Πολιτική Κουζίνα: Σκωτσέζικα ντους

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Του twitter το κάγκελο.

Να φταίει το εορταστικό κλίμα των ημερών; Να φταίει που είναι ανάδρομος ο Ερμής; Δεν ξέρω τι φταίει anyway αλλά τις τελευταίες μέρες δεν είναι και πολύ ασφαλές να μπαίνεις στο twitter. Αφενός, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (που ήθελε να γίνει επίτροπος, για να μην ξεχνιόμαστε» Δημήτρης Παπαδημούλης που ζήτησε, αναφορικά με τις παρελάσεις, λιγότερα έξοδα και «ταρατατζούμ», για να λάβει την πληρωμένη απάντηση της Ρένας Δούρου «Τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται σε 140 χαρακτήρες. Άλλο η πολιτική, άλλο η αυτοπροβολή». Από την άλλη, το tweet του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ανέφερε πως «Η δική μας Νέα Δημοκρατία δε φωνασκεί, δε μεμψιμοιρεί και δε γκρινιάζει. Ασκεί πολιτική με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Το συγκεκριμένο tweet έκανε retweet, το αναπαρήγαγε δηλαδή για τους άσχετους, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Ποιον εννοούσε ο κύριος Κουμουτσάκος; Κάτι παλικάρια που νομίζουν πως η αντιπολίτευση γίνεται με χαβαλετζίδικες δηλώσεις και κορώνες. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!

Σαλάτα: Γιάνης, ο ανεξέλεγκτος.

Ο Γιάνης ο συγκλονιστικός πήγε στα Χανιά, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκεί παρέλαση. Όχι, η είδηση δεν είναι πως έβαλε το πουκάμισό του μέσα από το παντελόνι. Η είδηση βρίσκεται σε διάλογο με τους πολίτες μετά το πέρας της παρέλασης. Συγκεκριμένα, ο Γιάνης ο ανεξέλεγκτος ακούει μια γυναίκα να του λέει «είμαστε μαζί σας» και της απαντά «Αλλά να’στε και μετά τη ρήξη». Αγνοώ, αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για συντεταγμένη ρήξη, έστω στο πίσω μέρος του μυαλού ορισμένων. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γνωρίζοντας πως ο Γιάνης είναι ψυχραμένος με το Μαξίμου, ενώ στο EuroWorking Group αντικαταστάθηκε ο εκλεκτός του Νίκος Θεοχαράκης. Είναι πλέον προφανές όμως πως ο Γιάνης δεν μπορεί να ελέγξει το στόμα του. Και όταν ο υπουργός Οικονομικών σου δεν ξέρει τι πρέπει να λέει, πότε και σε ποιους, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που σηκώνει ακόμα και την αποχώρησή του από τη θέση του.

Κυρίως πιάτο: Σκωτσέζικα ντους

Είναι προφανές πως υπάρχει από μέρους του Προέδρου Αλέξη μια διάθεση πολιτικής συνεννόησης. Όπως μου εξηγεί πηγή του Μαξίμου (πολύ σοφιστικές ακούστηκε αυτό, θα το γράφω!), ο Πρόεδρος Αλέξης προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες, λόγω και του κανονικότατου αδιεξόδου, στο οποίο είχαμε περιέλθει να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. Αυτό που δεν μου είπε η πηγή του Μαξίμου, δεν είναι δύσκολο όμως να το συνάγει κανείς, είναι πως ο Πρόεδρας (άλλος Πρόεδρας) έκανε βήματα πίσω, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας.

Άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν άνθρωποι-κλειδιά που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους Ευρωπαίους φίλους μας, πριν από δύο εβδομάδες η κατάσταση ήταν δραματική. Όπως επληροφορήθην εσχάτων, πολύπειρος διπλωμάτης, για τον οποίο δεν μπορώ να δώσω άλλα στοιχεία, έλεγε στο στενό του περιβάλλον πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Τώρα, ο ίδιος διπλωμάτης, καίτοι σε επιφυλακή, είναι λίγο πιο ήρεμος.

Η κατάσταση όμως θυμίζει λίγο σκωτζέζικο ντους. Από τη μία, η ΕΚΤ αυξάνει το ταβάνι του ELA κατά περίπου 1,2 δις για τις τράπεζες, την ώρα που προηγουμένως το αύξανε με το σταγονόμετρο. Από την άλλη, η ΕΚΤ εφαρμόζει πιστά τον κανονισμό της και αποστέλλει γραπτή προειδοποίηση στις ελληνικές τράπεζες πως δεν επιτρέπεται να διακρατούν περισσότερα από 3 δις (η καθεμία) σε ομόλογα του Δημοσίου, ενώ η συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες είναι πως το 1,2 δις που πληρώθηκε από το ΤΧΣ στην ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα μας επιστραφεί, καθώς νομικά το πλαίσιο δεν υφίσταται για να γίνει κάτι τέτοιο. Ακόμα όμως και αν μας επιστρέφονταν τα χρήματα, μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών θα μπορούσαν να πάνε.

Συμπέρασμα; Μη βιάζεστε, διότι έχουμε πολλά να περάσουμε ακόμα! Σημειώνεται μεν πρόοδος με τα τεχνικά κλιμάκια, τη λίστα όμως δεν την έχουμε αποστείλει ακόμα και εκεί υπάρχουν πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες. Και, ακόμα και αν την αποστείλουμε, δεν θα εγκριθεί την επόμενη μέρα. Θα περάσει και αυτή από τη βάσανο των δανειστών. Ως προς το περιεχόμενο δεν μπορούμε να πούμε και πολλά, διότι τα στόματα είναι κλειστά.

Έχουμε όμως ακόμα κάμποσα σκωτσέζικα ντους να περάσουμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Επιδόρπια:

1)    Τις προηγούμενες μέρες μιλούσα πολύ με Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι πως όσο περνάει η άνοιξη, τόσο περισσότερο θέλω να κάνω μια βόλτα προς τα πάνω. Μίλησα και με τη φίλη μου, τη Βίκυ Νάκου. Η Βίκυ, άνθρωπος με έντονη συνδικαλιστική δράση και πάντα στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος της ΠΕ της ΝΔ και πολιτεύτρια στην Α’ Θεσσαλονίκης, ήταν η μόνη πολιτικός που στη συνεδρίαση της ΠΕ πριν κάποιο διάστημα, ως άτομο φιλελεύθερο, μίλησε για την ανάγκη προώθησης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για την ιθαγένεια στην επόμενη γενιά μεταναστών, θέματα δηλαδή στα οποία η ΝΔ πολιτεύτηκε φοβικά, ως βαθιά συντηρητικό κόμμα. Ξέρω, δεν είναι εποχές για τέτοιες πολυτέλειες, αλλά ορμώμενος από το εύστοχο σχόλιο που η Βίκυ μου θύμισε, αναρωτιέμαι, αν στη ΝΔ σκέφτονται σε τέτοια ζητήματα κοινωνικής φύσεως να τολμήσουν έναν εκσυγχρονισμό. Κακό δεν θα κάνει, λέω εγώ τώρα…

2)    Μιας και έπιασα τη ΝΔ, ας μείνω λίγο εκεί. Δεν είναι τυχαίο πως ο Πρόεδρος Αντώνης κάνει δηλώσεις πότε μπροστά από ένα κρουαζιερόπλοιο (με ατυχέστατο dress code που τον μεγάλωνε καμιά δεκαριά χρόνια) και πότε από μια έκθεση γούνας. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρας προσπαθεί να τονίσει τη σημασία της εξωστρέφειας και της παραγωγικής οικονομίας, την οποία θέλει να μας θυμίσει πως η ΝΔ έχει σε πρώτο πλάνο. Κατά τα άλλα, ετοιμάζεται ένας κύκλος προσυνεδριακών συνδιασκέψεων στις 12 περιφέρειες της χώρας ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΝΔ που θα λάβει χώρα είτε τέλος Ιουνίου, είτε αρχές Ιουλίου. Αυτό τον κύκλο εκδηλώσεων έχουν αναλάβει ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γραμματέας Οργανωτικού Δημήτρης Μαραβέλιας. Μόνο, όσο μπορείς πιο νωρίς Πρόεδρε, διότι ούτως ή άλλως κάποιοι θα την κάνουν, μην χάσουμε και περισσότερους λόγω μπάνιων.

3)    Φίλοι μου Ξανθιώτες μου μετέφεραν μια σπάνια εικόνα από την παρέλαση στην υπέροχη θρακική πόλη. Ένας επιδειξίας τα έδειξε τα κανονικότατα σε μια γυναίκα και λίγο μετά τον μάζεψε η ομάδα ΔΙΑΣ. Αφού για λίγο έκλαψα από το γέλιο, σκέφτηκα πώς θα ήταν, αν ο άνθρωπος το είχε κάνει στη γιορτή με τα τσάμικα του Στρατάρχη Πάνου στο Σύνταγμα. Θα μιλούσαμε για θέαμα χολιγουντιανών προδιαγραφών, χωρίς αμφιβολία!

Παλαιότερα άρθρα: