Πολιτική Κουζίνα: Ο Κυριάκος τα ήθελε όλα-και τα πήρε όλα!

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μια ακόμα νίκη. Ήρθε εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών και κόντρα στους παραδοσιακούς μηχανισμούς της ΝΔ, οι οποίοι στοιχήθηκαν πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως και να το κάνει κανείς, η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε μέσω κινηματικών χαρακτηριστικών και με συσπείρωση πολλών ψηφοφόρων γύρω του, γιατί αφενός έπεισε πως μπορεί να ανανεώσει και να αναζωογονήσει το κόμμα, από την άλλη έπεισε τους ψηφοφόρους της ΝΔ πως είναι ο πιο κατάλληλος για να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορούσες να διακρίνεις τη συγκίνηση στη φωνή τους. Ελάχιστοι τους πίσταυαν όταν έλεγαν πως ο κ. Μητσοτάκης μπορούσε να κερδίσει. Το πρώτο «θαύμα» το έκανε στον πρώτο γύρο, όταν υποσκέλισε τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά το πέτυχε. Ο δεύτερος γύρος όμως ήταν βουνό. «Ό,τι και να κάνει ο Κυριάκος κερδισμένος θα είναι, θα έχει μια καλή καταγραφή και θα είναι πρωτοκλασσάτο στέλεχος», μου έλεγε πολύπειρος βουλευτής της ΝΔ παραμονές των εκλογών. Ο Κυριάκος όμως τα ήθελε όλα-και τα πήρε όλα εν τέλει.

Στην πράξη αποδείχθηκε πως έκανε πολύ καλά το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, όταν και απέρριψε τις εισηγήσεις και τις πιέσεις να μην πάει σε δεύτερο γύρο και να αποσυρθεί υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της ενότητας. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να βγει πρόεδρος της ΝΔ, ήθελε να έχει την ευκαιρία να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός και αυτό δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με το να είναι δεύτερος. Αν ήταν δεύτερος, στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να γίνει αντιπρόεδρος. Πάλι όμως θα ήταν κάτω από κάποιον άλλο. Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε, κόντρα σε όλους και σε όλα και έχει την ευκαιρία να θέσει τις ιδέες του σε εφαρμογή. Εκεί θα κριθεί, στην πράξη.

Η εκλογή του φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, όπως και να έχει. Αν στην κυβέρνηση υπήρχε σκέψη προσέγγισης της ΝΔ, αυτή θα πρέπει να εκπέσει πλέον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας συναινετικός πολιτικός, αλλά δεν πρόκειται να «συμμαχήσει με τον Διάβολο» άμεσα. Επίσης, η νίκη Μητσοτάκη συνιστά και σαφή ήττα του καραμανλικού στρατοπέδου, το οποίο έδωσε μάχη χαρακωμάτων υπέρ του κ. Μεϊμαράκη. Τέλος, η νέα ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λόγω γοητείας που ασκεί στο μεταρρυθμιστικό μπλοκ ο νέος αρχηγός της ΝΔ. Με άλλα λόγια, με την εκλογή του και μόνο, ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα τριπλό μέτωπο: να αποδυναμώσει το κανάλι επικοινωνίας «καραμανλικών-Μαξίμου-Προεδρικού Μεγάρου, να διατηρήσει τις ισορροπίες εντός της ΝΔ (που θα μείνει ενωμένη) και παράλληλα να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γοητεία σε ψηφοφόρους με μεταρρυθμιστικό προφίλ που βρίσκονται στα κόμματα του πολιτικού κέντρου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τρέξει. Έχει σχέδιο για τη ΝΔ και θέλει να την καταστήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ετοιμοπόλεμη. Σύντομα, θα αποκρυσταλλωθούν και οι αλλαγές στα πρόσωπα, ενώ η ΝΔ θα μπει και σε προσυνεδριακή φάση. Πλέον και δεδομένου του συντετμημένου πολιτικού χρόνου και οι εξελίξεις στη ΝΔ μπαίνουν στο fast forward.

Όπως προείπαμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ήθελε όλα και τα πήρε όλα. Δεν συμβιβάστηκε με το να είναι δεύτερος και το πάλεψε έως το τέλος. Στην πράξη, δικαιώθηκε. Γνωρίζει όμως πως τα δύσκολα είναι μπροστά και πως ο αντίπαλός του, ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμος. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα όμως δεν έχει άλλη επιλογή από το να συγκρουστεί. Άλλωστε, πρέπει να πείσει πως θα είναι όντως ο επόμενος πρωθυπουργός.

Παλαιότερα άρθρα: