Πολιτική Κουζίνα: Γιάνης διαψεύδει Γιάνη και δουλευόμαστε

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Οι άξιοι μποστάρηδες του αυριο!

Χαίρομαι πραγματικά, όταν άξιοι άνθρωποι πάνε μπροστά. Από την καρδιά μου, χαίρομαι. Ήρθε λοιπόν, κάποια στιγμή, εκείνη η ευλογημένη ώρα να φύγει από την προεδρία της ΔΕΗ ο Αρθούρος Ζερβός, ο άνθρωπος που είχε ράψει στην καρέκλα του το παντελόνι του κοστουμιού του. Η επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν μπορούσε να παραμένει ακέφαλη. Γι’ αυτό το λόγο, η καλυτερότερη κυβέρνηση όλων των εποχών βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να πάει την επιχείρηση μπροστά. Να είναι πρωτοπόρος στη νέα εποχή. Και το όνομα αυτού, Εμμανούηλ Παναγιωτάκης. Δεν σας λέει κάτι το όνομα; Ο κύριος Παναγιωτάκης ήταν διευθυντής ανθρωπίνων πόρων (HR Manager τυρόβλαχοι) στον ΔΕΔΔΗΕ και-έρχεται το καλύτερο-Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την υπέροχη περίοδο 1988-1990. Ένας νέος άνθρωπος, ένας άνθρωπος της αγοράς, ο οποίος πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και στον στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης. Και μετά ξύπνησα!

Σαλάτα: Η πρόταση της Ντόρας

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποδείξει πως κινείται αυτόνομα, όποτε χρειάζεται. Με αφορμή λοιπόν την Εξεταστική για τα μνημόνια που θα κάνει η κυβέρνησή μας, πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε επιστολή στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία και κοινοποίησε στους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, προτείνοντας τη σύσταση επιτροπης σοφών με συμμετοχή διακεκριμένων οικονομολόγων αντί της εξεταστικής, ώστε ερευνηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος των μνημονίων και οι συνθήκες που μας οδήγησαν σε αυτά. Την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας της απάντησε. Τι της είπε; Ότι σέβεται μεν αλλά δεν συμμερίζεται την άποψη της Ντόρας για την Εξεταστική (άρα την κάνουμε) και ότι του αρέσει πολύ η ιδέα για την Επιτροπή Σοφών, την οποία και θα υποστηρίξει μπροστά στην Πρόεδρο Ζωή. Αν μπορώ να δράσω εποικοδομητικά, θα πρότεινα στον Πρόεδρο Αλέξη να προτείνει στην Πρόεδρο Ζωή να προεδρεύσει αυτή σε αυτή την επιτροπή, γιατί ποιος άλλος πλην αυτής γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα; Γενικώς, τα πράγματα.

Κυρίως πιάτο: Γιάνης διαψεύδει Γιάνη και δουλευόμαστε

Μιλώντας για την κυβέρνησή μας που ο Θεός να μου κόβει δευτερόλεπτα και να της δίνει δεκαετίες δεν θα μπορούσα να μην σταθώ και στην περίπτωση, όπου στέλεχος της κυβέρνησης διαψεύδει τον εαυτό του. Ο Γιάνης ο easy rider, αυτός με τα λαχουρέ πουκάμισα (που έχει χαθεί τώρα τελευταία) έστειλε μια επιστολή στο Brussels Group που τους λέει μεταξύ άλλων: έχουμε ένα βασικό σενάριο για πρωτογενές πλεόνασμα, το λεγόμενο baseline scenario που είναι 1,2%. Μέχρι εδώ καλά. Αν έχουμε μια μίνιμουμ εφαρμογή των στόχων του προγράμματος (μινιμουμ=1,9%), το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,1%. Αν πιάσουμε το μάξιμουμ της εφαρμογής, δηλαδή άμα σας βάλουμε τα γυαλιά, γατάκια κουτόφραγκοι, τότε στο baseline που είναι 1,2% του ΑΕΠ υπενθυμίζω, θα προστεθεί και άλλο ένα 2,7% και τσουυυυπ, θα γίνει 3,9% το πλεόνασμά μας, δηλαδή κατά 0,9% μεγαλύτερο και από αυτό που προβλέπεται στο Μνημόνιο για το 2015.

Όλα θα ήταν καλά, αν δεν έβγαινε ο Γιάνης να διαψεύσει όλους εμάς πο απλά διαβάζουμε αυτό που έχει στείλει. «Όοοοχι, δεν τα καταλάβατε καλά, ανόητοι δημοσιογραφίσκοι» μας είπε εν πολλοίς ο Γιάνης, διότι εμείς τους είπαμε πως θα παραμείνουμε σταθεροί στον στόχο του 1,2%, ο οποίος άλλωστε και είναι πιο κοντά στο συντηρητικό σενάριο που έχουμε επεξεργαστεί.

Επειδή όμως Γιάνη μου, μπορεί εμείς να είμαστε κακόβουλοι, χαζοί όμως δεν είμαστε και μια ρημάδα ανάγνωση τη μάθαμε στο δημοτικό-και στα Αγγλικά παρακαλώ-τα νουμεράκια τα είδαμε με τα ματάκια μας. Πλέον όμως η πρακτική η κυβέρνηση να διαψεύδει την κυβέρνηση είναι συνήθης, οπότε κανένα πρόβλημα.

Γιάνης διαψεύδει Γιάνη λοιπόν και δουλευόμαστε. Όλοι μαζί!

Επιδόρπια:

1)    Ο Πρόεδρος Αντώνης το μπουμπούνισε κιόλας το σενάριο της Οικουμενικής κυβέρνηση για το καλοκαίρι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση τα βρει μπαστούνια και παίζεται πάλι η παραμονή μας στο ευρώ. Όπως μου το έλεγε δικός του άνθρωπος έκανε, απλά το περίμενα το σενάριο λίγο αργότερα. Από το Πάσχα και μετά δηλαδή. Διότι, αν μπορώ να αναλύω σωστά τα λεγόμενα των ανθρώπων, με τους οποίους μιλάω στη ΝΔ, έχουν αρχίσει να ψυλλιάζονται πως το μεγάλο και το δυσκολο δεν είναι η τωρινή συμφωνία, η οποία κουτσά-στραβά μπορεί να κλείσει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Ιούνιος, εκεί που θα παιχθεί το νέο πρόγραμμα.

2)    Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα, θα ήθελα να κρατήσετε μια παρέμβαση που έκανε προ περίπου δέκα ημερών ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης (με δυο «νν») Στουρνάρας, σε ομιλία του στο LSE. Ο fit Γιάννης, στον οποίο η στήλη στέλνει χαιρετισμούς, διότι με το αγόρι με τα λαχουρέ πουκάμισα την έχει πιάσει απελπισία, είπε πως, αν κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους τώρα και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (κακές λέξεις, πιπέρι), τότε οι προοπτικές ανάκαμψης θα είναι μεγάλες και η κυβέρνηση θα μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία τον Ιούνιο που θα συνδυάζει πρόσβαση στις αγορές και καβάντζα μια ανοιχτή γραμμή πιστωτικής στήριξης, με περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχε διαθέσιμα η προηγούμενη κυβέρνηση. Τον Γιάννη να τον προσέχετε, όταν μιλάει, διότι ακόμα είναι πολύ αξιόπιστος στους ευρωπαϊκούς κύκλους…

3)    Θέλω, σε άλλα νέα, να σας πω πως στη ΝΔ ετοιμάζουν το νέο τους κυβερνητικό πρόγραμμα. Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει πολύ εντατικότερα η συγγραφή του, μιας και τώρα είμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο. Από τη Συγγρού μου λένε πως θα είναι κοστολογημένο, δεν θα είναι στη λογική «εγώ σας τα έλεγα», δεν θα αναφέρεται δηλαδή μόνο σε θετικά πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά θα είναι επικαιροποιημένο και λεπτομερές. Αν παρουσιαστεί κιόλας και στο Ζάππειο, θα μπορούμε να μιλάμε κανονικότατα για Ζάππειο 4. 

Παλαιότερα άρθρα: