Πολιτική Κουζίνα: Ο σκοτεινός άρχοντας

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ο σκοτεινός άρχοντας

Πρέπει πρώτα να σας πω πως πλέον, με όσα βλέπουν τα μάτια μου, κρατάω με πολύ μεγάλη δυσκολία την ψυχραιμία μου. Ειλικρινά, με πολλή προσπάθεια. Έβλεπα λοιπόν έναν κυριο που πήγε στην εξεταστική της Βουλής για τα Μνημόνια ονόματι Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος θήτευσε ως πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτός ο κύριος λοιπόν, στο ίδιο μήκος κύματος με την υπέροχη Ζωή Γεωργαντά, αυτή την κυρία που επί πέντε χρόνια κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία και για φουσκωμένα νούμερα στο έλλειμμα, ώστε να μπούμε στο Μνημόνιο, που ήταν και υποψήφια με τους ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, έκανε λόγο για κάποιον «σκοτεινό άρχοντα», ο οποίος έβαλε την περήφανη πατρίδα μας στα Μνημόνια και μας κατέστρεψε. Μετά από πολλή πίεση, αποκάλυψε πως αυτός ήταν ο Βόλφγκανγκ, Βόλφι για τους φίλους, Σόιμπλε, ο οποίος ήλεγχε απόλυτα ανθρώπους σαν τον Ανδρέα Γεωργίου, τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ επίσης είχε απλώσει τα δίχτυα του στον Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή τότε της ΤτΕ και τον διοικητή της Τράπεζας Κύπρου. Μάλιστα, μίλησε και για δικαστές, οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα του «σκοτεινού άρχοντα».

Είναι προφανές πλέον, έχει βγει στην επιφάνεια ο κάθε πικραμένος και μας λέει τον πόνο του. Εμείς γιατί τα ακούμε δεν το καταλαβαίνω. Μάλλον θα μας έχει επηρεάσει και εμάς ο «σκοτεινός άρχοντας».

Σαλάτα: Το ντου των υπαλλήλων της ΝΔ

Ήταν περίπου 20 υπάλληλοι της ΝΔ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Χωρίς να το έχουν προσυνεννοηθεί, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τα χρήματα που τους οφείλονται. Μαζεύτηκαν λοιπόν και ανέβηκαν στον τρίτο όροφο, όπου στεγάζεται η ηγετική ομάδα της ΝΔ. Εκεί είναι και το γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Βγήκαν από το ασανσέρ και έψαχναν κάποιον αρμόδιο να διαμαρτυρηθούν. Αρχικός προορισμός ήταν το γραφείο του Κώστα Μπούρα, του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Αντώνη. Τους μπλόκαραν όμως λίγο πριν το γραφείο του γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου και τους έβαλαν σε μια μεγάλη αίθουσα για συζήτηση. Παρόντες ήταν ο διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας και ο αναπληρωτής διευθυντής Άρης Τσορώνης. Και κάπου εκεί η κατάσταση ξέφυγε. Οι υπάλληλοι δεν έλαβαν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν, απείλησαν με επίσχεση εργασίας, έπεσαν κανονικότατα μπινελίκια, τα οποία δεν δύναμαι να μεταφέρω και μάλιστα κάποιος κινήθηκε και εναντίον του Κώστα Τσιμάρα. Ευτυχώς, απετράπη την τελευταία στιγμή περαιτέρω όξυνση.

Η κατάσταση στην άλλοτε κραταιά οικονομικά ΝΔ είναι πλέον δραματική, χωρίς ομολογουμένως να υπάρχει προοπτική αυτή να γίνει καλύτερη.

Κυρίως πιάτο: Παράνοια

Δεν πρόκειται να σχολιάσω ιδιαίτερα, καθώς, όπως προείπα, με δυσκολία συγκρατώ πλέον την ψυχραιμία μου. Θα παραθέσω μόνο τρία αποσπάσματα δηλώσεων που αφορούν τον Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόεδρος Ζωή: «Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση προς της Βουλή, σήμερα στις 10.40 σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία αυτή. Την έκθεση νομισματικής πολιτικής 2014-2015. Και προβαίνει σε σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται». Συνεχίζει μετά και προβαίνει σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, επιστρέφει δηλαδή την εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής. «Θέλω να πω στον κ. Στουρνάρα ότι αυτό το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο» και συνέχισε «πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, απόπειρα παρέμβασης και στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής και στην λειτουργία του κοινοβουλίου» σημείωσε.

Ραχήλ Μακρή (πρωτοπαλίκαρο της ανωτέρω αναφερομένης Προέδρου): «Στο πλαίσιο αυτό η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι: «Η αποτυχία ενός deal θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και Grexit» ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και εντάσσεται στο σύνολο εκβιαστικών πιέσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί μια κοινωνικά και οικονομικά επαίσχυντη πρόταση» αναφέρει και συνεχίζει, ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη «Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου στο σύνολο των δηλώσεων που διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ:

«Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.»

Δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσω για την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος ή τη στάση της για να διατηρείται χωρίς πρόβλημα ο ELA στις τράπεζες. Το μόνο σχόλιο που προσήκει είναι: παράνοια.

Επιδόρπια:

1)    Η Ντόρα Μπακογιάννη πορεύεται πλέον μόνη της. Η επιλογή της να πάει στον Πρόεδρο Αλέξη, χωρίς να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αντώνη, την βάζει απέναντι στην όλη ΝΔ. Ακόμα και ο αδερφός της και κοινβοουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως η Ντόρα έκανε λάθος. Τέτοια λάθη στην πολιτική κοστίζουν. Φάνηκε και από το γεγονός πως η Πρόεδρος Κώστας εκ Ραφήνας πήγε και συνάντηση τον Πρόεδρο Αντώνη στην Κηφισιά. Με άλλα λόγια, προς ώρας τέρμα η συζήτηση για τη διαδοχή στη ΝΔ, μιας και καίγεται ο τόπος, τέρμα και η συζήτηση για ανοιχτό δίαυλο Ντόρας-Προέδρου Κώστα και ενδεχόμενο δαχτυλίδι του δεύτερου στην πρώτη. Ως γνωστόν, η πολιτική έχει και τα πάνω, έχει και τα κάτω της.

2)    Χάσαμε και τον σύντροφο Μανώλη Γλέζο από το ευρωκοινοβούλιο. Με όλο το σεβασμό στα χρόνια και στους αγώνες που έχει κάνει επί έτη πολλά, δεν νομίζω πως αυτή η παρουσία του περιποιούσε τιμή, πρωτίστως στον ίδιο. Θα τον διαδεχθεί ο Γιάννης Μηλιός ως δεύτερος επιλαχών του ευρωψηφοδελτίου, γιατί στο μεταξύ ο πρώτος επιλαχών Νίκος Χουντής έγινε βουλευτής και υπουργοποιήθηκε. Βέβαια, ο Μηλιός είναι σε πορεία αυτονόμησης από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, δεν θα πει όχι στη θέση όμως. Χάνει την ευκαιρία να αναπτύξει τις μαρξιστικές του θεωρίες στους νέους συναδέλφους του; Εδώ ταιριάζει ίσως η παλιά φράση του Όλι Ρεν με αποδέκτες τους ευρωβουλευτές: Kalo Kouragio.

Παλαιότερα άρθρα: