Πολίτικη Κουζίνα: Η Οδύσσεια του ντιμπέιτ

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Δεν μπορεί κανείς να έχει αμφιβολία πως το ντιμπέιτ που παρακολουθήσαμε ήταν μια κανονικότατη σούπα, μια κακοστημένη μανιέρα που εισηγήθηκε η διακομματική. Συνεπώς, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορούν να διαμαρτύρονται για τη διαδικασια, καθώς οι δικοί τους συνεργατες την ενέκριναν και αυτοί δέχθηκαν να συμμετάσχουν, χωρίς καμία αντίρρηση.

Ο Πρόεδρος Αλέξης ήταν υποτονικός, σχεδόν ανύπαρκτος. Δεν θα τον είχαμε καταλάβει, αν δεν γινόταν η παρέμβαση της Ολγας Τρέμη για τα κανάλια. Ο Πρόεδρος Βαγγέλης επίσης νωχελικός και στο τέλος σχεδόν παρασυρθηκε από τον Πάνο Καμμένο. Ο Λαφαζάνης ανύπαρκτος, άχρωμος, άοσμος. ο Σταύρος Θεοδωράκης κάπως γενικόλογος, αλλά τηλεοπτικός, ατακαριστός. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέδιδε ναφθαλίνη του Πολίτμπιρο του ΚΚ, καμία σχέση με την πιο ζωντανή Αλέκα Παπαρήγα, έστω και αν έκανε ορισμένες σωστές διαπιστώσεις. Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο γνωστός Πάνος Καμμένος που παίζει επίθεση, πλην όμως πέταξε κανονικότατη λάσπη στον ανεμιστήρα, τόσο για την υπόθεση του Βαγγελη Μεϊμαράκη, όπως και γι΄αυτή των CDS. Τέλος, η Φώφη Γεννηματά πολύ καλά προετοιμασμένη, αλλά μάλλον αμήχανη και κοιτούσε διαρκώς τον τηλεοπτικό φακό, σαν να κάνει διαφήμιση, και καθόλου τον συνομιλητή της.

Με άλλα λόγια, από το ντιμπέιτ και ειδικά με αυτή τη διαδικασια σοβαρό πολιτικό συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί. Αν κανεις ήταν αναποφάσιστος, το πολύ πολύ το βράδυ της Τετάρτης να απελπιστηκε λίγο περισσοτερο για την προοπτική της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να πιστεύει πως, αν συνεχίσουν έτι αυτοί οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι ψάχνουν αφορμή για να αρπαχτούν, θα μπορέσουμε να έχουμε σοβαρό αποτέλεσμα, ως χώρα, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος.

Αν κάτι μπορεί να περιμένει κανείς είναι ένα συναρπαστικό one on one του Αλέξη Τσιπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη το βράδυ της Δευτέρας, Και πάλι όμως, πέραν του τηλεοπτικού θεάματος ποιος πιστευει πως όλα αυτά που ακούμε στις τηλεμαχίες έχουν κάποιο νόημα; Το τρίτο Μνημόνιο μοιάζει να εξαντλείται στη μέρα της ψήφισης του. Σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα, σαν μην υπάρχουν πολιτικές καυτές πατάτες που πρέπει να διαχειριστεί ο επόμενος πρωθυπουργός και η επόμενη κυβέρνηση. Πολιτική, ανούσια συζήτηση, με μια μανιεραρισμένη και άνευ ουσιας διαδικασιας, με αποτέλεσμα το τηλεοπτικό προϊον να είναι απολύτως αδιάφορο και σε ορισμένες στιγμές έως και προκλητικό.

Με άλλα λόγια, αν δεν αποφασισουν άμεσα οι πολιτικοί να παραχωρήσουν την ευθύνη της διαδικασιας στους δημοσιογράφους, τότε αυτό που θα προκύπτει θα είναι μια μόνιμη πολιτική σούπα, χωρίς κανένα αντίκρυσμα για τους πολίτες.

Μα τι δράμα και αυτό… από εκεί που δεν κάναμε καν ντιμπέιτ, καταλήξαμε να βλέπουμε και να καταγράφουμε μια διαδικασια απολυτως βαρετή και στυλιζαρισμένη. Η Οδύσσεια του ντιμπέιτ…

Παλαιότερα άρθρα: