Πολιτική Κουζίνα: Τι θα κάνει τη ζημιά στην κυβέρνηση; Ασφαλιστικό ή αγροτικά;

politikh-kouzina1912015
Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ποιος πήρε τηλέφωνο τον Βασίλη Λεβέντη;

Ο ύμνος του Βασίλη Καρρά «Τηλεφώνησέ μου» είναι ίσως το πιο ταιριαστό soundtrack για την περίπτωσή μας. Άλλωστε, η σχέση του Βασίλη Λεβέντη με το Μέγαρο Μαξίμου περνά αρκετές διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Πάντως, όπως μου έλεγε έγκυρη πηγή, εσχάτως ο κ. Λεβέντης δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το Μαξίμου. Όχι για την οικουμενική, όχι για το ασφαλιστικό, αλλά για τη γιορτή των Θεοφανίων. Εξηγούμαι: ο κ. Λεβέντης θα πήγαινε στον Πειραιά, όπου θα χοροστατούσε ο μητροπολίτης Σεραφείμ, τον οποίο στο Μαξίμου ούτε που θέλουν να βλέπουν. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός άλλαξε προορισμό και πήγε στη Δεξαμενή. Και επειδή δεν ήθελαν να βρίσκεται κανένας πρόεδρος κόμματος δίπλα στον Σεραφείμ, άνθρωπος του προέδρου Αλέξη τηλεφώνησε στον Βασίλη Λεβέντη και τον κάλεσε στη Δεξαμενή. Αυτός όμως, επειδή έχει και μακρόχρονους δεσμούς με τον Πειραιά, άκουσε την καρδιά του και όχι το Μαξίμου.

Σαλάτα: Οι σεβάσμιοι πολίτες στα τραπέζια του Μάκη

Πέθανε λόγω καρδιακού προβλήματος αυτές τις μέρες και ο «ευυπόληπτος» επιχειρηματίας Μάκης Ψωμιάδης. Εγώ δεν έχω πολλά να πω για την πολιτεία του ανδρός, άλλωστε και πολλά έχουν ακουστεί και σε καμία περίπτωση δεν θα είχα να προσθέσω πολλά περισσότερα στα όσα άσχημα μπορεί να φανταστεί κανείς για τον άνθρωπο που διήνυσε όλο το φάσμα από τα υπόγεια του ΕΑΤ-ΕΣΑ έως τα νυχτερινά μαγαζιά, τις ΠΑΕ, τις δοσοληψίες της νύχτας και κάποια στιγμή και τα κρατητήρια των ελληνικών και ξένων φυλακών. Δεν έχει πλέον καμία σημασία, όλοι γνώριζαν ποιος είναι ο Μάκης Ψωμιάδης και αυτό που ήταν υπερέβαινε τον καλτ χαρακτήρα του ως αθλητικού παράγοντα ενός σάπιου ποδοσφαιρικού συστήματος. Αυτό όμως που πάντα με εξέπληττε ήταν η παρουσία κατά τα άλλα αξιοσέβαστων ανθρώπων, πολιτικών, επιχειρηματιών καλλιτεχνών κ.α. στα τραπέζια του Μάκαρου, όποτε κυκλοφορούσε είτε στο αγαπημένο του Κολωνάκι είτε στο Ψυχικό. Σαν να έβλεπες τον φόβο στη χειραψία τους και προτιμούσαν να τα έχουν καλά με το «τέρας», παρά να αφήσουν το «τέρας» να τους κάνει κακό. Αλλά, τι να πεις σε αυτές στις περιπτώσεις… Άλλωστε, οι νεκροί δεν δεδικαίωνται;

Κυρίως πιάτο: Τι θα κάνει τη ζημιά στην κυβέρνηση; Ασφαλιστικό ή αγροτικά;
Η κυβέρνηση, ακόμα και αν υφίσταται ακόμα η χαλαρότητα των εορτών, έχει μπει σε ένα πολύ επικίνδυνο πολιτικό σπιράλ, το οποίο, όπως έχουμε επισημάνει από αυτή τη στήλη, μπορεί να της καταφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα ή να της δώσει πολιτική ώθηση για να βγάλει τουλάχιστον τη χρονιά.

Το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ολετήρας. Αυτά συμβαίνουν όμως όταν αφενός υπάρχουν χρόνιες στρεβλώσεις στο σύστημα, αφετέρου η κυβέρνηση κάνει διαπραγμάτευση επί μερικούς μήνες με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και τα ρεπάρει για να βγάλει μισθούς και συντάξεις. Αντί όμως και πάλι να περικόπτονται δαπάνες, φορολογούνται άγρια αυτοί που έχουν πληρώσει κατά τεκμήριο την κρίση μέχρι τώρα. Μπορεί ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος και η κυβερνητική εκρπόσωπος κ. Γεορβασίλη να πανηγυρίζουν πως δεν υπάρχουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, αλλά νομίζω πως βιάζονται. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για αύξηση των εισφορών, με το παράδειγμα των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών να είναι το πιο χαρακτηριστικό, πλην όμως αυτό το νομοθέτημα δεν έχει πάρει την έγκριση των θεσμών. Και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως οι επικουρικές συντάξεις δεν αποκλείεται σύντομα να μπουν στην προκρούστειο κλίνη. Το ζήτημα είναι, θα περάσει το ασφαλιστικό από τη Βουλή; Πολλοί από την αντιπολίτευση λένε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές. Οι Μαξιμινοί, πάντως, δεν ανησυχούν. Έχουν εντοπίσει επίφοβες περιπτώσεις, έχουν αποδυθεί όμως ήδη στο σχετικό μασάζ.

Και μετά είναι και τα αγροτικά. Εκεί αναμένεται να γίνει ο κακός χαμός, διότι οι αγρότες ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές τους, καθώς βλέπουν παρεμβάσεις επί τα χείρω τόσο στα ασφαλιστικά όσο και στα φορολογικά τους ζητήματα και μάλιστα με πολύ μεγάλη ένταση. Πάντως, το Μαξίμου δεν έχει μείνει ούτε σε αυτό το παράδειγμα ανενεργό και έχει βγάλει πολλούς βουλευτές αγροτικών περιοχών στους δρόμους, προκειμένου να πείσουν τους αγρότες για τα θετικά της μεταρρύθμισης. Μάλιστα, έγκριτος φίλος μου ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του βουλευτή Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου, πολύ γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή, ο οποίος άλλοτε πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις και τώρα ευαγγελίζεται τα θετικά στοιχεία της παρέμβασης που θα γίνει.

Είπαμε: αν η κυβέρνηση βγάλει τον δύσκολο χειμώνα, τότε έχει μπροστά της γήπεδο για να παίξει μπάλα. Για να το καταφέρει αυτό όμως θα πρέπει να αποφύγει θανάσιμους κινδύνους. Τα έγραψε, βέβαια, και ο Θανάσης Καρτερός στην Αυγή. «Καθαρές κουβέντες: Όποιος ή όποια δεν μετρήσει στην ψήφο του τη μεγάλη εικόνα θα έχει ανυπολόγιστες ευθύνες. Γιατί ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά που θα προκαλέσει. Αν αυτή την άποψη την εκλάβουν ορισμένοι ως εκβιασμό, θα έχουν δίκιο. Δεν εκβιάζει όμως κάποιος κάποιον, αλλά η πραγματικότητα όλους. Γιατί, από την ώρα που η Αριστερά ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, όφειλαν όλοι να ξέρουν ότι έρχονται και εγκαύματα», σημείωσε συγκεκριμένα ο άνθρωπος, ο οποίος επιμελείται, μεταξύ άλλων, τους λόγους του πρωθυπουργού.

Κουιζ:
-Είπε ο πρόεδρος Βαγγέλης πως θα υπήρχε περίπτωση ο Ανδρέας Παπαμιμικος να λάβει εντολή να γίνει πορτιέρης της Ρηγίλλης, αν υπήρχε σχετική εντολή και αυτός θίχτηκε και του απάντησε κάτι του στυλ «δεν θα πέσω στο επίπεδό σου». Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι, γιατί είναι ντροπή η πόρτα, ιδίως όταν διαφαίνεται πως κινδυνεύεις να βρεθείς εντελώς εκτός κτιρίου.
-Μιας και είπα Παπαμιμίκος, πάντως, ωραία μαζεύτηκαν παραμονές της Πρωτοχρονιάς σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο του Βόλου ο γραμματέας της ΝΔ και καμιά 70αριά νεότερης γενιάς στελέχη που στήριξαν Τζιτζικώστα, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Αληθεύει κιόλας ότι διαρρέουν, πολλοί από αυτούς, ότι θα ρίξουν λευκό στην κάλπη, ενώ ήδη έχουν ρίξει γέφυρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
-Πάντως, με κάποιον μιλάνε στον Κυριάκο τα στελέχη του Τζιτζικώστα. Πλην όμως, υπάρχουν και κάποιοι μέσα στο επιτελείο που δεν τους θέλουν σε ενεργό ρόλο. Ποιοι να είναι αυτοί;

Παλαιότερα άρθρα: