Πολιτική Κουζίνα: Ο Σαμαράς, οι Ασιάτες και η ψήφος εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Σήμερα λέω να ξεκινήσουμε αντίστροφα. Το επιδόρπιο θα γίνει ορεκτικό.

Το σκηνικό που θα σας περιγράψω είναι απολύτως αληθές-βάζω το χέρι μου στη φωτιά δηλαδή, αν και δεν το είδα με τα μάτια μου-και χρονολογείται από χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση κορυφής των Προέδρων Αντώνη και Βαγγέλη είχε από ώρα λάβει τέλος. Ο κλειδοκράτωρ του θησαυροφυλακίου, Γκίκας εξ’ Αρκαδίας, είχε αποχωρήσει νωρίς (έφυγες νωρίς που τραγουδά και η Αρβανιτάκη), ο Πρόεδρος Βαγγέλης είχε και αυτός εξέλθει, καθώς ήταν που ήταν το τζετ λαγκ, ήρθαν και οι κυβερνητικές ευθύνες και έδεσε το γλυκό και όλοι περίμεναν τον Πρόεδρο Αντώνη να πιάσει τα κάγκελα, να πει μια κουβέντα στους φίλους-την αγάπη μου στην παρέα-πολιτικούς συντάκτες της νερατζιάς.

Ο Πρόεδρος εξέρχεται, πάει να μπει στο αυτοκίνητό του, οι συνάδελφοι του φωνάζουν, αυτός, ελεήμων ων, προσεγγίζει τον φράχτη του Μαξίμου και ακολουθούν σκηνές απείρου κάλλους. Ο κύριος Σαμαράς ζήτησε να μην τον φωτογραφίσουν και να μην πάρουν βίντεο οι κάμερες των καναλιών, όπως έγινε το απόγευμα του ανασχηματισμού. Πράγματι, έλαβε τη διαβεβαίωση από τους κάμεραμεν πως καμία δεν έγραφε και έκανε για λίγα λεπτά χαλαρή κουβέντούλα με τους δημοσιογράφους.

Και κάποια στιγμή, ενώ ο Πρόεδρος ανέπτυσσε τη συλλογιστική του, ξαφνικά βλέπει δυο φλας να ανάβουν. Θυμώνει, σταματά και βάζει αμυντικά το χέρι του μπροστά στο πρόσωπό του. Και όλοι γυρνάνε να δουν, ποιος είναι εκείνος ο άσχετος (με το παρντόν) τη ρητή απαγόρευση κοτζάμ Πρωθυπουργού. Και εκεί που περιμένουν να δουν δυο φωτορεπόρτερς, βλέπουν δυο… Ασιάτες τουρίστες, οι οποίοι μυρίστηκαν τζέρτζελο και είπαν να αποθανατίσουν τη στιγμή. Το παίρνουν χαμπάρι οι συνάδελφοι και ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό πως πρόκειται για τουρίστες και αυτός, έντρομος, αρχίζει και τους φωνάζει μέσα από τα κάγκελα στα Αγγλικά. Κάτι «sorry, sorry» άκουσε το πρόσωπο που μου το διηγήθηκε και το κλου είναι πως ο Πρόεδρος κόντεψε να καβαλήσει το φράχτη, οι Ασιάτες έβγαλαν φωτογραφίες και αποχώρησαν διακριτικά και οι συνάδελφοι παρατήρησαν τον κύριο Σαμαρά πως «έχει βαλθεί να διώξει τον τουρισμό πάνω στη χρονιά της κορύφωσης».

Πάμε και στα σοβαρά τώρα και θα τα πω απλά και συνοπτικά (κοινώς θα τα κάνω ταληράκια, δανειζόμενος έκφραση του Προέδρου Αντώνη). Η ιδέα της ψήφου εμπιστοσύνης είναι Made by Πρόεδρος Βαγγέλης. Την έριξε στο τραπέζι για να μαζευτούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες εσχάτως έχουν ανέβει στα κάγκελα, με κάτι δηλώσεις βουλευτών, τις οποίες δεν αναπαράγω, γιατί με διαβάζουν και σε κομματικά επιτελεία και δεν θέλω να ταραχτούν τα τσάκρα τους. Αγοράζουν πολιτικό χρόνο, πολώνουν αρκούντως το πολιτικό σκηνικό για να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και αλλάζουν εντελώς την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Και επειδή είμαι καλός και στα μαθηματικά (γελάω μόνος μου την ώρα που το γράφω) να σας θυμίσω τα εξής: Η Βουλή ανοίγει 6 του μηνός για την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Την ίδια μέρα θα δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών στο Προεδρείο το στικάκι με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ την ίδια μέρα θα κατατεθεί και η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το αρ. 84 του Κανονισμού της Βουλής, μετά από δυο μέρες από την κατάθεση του αιτήματος, ξεκινά τριήμερη συζήτηση. Ήτοι, στις 8, μέρα που, όλως τυχαίως αποχωρεί και η Τρόικα.

Καλό, ε; Bingo!

Επιδόρπια:

1)    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τις 14:30 χθες το μεσημέρι, μπήκε αιφνιδιαστικά στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Πριν από μισή ώρα, είχε κατατεθί και η πρώτη πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία. Όπως μου λένε, περίπου τότε αποκρυσταλλώθηκε η επιλογή της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης.

2)    «Πρόλαβαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ» διέρρεαν χθες κάποιοι. Θα το δεχθώ, αν μου εξηγήσουν ορισμένοι, τι στο καλό θα μπορούσε να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πρόταση μομφής που θα συσπείρωνε την κυβέρνηση. Πάντως, στην Κουμουνδούρου γελούσαν όταν τους μετέφεραν το σενάριο.

3)    Για ορισμένους, η ψήφος εμπιστοσύνης ισοδυναμεί με το γνωστό «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Θα το τολμήσουν το… πήδημα;

 

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα: