Πολιτική Κουζίνα: Οι αποφάσεις, τα βαρίδια και οι εκλογές

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Χαμαιλέων

Όλοι γνωρίζετε αυτό το συμπαθές ζωάκι, ονόματι «χαμαιλέων». Απολύτως προσαρμοστικό και καλόβολο, αποτελεί ιδανική συντροφιά για ορισμένους πειραγμένους. Έλα όμως που μεταφορικά χαμαιλέοντες αποκαλούνται και ορισμένοι άνθρωποι. Άλλοι τους λένε και ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος). Ένα από αυτά τα παλικάρια είναι ο Λάμπης ο Ταγματάρχης, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ. Με άλλα λόγια και με δεδομένο πως ο Διονύσης Τσακνής που τοποθετήθηκε Πρόεδρος είναι πιο άσχετος και από εμένα, ο νέος έχων το γενικό πρόσταγμα στο Ραδιομέγαρο. Δεν πρόκειται να κάτσω να σας αναλύσω το ποιον του Ταγματάρχη, πολλοί το γνωρίζουν. Έλα όμως που αρχικά δεν ήταν να πάει ο Ταγματάρχης σε αυτή τη θέση. Άνθρωπός μου που γνωρίζει τα μιντιακά που ανέφερε πως ισχυρή υποψηφιότητα προέβαλε στην αρχή ο εξαιρετικός συνάδελφος Γιώργος Αυγερόπουλος, ένας πραγματικός ρεπόρτερ, του οποίο ο πολυβραβευμένος Εξάντας αποτελούσε για πολλά χρόνια ένα κόσμημα για την ΕΡΤ. Όμως, ο Αυγερόπουλος φαγώθηκε στη στροφή.

Κάποιοι, κακόβουλοι προφανώς, μου υπενθύμισαν την ύπαρξη στην κυβέρνηση του γενικού γραμματέα της Σπύρου Σαγιά. «Δεν είναι για να τον ξεχνάς αυτόν» μου είπαν με νόημα. «Περίμενε τώρα να δεις πώς θα γίνουν οι παραγωγές της νέας ΕΡΤ. Άμα δεις πολλές εξωτερικές αναθέσεις, τρέχα γύρευε» προσέθεσαν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή, υπάρχει κάποια σοβαρή πιθανότητα να επιστρέψει η αναξιοκρατία και η ρεμούλα στην ΕΡΤ; Αυτό δεν θέλω να το πιστεύω. Πώς θα μπορούσε άλλωστε με την πρώτη φορά Αριστερά; Ή μήπως για κάποιους δεν είναι η πρώτη φορά;

Σαλάτα: Κοίτα το πουλάκι

Κάποια στιγμή, εντός της εβδομάδας, στα mails των πολιτικών συντακτών έφτασε ένα από το κυβερνητικό briefing με τίτλο Andrea Bonetti. Αρχικά, δεν έδωσα σημασία, καθώς θεώρησα πως ήταν κάποιος φωτογράφος από κάποιο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η έμφασή του όμως στο πρόσωπο του Προέδρου Αλέξη, ακόμα και σε αδιάφορες φωτογραφικά στιγμές, μου κίνησε την περιέργεια. Ο Andrea λοιπόν, επαγγελματίας φωτογράφος, είναι ο άνθρωπος που η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει για να απαθανατίζει τις στιγμές του Πρόεδρα. Ο άνθρωπος, γεννηθείς εις Ελβετία και σπουδάσας εις Ιταλία, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1995 και φωτογράφιζε τοπία. Από το 2011 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη χώρα μας, φωτογραφίζοντας αρχικά γάμους και βαπτίσεις, εκτός από την αγαπημένη του φύση. Από το 2014-2015 και μετά αρχίζει να ασχολείται και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, ήταν ο επίσημος φωτογράφος της εκλογικής καμπάνιας. Τώρα, είναι και ο φωτογράφος του Μαξίμου. Με άλλα λόγια, πήρε τη θέση του φίλου μου Γουίλι (εκ του Γουλιέλμος) Αντωνίου, ο οποίος ήταν ο φωτογράφος που συνόδευε τον Προέδρου Αντώνη. Κοινώς, ο Bonetti είναι ο άνθρωπος που είναι αρμόδιος για να λέει στον Πρόεδρο Αλέξη «Κοίτα το πουλάκι!».

Κυρίως πιάτο: Οι αποφάσεις, τα βαρίδια και οι εκλογές

Όπως με διαβεβαίωσαν έγκυρες πηγές μου, αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα στην κυβέρνηση είναι πως έχει φτάσει πλέον η ώρα των αποφάσεων. Τώρα έχουμε μπει για τα καλά στο endgame.

Ο Πρόεδρος Αλέξης έχει να διαλέξει: με τη χώρα ή με το κόμμα; Πρέπει να παραδεχτούμε πως ο Πρόεδρος Αλέξης στα εσωκομματικά τα έχει κουτσοκαταφέρει μέχρι στιγμής. Ακόμα το καράβι είναι ίσα βάρκα ίσα νερά. Αν όμως επιλέξει να κάνει τον συμβιβασμό, μήπως αυτό αρχίσει και μπατάρει; Εκεί θα είναι ίσως το πιο σοβαρό κρας τεστ για έναν άνθρωπο που δεν έχει αποδείξει 100% πως μπορεί να διαχειρίζεται επ’ ωφελεία του το τουλάχιστον πολυσυλλεκτικό κόμμα του. Άλλωστε, ο Πρόεδρος μια σοβαρή μάχη έδωσε, τη διάλυση των συνιστωσών και δεν την κέρδισε. Πλέον όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Όπως με διαβεβαίωσε άνθρωπος που είναι σε στενή επαφή με τον Πρόεδρα, αυτός έχει πάρει τις αποφάσεις του και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η ρήξη ούτε το Κούγκι.

Ο Πρόεδρος όμως έχει βαρίδια. Το ένα το λένε Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν θα πρέπει να αποκλείσετε το ενδεχόμενο, στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει άμεση κλιμάκωση της έντασης. Η γυναίκα είναι εκτός ελέγχου και στο Μαξίμου τραβάνε τα μαλλιά τους με την απερίγραπτη πατάτα που έκαναν. Αν λοιπόν υπάρχει μια συμφωνία και η Ζωή την καταψηφίσει, θα δούμε σκηνές ροκ και μπορεί να φτάσουμε ως τη διαγραφή της. Τι θα γίνει μετά; Η Ζωή θα μπορούσε να παραιτηθεί, αλλά δεν νομίζω να τους κάνει το χατίρι. Ο Πρόεδρος Αλέξης ρεαλιστικά θα περίμενε κάποιος να της κάνει πρόταση μομφής, αλλά αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δεν νομίζω κανείς να του κάνει το χατίρι. Ένα άλλο βαρίδι τώρα λέγεται Γιάνης, αλλά αυτός είναι αναλώσιμος και το γνωρίζει καλά. Και το τρίτο και τελευταίο βαρίδι είναι λίγο πιο συγκεντρωτικό και έχει να κάνει με ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μια συμφωνία ούτε να τη δουν δεν θέλουν. Εκεί θα φανεί, αν ο Πρόεδρος έχει τα guts, όπως λενε και στο χωριό μου, να διαγράψει για πρώτη φορά βουλευτές, όπως του εισηγούνται.

Όσο για τις εκλογές; Αυτές μπορούν να γίνουν μόνο αν υπάρχει συμφωνία και ο Πρόεδρος Αλέξης θέλει να καθαρίσει το τοπίο. Αλλιώς, δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές με κλειστές τράπεζες, καθότι θα ισοδυναμεί με αυτόματη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδόρπια:

1)    Για τα εσωτερικά ζητήματα της ΝΔ κρατήστε δύο ονόματα: Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο μεν στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο έκανε μια μεσοβέζικη παρέμβαση του στυλ «να δούμε πρώτα τη συμφωνία και να συζητήσουμε στα όργανα», είναι όμως γνωστό πως, αν υπάρξει αλλαγή σκηνικού, θα είναι μπροστάρης για να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος. Ο δε έχει ξεκινήσει εκ νέου τις παρεμβάσεις του, ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται και το εν ΕΕλλάδι πολιτικό του γραφείο. Η αγαπημένη μου φαντασίωση της πενηντάρας νεοδημοκράτισας κινείται με συγκεκριμένη τακτική: ξεκινώντας από μια υπερεθνική αφετηρία, χαράσσει ατζέντα για εθνικά ζητήματα. Αν λοιπόν υπάρξει αλλαγή κατάστασης, ο Δημήτριος ο μεγαλοπρεπής θα παίξει σημαντικό ρόλο, δεν θα είναι απλός παρατηρητής.

2)    Άρχισε πάλι να εμφανίζεται το σενάριο για μεταγραφή Σγουρού και Χρυσοχοϊδη στη ΝΔ. Το έχουμε πει, το έχουμε γράψει, το έχουμε ξαναπει, το έχουμε ξαναγράψει και πάντα ισχύουν τα εξής δεδομένα: με τον μεν Σγουρό υπάρχει μια προσέγγιση εδώ και καιρό. Ο δε Χρυσοχοϊδης προσπαθεί διαρκώς να υπάρχει. Επειδή είχε διαβλέψει την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ως κλασικός χαμαιλέων έριξε γέφυρες στη ΝΔ. Τι έχει αλλάξει; Τίποτα απολύτως. Απλά, κάποιοι επαναφέρουν το σενάριο ξανά και ξανά γιατί εμφανίζει τον Σαμαρά να έρχεται σε κόντρα με το DNA της παράταξης.

Παλαιότερα άρθρα: