Πολιτική Κουζίνα: Κυβέρνηση «Παρατράγουδα»

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης 

Ορεκτικό: Να γιατί φωνάζουν ο Μηλιός και ο Νταβανέλλος!

Τον θυμάστε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη; Ναι, ναι, ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Οικονομίας και πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ. Ναι, ατός που έγραψε εκείνο το βιβλίο με τις δραματικές εξελίξεις στο παρασκήνιο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ το 2010. Ναι, ο ίδιος που εξέφραζε την άποψη πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί κούρεμα του χρέους μας, πριν πάρουμε νέα δάνεια. Ναι, αυτός που από το 2012 κατείχε υψηλόβαθμη θέση στην Τράπεζα Πειραιώς και μόλις μυρίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει, έσπευσε να τον προσεταιριστεί. Ε, ο Παναγιώτης έπαιξε για τη διοίκηση μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά έμεινε σα κρύα του λουτρού, διότι ακόμα γελάνε κάτι τραπεζίτες με την περίπτωσή του. Αλλά, δεν έμεινε παραπονεμένος. Ο φιλεύσπλαχνος Πρόεδρος Αλέξης τον τοποθέτησε Πρόεδρο του ΔΣ του Ελευθέριος Βενιζέλος, για να μπορεί και αυτός ο κακόμοιρος να ρημαδοτρώει ένα κομμάτι ψωμί. Καταλάβατε τώρα γιατί γκρινιάζουν και μιλάνε για ρήξη με τους δανειστές ο Γιάννης Μηλιός και ο Αντώνης Νταβανέλλος; Γιατί είναι οι μόνοι από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν διοριστεί πουθενά! 

Σαλάτα: Ο Άρης πρέσβης

Η είδηση πως ο Άρης ο Σπηλιωτόπουλος έφτασε ένα βήμα πριν γίνει πρέσβης εκ προσωπικοτήτων με θορύβησε, ομολογώ, και αποφάσισα να το ψάξω. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση είχε ληφθεί από τον Πρόεδρο Αντώνη (πολλά γραμμάτια είχε να ξεπληρώσει) και συνομολογήθηκε με πολύ βαριά καρδιά και από τον Πρόεδρο Βαγγέλη. Βέβαια, ο Πρόεδρος Βαγγέλης δεν είχε κανένα δικαίωμα να μιλά, όταν είχε προηγουμένως τοποθετήσει στην ίδια θέση τον Γιώργο Χατζημαρκάκη. Έτσι, ο διορισμός του Άρεως έφτασε στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια με κάποια καθυστέρηση, όμως ο Κάρολος δεν υπέγραψε. Ήταν άλλωστε έτοιμος να αποχωρήσει και δεν θα ήθελε να χρεωθεί μια τέτοια υπογραφή. Άφησε λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα για τον Πάκη της Δημοκρατίας. Κάποιος όμως (ευτυχώς θα πω εγώ!) αποφάσισε να διαρρεύσει τον διορισμό του Άρεως προκειμένου να τον κάψει. Όπερ και εγένετο! Ο επικείμενος διορισμός του Άρη σε αυτή τη βαρβάτη θέση προκάλεσε σεισμό και βδελυγμία στο Μαξίμου, όπου κατάλαβαν πως, αν το προχωρούσαν, θα γίνονταν ρεζίλι. Έτσι, η κυβέρνηση γλίτωσε έναν διασυρμό και ο Άρης θα συνεχίσει να πίνει τον καφέ του στη Βιβλιοθήκη της Πλατείας (Κολωνακίου ντε!).

Κυρίως πιάτο: Κυβέρνηση «Παρατράγουδα»

Τα θυμάστε τα «Παρατράγουδα», την εκπομπή της Αννίτας Πάνια στο πάλαι ποτέ κραταιό Alter, όπου έπαιρνε διάφορους κακόμοιρους και τους ξεφτίλιζε; Στην περίπτωσή μας, με την κυβέρνηση που μας έχει τύχει, έχουμε αναβίωση των «Παρατράγουδων», μόνο που δεν χρειαζόμαστε καμία Αννίτα Πάνια εμείς. Μπορούμε να ξεφτιλιστούμε και μόνοι μας.

Πάρτε για παράδειγμα τον Κάτμαν της κυβέρνησης, τον Γιάνη. Ο Γιάνης (αφού σημειώσουμε πως στη συνέντευξή του στον Ενικό ήταν βαμμένος με ένα έξοχο bronzer, άγνωστης φίρμας) έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό New York Times Magazine, όπου στο off the record είπε στην Αμερικανή δημοσιογράφο πως έχει καταγράψει το Eurogroup της Ρίγας (όπου θρυλείται πως μόνο ξύλο δεν έφαγε από ορισμένους υπουργούς Οικονομικών), αλλά ευτυχώς δεν πρόκειται να το δημοσιοποιήσει, διότι σέβεται απόλυτα την εμπιστευτικότητα.

Ας τα βάλουμε κάτω με ψυχραιμία: είσαι ένας άνθρωπος-κλειδί στην ελληνική διαπραγμάτευση. Συνομιλείς με τόσους κορυφαίους παράγοντες και με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και ομολογείς πως έχεις καταγράψει τη συνεδρίαση της Ρίγας. Είναι προφανές πως, αν δεν το διαψεύσει ο Γιάνης, είτε στο επόμενο Eurogroup θα μπει με το μποξεράκι του είτε δεν θα μπει καθόλου και θα κάτσει μόνος του σε κάποια άλλη αίθουσα, όσο τα υπόλοιπα παιδάκια συζητάνε.

Είναι επίσης προφανές πως ο Πρόεδρος Αλέξης κάτι πρέπει να κάνει με τον Κάτμαν που κατοικοεδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών, διότι είναι πολύ εύκολο τα «Παρατράγουδα» που παρακολουθούμε να γυρίσουν απότομα σε δράμα. Σε «Ερωτοδικείο» επί παραδείγματι.

Επιδόρπια:

1)    Έχουμε την καλύτερη, την πιο υπέροχη, την πιο ήρεμη και την πιο δημοκρατική Πρόεδρο της Βουλής στο σύμπαν. Σας έπεισα, ε; Πείτε μου πως σας έπεισα! Από τη στιγμή που είδα το βίντεο με την Πρόεδρο Ζωή να ωρύεται σε έναν αστυνομικό επειδή δεν άφησε μια πορεία να επιδώσει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή, σκέφτομαι πως ζούμε μοναδικές στιγμές, τις οποίες εγώ προσωπικά θα διηγούμαι μέχρι και στα δισέγγονά μου, αν αξιωθώ. Και επειδή μαθαίνω πως στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει και τα παίρνουν άσχημα με την Πρόεδρο, θα της συνιστούσα να προσέχει, διότι κάποια στιγμή θα καταλήξει σαν τον κακόμοιρο τον Δον Κιχώτη: να παλεύει με ανεμόμυλους.

2)    Έχει περάσει λίγο στα ψιλά, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης διαβίβασε στον εισαγγελέα Γαληνό Μπρη πολλούς φακέλους με τα δάνεια καναλιών κι εκδοτικών επιχειρήσεων. Όπως μαθαίνει αρμοδίως η στήλη, γρήγορα, αρκετά γρήγορα θα υπάρξουν εξελίξεις και από αυτό το μέτωπο. Και αυτό διότι πολλά δάνεια είναι «ανοιχτά», δηλαδή δεν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες εγγυήσεις, ενώ ακόμα και υποθήκες που έχουν μπει για την εγγυοδοσία πολλάκις δεν ανταποκρίνονται στα ποσά που δόθηκαν. Με άλλα λόγια; Έρχονται διώξεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλοί θορυβήθηκαν πολύ, όταν ανέλαβε ο Νικολούδης θέση υπουργού. Κάτι θα ήξεραν…

Παλαιότερα άρθρα: