Πολιτική Κουζίνα: Πανεπιστήμια Ζιμπάμπουε

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: ΕΡΤ, η επιστροφή

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί, οι πρώην απολυμένοι της ΕΡΤ μπήκαν καθοδηγούμενοι υπό του γίγαντος Καλφαγιάννη στο ραδιομέγαρο και όλα βαίνουν καλώς! Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα, άρχισε να επανέρχεται και το εταιρικό σήμα. Έτσι, το δελτίο Τύπου που εστάλη για την κάλυψη της Eurovision από τις 19 ως τις 23 Μαϊου εστάλη με την εταιρική επωνυμία ΕΡΤ Α.Ε. Ως προς το πότε θα ξεκινήσει να εκπέμπει η ΕΡΤ πάλι; Αυτό είναι άγνωστο ακόμα. Πρέπει πρωτίστως να περάσει το προτεινόμενο ΔΣ του νέου φορέα από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να γίνει και επίσημος ο διορισμός. Και μετά, δεν θα πάρει και πολύ η αλλαγή, μιας και η υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει και δεν θα προκύψουν προβλήματα, όπως εκείνο το καλοκαίρι του 2013 με το μόρφωμα της ΔΤ (μοιάζει τόσο μακρινό). Όσο για το νέο ΔΣ; Έχω καταλάβει ότι όλοι κανουν τις εξής δύο παρατηρήσεις: ο Τσακνής, καλός, χρυσός μουσικοσυνθέτης, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την τηλεόραση. Και ας πούμε πως το αντιπαρερχόμαστε. Ο Λάμπης Ταγματάρχης διευθύνων σύμβουλος; Ρε παιδιά, δεν ξέρατε, δεν ρωτάγατε; Ή μήπως και ξέρατε και ήξερε και αυτός;

Σαλάτα: Νούμερα

Η στήλη έχει μια πάγια αρχή: όταν πρόκειται για νούμερα, να τους αποδίδουμε τη σημασία που τους πρέπει. Στην περίπτωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκ της πανέμορφης Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, εμείς δεν μπορούμε να πούμε και πολλά. Άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να αισθάνονται υπόλογοι. Όπως π.χ. ο Πρόεδρος Αλέξης, με προσωπική παρέμβαση του οποίου η Ραχήλ συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια. Αυτό το γεγονός και η φιλία της με την Πρόεδρο Ζωή (φύλα Παναγιά μου μην το ανοίξω το στόμα μου!) της έχουν δώσει το δικαίωμα να λέει λοιπά τρελά με ένα ύφος «μόνο εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια». Βγήκε λοιπόν η Ραχήλ στην εκπομπή της Άννας Μπουσδούκου στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης και μας πληροφόρησε πως στη Γερμανία ο Σόιμπλε ελέγχει τον Τύπο, όπως άλλωστε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση με τα εδώ μέσα. Αφού έφαγε χέρι από τη συνάδελφο (να αγιάσει το στόμα της!), το γύρισε, όπως όλοι οι θρασύδειλοι, και μας είπε πως υπάρχουν και έντιμοι δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι που πραγματικά ενημερώνουν το κοινό. Αυτοί είναι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αρέσουν στη σεπτή Ραχήλ.

Αυτή ήταν και είναι η Ραχήλ. Δεν θα αλλάξει τώρα. Το μονο που άλλαξε τώρα είναι πως περιπτώσεις σαν την Ραχήλ μπήκαν πλέον στην κυβέρνηση. Και ο Πρόεδρος Αλέξης φέρει προσωπική ευθύνη επ’αυτού.

Κυρίως πιάτο: Πανεπιστήμια Ζιμπάμπουε

Την ξέρετε τη Ζιμπάμπουε φαντάζομαι. Υπέροχη και δημοκρατικότατη χώρα της Αφρικής. Ε, κάπως έτσι μοιάζουν και τα ελληνικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα μάλιστα θα έρθει και το νομοθέτημα Μπαλτά να ξηλώσει τον νόμο Διαμαντοπούλου, θα τα κάνει και μαντάρα με τις διδακτικές και τις πιστωτικές μονάδες και θα μπει σε κίνδυνο και η αναγνώριση των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό κα γενικώς θα περάσουμε τέλεια.

Τέλεια όμως περάσαμε και με τις φετινές φοιτητικές εκλογές και μπράβο μας. Έχουμε και λέμε: τέσσερις τραυματίες, ο ένας μπήκε και στο χειρουργείο, στο ΑΠΘ μετά από εισβολή εξωπανεπιστημιακών μπάχαλων με ρόπαλα και καδρόνια. Για δεύτερη σερί χρονιά η κάλπη κλάπηκε από την ΑΣΟΕΕ. Μπούκα κανονικότατη στο Χημείο. Προσπάθεια καμιά δεκαριά μπάχαλων στη Νομική να κλέψουν την κάλπη. Ευτυχώς εκεί σταμάτησε η εκλογική διαδικασία και οι μπάχαλοι εκδιώχθηκαν. Και μέσα στον χαμό, ο Γιάννης ο Πανούσης, αυτός ο εξαιρετικός σχολιαστής που για κάποιον λόγο που κανείς μας ακόμα δεν έχει συλλάβει έγινε υπουργός, πετάει το μπαλάκι στους Πρυτάνεις, ενώ ο Άδωνις ο Γεωργιάδης, από εκεί που το 2013 έλεγε πως δεν θέλει τα κόμματα στο πανεπιστήμιο, παρά το ότι σέβεται και τιμά τη ΔΑΠ, σήμερα εύχεται καλή επιτυχία στη ΔΑΠ, ενώ έκανε και αγάπες με τον Σάκη Ιωαννίδη, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ (ο οποίος τον έχει σκίσει από τον Ιανουάριο), μετά από παρότρυνση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, του γραμματέα της ΝΔ.

Σε αυτά τα ιδρύματα που όλα μοιάζουν να πηγαίνουν λάθος, έρχεται και ένας φοιτητικός συνδικαλισμός που λειτουργεί αχαλίνωτα και μέσα σε ασαφές πλαίσιο να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Θα το λέμε και θα το φωνάζουμε μονότονα για τους νταβατζήδες της φοιτητικής κοινότητας, αυτούς που ετσιθελικά κλείνουν σχολές και αναλίσκονται σε τραμπουκισμούς κάθε είδους. Μέχρι να υπάρξει νέο πλαίσιο λειτουργίας των φοιτητικών παρατάξεων, μέχρι να υπάρξει κάτι αντίστοιχο με την ΕΦΕΕ, ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και μέχρι να υπάρξει η στοιχειώδης εγγύηση ομαλότητας για απλές και αυτονόητες διαδικασίες, όπως οι εκλογές, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Μέχρι να γίνουμε Ζιμπάμπουε δεν έχουμε ακόμα πολύ, μη φαντάζεστε…

Επιδόρπια:

1)    Περαίωση, φίλες και φίλοι. Μια πρακτική κάθε κυβέρνησης που σέβεται τον εαυτό της. Θα την τηρήσει και η κυβερνησάρα μας, εντάσσοντάς την στο φορονομοσχέδιο που προωθεί. Θα πρόκειται για περαίωση για τα έτη 2009-2014, αντί για φοροδίκες. Σου λέει, αντί να κινήσω τις νομικές διαδικασίες, έλα κύριε εσύ και περαίωσε τις οφειλές σου. Και μάλιστα, χωρίς προσαυξήσεις, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το νόμο Βαλαβάνη. Και αυτά είναι χρηματάκια που μπαίνουνε, όπως θα έλεγε και ο ανεκδιήγητος Μιχεολογιαννάκης.

2)    Τελικά, ο μόνος που το έχει καταλάβει το έργο είναι ο Βαρουφάκης. Θες οι πολλές επαφές με τους ξένους υπουργούς Οικονομικών, θες οι πολλές επαφές με τους τεχνοκράτες, ο Γιάνης έχει αρχίσει κα βλέπει μακριά. Το είπε και στις καθαρίστριες: «Κάτσε να είμαστε κυβέρνηση μέχρι τον Ιανουάριο…». Μιλάμε, ο άνθρωπος έχει πλήρη αυτογνωσία, αλλά πάλι μέσα στην υπερβολή είναι. Πολύ μακριά το πήγε!

3)    «Θα φέρουμε την καλύτερη συμφωνία ever» ακούστηκε να λέει στον Ανδρέα Λοβέρδο ο σύντροφος Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του Προέδρου Αλέξη. Καλά, φέρτε πρώτα τη συμφωνία και μετά το βλέπουμε. Α, και ξέρετε με τι θα τη συγκρίνουμε; Με το mail Χαρδούβελη, σημείο προς σημείο.

Παλαιότερα άρθρα: