατα

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ο Γιάνης σάλπαρε!

Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος, μετά από δύσκολες στιγμές, αναζητά τη λύτρωση σε ρήσεις μεγάλων ανδρών. Έτσι και ο εθνικά αγαπημένος μας Γιάνης, μετά το «ξύλο» που έφαγε από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, άρχισε να ψάχνεται και το γύρισε στον Ρουσβελτ. «FDR, 1936: «They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred.» A quotation close to my heart (& reality) these days» τουϊταρε. Μεταφράζω και για τους μη αγγλομαθείς: Ομοφωνούν στο μίσος τους για μένα. Και εγώ καλωσορίζω το μίσος τους. Μια φράση κοντά στην καρδιά (και στην πραγματικότητα) μου αυτές τις μέρες. Θα ήθελα να επιστήσω της προσοχή στους οικείους του. Επειδή, όταν αρχίζει και σαλπάρει κανείς, πρέπει οι άνθρωποι του κοντινού του περιβάλλοντος να του δείχνουν λίγη περισσότερη στοργή και φροντίδα, ας επιληφθεί κάποιος γιατί σε λίγο ο άνθρωπος θα τσιτάρει και Δελαπατρίδη. Α, ήθελα και κάτι παραπολιτικό να σας πω: μετά το άδειασμα που έφαγε από παντού ο Γιάνης, το Μαξίμου δυσκολεύεται να τον πετάξει έξω από το κάδρο και να βγει μπροστά στις συζητήσεις ο Πρόεδρος Αλέξης. Μάλλον ο μεγάλος τιμονιέρης θα πρέπει να βρει έναν άλλο τρόπο, εύσχημο μάλλον, να βάλει στην άκρη τον Γιάνη, μετά και την απαίτηση των δανειστών.

Σαλάτα: Πού είναι το non paper;

Η κυβέρνηση, όταν θέλει να διαψεύσει κάτι διαρρήδην, βγάζει non paper. Από τη στιγμή που έσκασε η πληροφορία πως υπάρχουν σκέψεις μείωσης υψηλών επικουρικών συντάξεων (επιβεβαιώνω τις σκέψεις, βάσει της δικής μου πληροφόρησης) υπήρξε άκρα του τάφου σιωπή. Κανένα non paper. Σάββατο βράδυ και Κυριακή δεν μας ήρθε ούτε ένα non paper. Σχεδόν ήθελα να πάρω τηλέφωνο κάποιον πρωθυπουργικό συνεργάτη και να ρωτήσω με αγωνία για την τύχη του non paper. Μόνο αυτός ο μαύρος ο Γιώργος Ρωμανιάς, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων βγήκε και το διέψευσε. Τι να έλεγε και ο άνθρωπος; Η στήλη δηλώνει την κατανόησή της για τον αγαπητό κύριο Ρωμανιά. Πάντως, στην κυβέρνηση σκέφτονται ένα διττό σενάριο: πάγωμα των πρόωρων κύριων και επικουρικών συντάξεων, συνδυαστικά με το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων, υψηλών, επικουρικών συντάξεων. Η σκέψη υπάρχει. Να δούμε, αν θα γίνει και το βήμα. Διότι, την πιο τολμηρή πρόταση των δανειστών, την οποία θα σας περιγράψω στο επόμενο ραντεβού μας, η κυβέρνηση την απέρριψε αμέσως…

Κυρίως πιάτο: Εσφιξαν τα γάλατα

Η συνομιλία μου με κεντρικό υπουργό της κυβέρνησης είναι ενδεικτική:

Γιώργος (στο εξής Γ.): Βιάζεστε για συμφωνία;

Υπουργός: (στο εξής Υ.): Όσο δεν φαντάζεσαι!

Γ: Δηλαδή, το έχετε πάρει απόφαση;

Υ: Δεν ξέρω αν το έχουν πάρει απόφαση όλοι, αλλά η απόφαση υπάρχει.

Γ: Έσφιξαν τα γάλατα;

Υ: Όσο δεν φαντάζεσαι!

Και ενώ είχα στα αυτιά μου τα λόγια του υπουργού και σκεφτόμουν πως έχω μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο της μειοψηφίας της κυβέρνησης, τσουπ, διαβάζω και τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στην Αυγή της Κυριακής (στην Αυγή, προσέξτε) και έχω αρχίσει να καταλαβαίνω πού πηγαίνει το πράγμα. Ο Αντιπρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, πως αν συνεχιστεί η πίεση στη ρευστότητα από την πλευρά των εταίρων μας, τότε υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση από μόνη της να λάβει μέτρα, τα οποία τώρα αρνείται!

Κατά τη γνώμη μου, η τρομακτική έλλειψη ρευστότητας και η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για να ξύσουμε σε αυτό το ρημάδι το βαρέλι, έχει αρχίσει και τρομάζει συγκεκριμένους ανθρώπους μέσα στην κυβέρνηση, του Προέδρου Αλέξη και του Αντιπροέδρου Δραγασακη συμπεριλαμβανομένων. Οι ίδιοι μάλιστα σκέφτονται πως, όσο αυξάνεται η πίεση της ρευστότητας, τόσο αδυνατίζει η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και επειδή η αίσθηση είναι πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλέξης δεν θέλει να του σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια (διότι μέσα σε αυτό το τρίμηνο του έχουν σκάσει κάμποσες κροτίδες, αλλά την έχει γλιτώσει με αμυχές), έχει αρχίσει να ψάχνει αγωνιωδώς τη συμφωνία. Διότι, ισχύει απολύτως αυτό που είπαμε στην αρχή. Σφίξανε τα γάλατα.

Θέλω να δω μόνο, αν την πετύχει, πώς θα τη σερβίρει. Με ή χωρίς εκλογές; Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί.

Επιδόρπια:

1)    «Η συντεταγμένη νομισματική αλλαγή, ενταγμένη στο συνολικό προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα, συνιστά επιλογή που δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, όπως διατείνονται οι κυρίαρχοι κύκλοι και την οποία πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ο ΣΥΡΙΖΑ και εφ’ όσον χρειαστεί, να είναι έτοιμος να την υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκβιασμούς και απειλητικά διλήμματα» γράφει, μεταξύ αλλων, σε περισπούδαστο άρθρο του στον ιστότοπο Iskra ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος. Μιλάμε, οι άνθρωποι είναι σε ένα παράλληλο σύμπαν. Προσπαθώ να καταλάβω, αν πετύχει ο Πρόεδρος Αλέξης και μια σχετικά επώδυνη συμφωνία, αν θα βρεθούν και σε παράλληλες πορείες…

2)    Την Τρίτη έχουμε το και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, δεν θα παραστεί κατά πάσα πιθανότητα ο Πρόεδρος Αλέξης, όπως είχε εκδηλώσει την επιθυμία να κάνει, αφού το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μπαίνει στη διαδικασία να στείλει προσκλήσεις. Αντίθετα, στελέχη της ΝΔ ενημερώνονται τηλεφωνικώς για την ημερομηνία και ώρα τέλεσης. Μάλιστα, το μνημόσυνο ήταν να τελεστεί την Τετάρτη. Ο Κώστας Καραμανλής junior ενημέρωσε το γραφείο του Προέδρου Αντώνη όμως και συζητήθηκε να υπάρξει μετάθεση για την Τρίτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου Αντώνη την Τετάρτη. Έτσι, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν δίπλα, έστω και για μερικά φωτογραφικά ενσταντανέ.

Παλαιότερα άρθρα: