Πολιτική Κουζίνα: Ο Βορίδης έπαιξε έξυπνα

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ο Σαλαμινομάχος

Εντάξει, μπορώ να ομολογήσω πως μετεκλογικά περνάω τέλεια. Λιγότερη δουλειά, περισσότερα πολιτικά καραγκιοζιλίκια. Οι πολιτικοί ταγοί μας δεν χάνουν την ευκαιρία να μας χαρίσουν αφορμές για να γελάμε και να ξεχνάμε λίγο το ασφαλιστικό που σκάει, τα χαράτσια που θα πληρώσουμε και τα λοιπά κομψά. Έτσι, ως άλλος Σαλαμινομάχος, ο αγαπημένος της στήλης Στρατάρχης Πάνος (ναι, ο Καμμένος, είναι και πάλι Στρατάρχης) πήγε να τιμήσει την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και μας χάρισε ένα θέαμα από τα λίγα. Ο Σαλαμινομάχος θέλησε να μιλήσει για λίγο με το νερό της θάλασσας, το οποίο προστατεύει τους νεκρούς ήρωες, πατώντας πάνω σε ένα λιγδιάρικο κόκκινο χαλί που πρέπει να ξέμεινε από καμιά ορκωμοσία της σχολής Ευελπίδων, το οποίο ήταν στηριγμένο πάνω σε παλέτες. Συν τοις άλλοις, κάτι τύποι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, κρατούσαν κάτι σημαίες, μεταξύ των οποίων και την αμερικανική με τα αστέρια, χωρίς να καταλαβαίνω, αν ανήκουν σε αυτό το happening ή σε κάποιο διπλανό παιδικό πάρτι. Bonus, η παρουσία στην εκδήλωση και στην αναμνηστική φωτό και του ιστορικού βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος παίζει να έχει και μνήμες από τη ναυμαχία. Την αυθεντική.

Σαλάτα: Νικήτα, πες τα όλα!

«Ακούω περίεργα πράγματα. Ακούω ότι πίσω από τους περισσότερους υποψήφιους βρίσκονται επιχειρηματικά τζάκια. Δεν θα μας επιβάλλουν οι επιχειρηματίες τον αυριανό αρχηγό της ΝΔ» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ωπα της, εδώ είμαστε και έχω ψωμί το πράγμα! Τι εννοεί ο Νικήτας; Ποιοι είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες που μπορεί να θέλουν τον έναν ή τον άλλον στην προεδρία της ΝΔ; Εγώ είμαι πολύ σίγουρος πως, όταν ένα στέλεχος με την εμπειρία του Νικήτα βγαίνε δημοσίως και λέει αυτά τα πράγματα, κάτι έχει στο μυαλό του. Άλλωστε, στην Ελλάδα είμαστε, όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ πώς γίνονται αυτά τα πράγματα. Όταν όμως βγαίνεις και λες κάτι τέτοιο, πρέπει να λες και ονόματα, να μην το αφήνεις μισό. Και κάπου μέσα στο τζέρτζελο πετάχτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία λέει πως αποδεικνύεται η σχέση της ΝΔ με τη διαπλοκή και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, άρα η ΝΔ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί άλλα συμφέροντα. Ναι, είμαι και εγώ σίγουρος πως η εκδήλωση στο Clinton Foundation με host τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κυρίως πιάτο: Ο Βορίδης το έπαιξε έξυπνα

Η μάχη της διαδοχής στη ΝΔ προχωρά ακάθεκτη, με τους βασικούς παίχτες να διαμορφώνουν τις συμμαχίες τους. Ένας όμως δεν μπόρεσε να είναι υποψήφιος, αν και το επεξεργάστηκε σοβαρά. Μιλάω για τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος όμως θέλει να είναι παρών και την επόμενη μέρα στη ΝΔ. Συνεπώς, το ραντεβού που έκανε στις αρχές της εβδομάδας με τον Κώστα Καραμανλή, στην έδρα του πρώην πρωθυπουργού, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όπως μου λένε, το μήνυμα που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στον Μάκη Βορίδη ήταν αφενός να μην είναι υποψήφιος και αφετέρου να σκεφτεί σοβαρά να στηρίξει την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η εν λόγω συνάντηση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για έναν βασικό λόγο: ακόμα και μη όντας υποψήφιος σήμερα, ο Μάκης Βορίδης θέλει να είναι παρών την επόμενη μέρα στις εξελίξεις της κεντροδεξιάς. Οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή δεν ήταν και οι καλύτερες, πλην όμως η εν λόγω συνάντηση μπορεί να λειτουργήσει ως αναβάπτιση του πρώην υπουργού στο νεοδημοκρατικό στερέωμα. Άλλωστε, αν θέλεις σε αυτό το κόμμα να διεκδικήσεις ρόλο, η καλή σχέση με την Παναγή Κυριακού είναι εκ των ουκ άνευ. Επομένως, η συνάντηση Καραμανλή-Βορίδη είναι ιδιαίτερα σημαντική ως προς τα μακροπρόθεσμα σχέδια του κυρίου Βορίδη.

Όσο για τον ποιον θα στηρίξει; Ασαφές είναι ακόμα, πάντως φαίνεται δύσκολο να στηρίξει τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ένα μόνο είναι σίγουρο: ο Βορίδης είναι «γάτα» στους τακτικούς ελιγμούς.

Επιδόρπια:

1)Μεγάλη σημασία έχουν για την κυβέρνηση οι προγραμματικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και μετά στη Βουλή. Μου λένε πως στο Μαξίμου έμεινε μια ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς γύρισε λίγο νωρίτερα από την υπόλοιπη αποστολή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς είναι κρίσιμος ο ρόλος του για την άρτια διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας.

2)Κλείνω με μια δακρύβρεχτη είδηση. Οριστικά- το τονίζω, οριστικά-αποχωρεί από την πολιτική η Ραχήλ Μακρή, η οποία επιστρέφει στη θέση της στο ΥΠΕΚΑ και μάλιστα θα προαχθεί και σε διευθύντρια. Θα αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της και θα κάνει και καταδύσεις. Θέλω να της ευχηθώ να περνάει καλά, να περάσει ποιοτικό χρόνο με τους δικούς της και να μην την βλέπουμε συχνά. Χαιρετίσματα!

Παλαιότερα άρθρα: