Πολιτική Κουζίνα:Μπόλεκ και Λόλεκ αλά γκρέκα

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Κακή η κυβέρνηση; Κακή! Κάκιστη; Κάκιστη! Θέλετε και άλλα επίθετα; Έχω ποικιλία, σας διαβεβαιώνω. Καλύτερη η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Κεμμένου; Μπάστα λίγο, αδερφέ, γιατί θα το χάσουμε εντελώς!

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα δυο αυτά εύθυμα αγόρια, ο εν αναμονή πρωθυπουργός Αλέξης και ο αγχώδης-γιατί σε λίγο θα μείνει στο κόμμα αυτός, η γυναίκα του και τα παιδιά του-Πάνος συναντήθηκαν στη Βουλή και έβαλαν τη βάση της συνεργασίας τους. Ήπιαν τέιον και έφαγαν κουλουράκια-ο Πάνος βασικά έφαγε-και συμφώνησαν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τα κόκκινα δάνεια. Και μετά, μπροστά στις κάμερες, ακολούθησε η ερωτική εξομολόγηση του Προέδρου Πάνου στον Αλέξη, τον αρχηγό των ατάκτων. Δεν σας μεταφέρω επακριβώς τις δηλώσεις, μάλλον θα τις έχετε διαβάσει, αλλά επρόκειτο για επίθεση αγάπης.

«Μπορούμε να βρούμε τα κοινά σημεία κρατώντας ο καθένας τις δικές του «κόκκινες γραμμές» για να προχωρήσουμε στο αύριο». «Υπάρχει άλλη λύση, η οποία δεν εξαρτάται από την κ.Μέρκελ και τους δανειστές» είπε κάποια στιγμή ο άρχων του Αγίου Σώστη (εκεί είναι τα γραφεία των ΑΝΕΛ).

Και κάπου εδώ αρχίζει η μαγεία και έχω πλέον την αίσθηση πως πολλοί πολιτικοί δουλεύουν για όσους εξ’ ημών γράφουμε στήλες σχολιασμού-παραπολιτικών κλπ. Δεν θα αρχίσω από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, την αφήνω για μετά. Θα αρχίσω από τα καμώματα του αξιολάτρευτου Πάνου, τα οποία μου έφεραν στο μυαλό και μια παλαιότερη, παρόμοια ιστορία.

Συνοπτικώς: Ο κύριος Καμμένος δεν θέλησε να περάσει σωματικό έλεγχο στο αεροδρόμιο των Χανίων. Κατά παράβαση όλων των κανόνων, δεν δέχτηκε αρχικά τον σωματικό έλεγχο ή τη διέλευση μέσα από το μηχάνημα με τις ακτίνες Χ κατά την άφιξή του στην πλάγια είσοδο του αεροδρομίου, από την οποία διάφοροι VIP μπορούν να επιβιβαστούν κατευθείαν στο αεροπλάνο, αφού το αυτοκίνητο που τους μεταφέρει προσεγγίσει το αεροσκάφος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος, αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον αερολιμενάρχη στο σημείο της πλάγιας εισόδου, όπου ο άνθρωπος του εξήγησε πως δικαίωμα να μην δεχθούν σωματικό έλεγχο βάσει των κανονισμών έχουν μόνο μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άνω, πήγε συνοδεία αστυνομικών στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, όπου επιχείρησε και πάλι να περάσει χωρίς έλεγχο. Τότε, ο αερολιμενάρχης διαμήνυσε στον υπεύθυνο αερολιμενικό πως αν ο κύριος Καμμένος δεν περνούσε έλεγχο, δεν θα πετούσε. Και κάπου εκεί, ο Πρόεδρος, ο λεβέντης, δέχθηκε τον έλεγχο και μετά από όλο αυτό το τζέρτζελο μπήκε στο αεροπλάνο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ανεξάρτητος Έλληνας κάνει επεισόδιο. Θυμήθηκα και μια παλιά ιστορία. 2013 θα ‘τανε, πριν περίπου ένα χρόνο, και ο Πρόεδρας έχει πάει περιοδεία στας Σέρρας. Μαζί με συνεργάτες ολοκληρώνουν το ημερήσιό τους πρόγραμμα και εκδράμουν σε νυχτερινό μαγαζί. Μπαρ ήταν, κλαμπ, αμέρικαν μπαρ κατά τον Παπαγιαννόπουλο, δεν το γνωρίζω. Γυρνάνε όμως στο ξενοδοχείο κάποια στιγμή και δίνουν εντολή αφύπνισης στη ρεσεψιόν για τις 6:30. Ξημερώνει τέλος πάντως ο Θεός τη μέρα του, πάει 6:30, ο υπάλληλος της ρεσεψιόν τηλεφωνεί στον Πρόεδρα, σέκος ο Πρόεδρας. Να τηλεφωνεί ο ρεσεψιονιστ, να ροχαλίζει ο κύριος Καμμένος. Με τα χίλια ζόρια, ο άνθρωπος βρίσκει τον στενό συνεργάτη του κυρίου Καμμένου, Ντίμη Αργυρόπουλο (τον σεπτό Ντίμη της πλατείας Κολωνακίου για τους γνωρίζοντες), ο οποίος επίσης τηλεφωνούσε εις μάτην στον κύριο Καμμένο.

Μη σας τα πολυλογώ, ο Ντίμης της πλατείας και ο αστυνομικός του Πρόεδρα ζήτησαν επίμονα δεύτερο κλειδί. Ο ρεσεψιονιστ, μετά από πολλή σκέψη το έδωσε. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση βρήκαν τον κύριο Καμμένο οι άνθρωποί του. Κάτι είπαν οι κακές γλώσσες για το προηγούμενο βράδυ, αλλά επειδή ο κύριος Καμμένος είναι ευέξαπτος, λέω να μην μεταφέρω τα λεχθέντα. Ο Πρόεδρας λοιπόν εξοργίστηκε, κατέβηκε μαινόμενος τη σκάλα , έβρισε τον υπάλληλο γιατί έδωσε δεύτερο κλειδί, δεν άκουγε τον Ντίμη της πλατείας που του έλεγε πως αυτός το ζήτησε, αποφάσισε να κάνει μήνυση, κάλεσε την αστυνομία κιόλας και εν τέλει ο ανθρωπάκος γλίτωσε το αυτόφωρο επειδή ο Πρόεδρας έπρεπε να φύγει για τη Θεσσαλονίκη.

Το ότι σε λίγο ο Πρόεδρος Πάνος δεν θα έχει κόμμα, επειδή διαλύεται εις τα εξ’ ων συνετέθη, το παραβλέπω. Γιατί και κόμμα να έχει, αν πιστέψω τις δημοσκοπήσεις, μπορεί και στη Βουλή την επόμενη τετραετία να μπαίνει ως πρώην βουλευτής.

Στον άλλο μελλοντικό κυβερνητικό πόλο, τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, είχαμε το ΣΚ πάλι όργανα και χαρές. Ο πολύπειρος «Πάνος» (όπως τον αποκαλούν στους διαδρόμους της Βουλής) Λαφαζάνης ξαναέριξε ρουκέτες. Ζήτησε να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, να διαγραφεί το χρέος και «να μην ξαναστήσουμε το φθαρμένο ΠΑΣΟΚ». Και άλλο ένα bonus, όπερ το άνοιγμα σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και αν ως προς το ΚΚΕ η Πολιτική Γραμματεία επικαλείται την ιστορική ευθύνη της ενότητας της Αριστεράς, το προσκλητήριο προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκαλεί γέλιο: «Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί θεωρούμε ότι η συμπόρευσή μας στα κινήματα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και η κοινή μας βούληση να ανατρέψουμε τα μνημόνια, είναι σημαντικότερη από τις διαφορές που έχουμε, κυρίως στο θέμα της ΕΕ.»

Όλα αυτά, σύντροφοι, την ώρα που οι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν-και καλά κάνουν-να αποκλείσουν από τη συζήτηση την προοπτική μονομερών ενεργειών. Γιατί; Γιατί, κάποιοι επενδυτικοί κολοσσοί, όπως η ιαπωνική Nomura, βγαίνουν και λένε πως για το sell-off των ελληνικών τίτλων ευθύνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η αβεβαιότητα των επενδυτών. Έστω και αν αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, δεν παύει να είναι μια πραγματικότητα.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης, αρνούμενος να μπει στη συζήτηση με τον Πρόεδρο Πάνο, βγαίνει-προς ώρας-εκτός κυβερνητικής εξίσωσης την επόμενη μέρα. Και ω! του θαύματος, υπάρχει η προοπτική να μας μείνουν αμανάτι οι αντιμνημονιακοί Μπόλεκ και Λόλεκ αλά γκρέκα.

Αχ…

Επιδόρπια:

1)    Η πρώην υφυπουργός Παιδείας, Ελένη Κούρκουλα, νυν θιασάρχισσα, μιας και ελέγχει όλα τα θέατρα της Ελληνικής Θεαμάτων, 9 τω αριθμώ, διερωτήθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών «μήπως ο κάθε Έλληνας δεν ήταν ένας μικρός, μικρός, μικρός Τσοχατζόπουλος;». Ως μικρός, μικρός, μικρός Τσοχατζόπουλος λοπόν απαντώ στην κυρία «Σελήνη αγαπάει Χόχο» πως για να γίνω μεγάλος Τσοχατζόπουλος και να τιμήσω το όνομα μου λείπουν καμιά δεκαριά ακίνητα και άλλα τόσα θέατρα και ένα κανάλι. Ξέρετε εσείς, σεπτή Σελήνη.

2)    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έσβησε το Σάββατο 96(!) κεριά με μια τούρτα…Μπαρμπα-Στρουμφ! Η στήλη εύχεται χρόνια περισσότερα στον Επίτιμο και του είθε του χρόνου να σβήσει και τούρτα…Πίκατσου (το γνωστό πόκεμον).

3)    Καρφί της στήλης είδε τον υπουργό Επικρατειας, Δημήτρη Σταμάτη και τη βουλευτή των ΑΝΕΛ, Ελένη Κούρκουλα να συντρώγουν στον μυθικό Μαγεμένο Αυλό του Παγκρατίου. Μου λένε πως η συζήτηση δεν είχε τόσο πολιτική χροιά, όσο κοινωνική, καθώς μελετάται η δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής για τον καρκίνο του μαστού, πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται έντονα-και μπράβο της!-η βουλευτής των ΑΝΕΛ. Μαθαίνω πως στον ίδιο χώρο έτρωγε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ευγενικά τους χαιρέτισε για λίγο, καίτοι δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων-και μάλλον ευγενικά το θέτω-με τον υπουργό Επικρατείας.

4)    Τέλος και συγχωρήστε μου τη σημερινή μακρηγορία, να πούμε μια κουβέντα για τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, αυτόν τον ευπατρίδη της πολιτικής, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή. Έντιμος, ευθύς, μαχητικός, όλα αυτά ήταν ο κύριος Χαραλαμπόπουλος. Θα ταφεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού Άμυνας την Τρίτη αυτός ο τίμιος άνθρωπος, ο οποίος πέθανε φτωχός, έχοντας ως μόνο έσοδο τη σύνταξή του. Καλό του ταξίδι!

 

 

Παλαιότερα άρθρα: