Πολιτικός σεισμός στην Ισπανία. Οι νέες δυναμικές που αναπτύσσονται

politikos-seismos-ispania
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Δείγματα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία δίνουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, το Λαικό (PP) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) σημείωσαν πολύ μεγάλες απώλειες. Την ίδια ώρα, δύο νέα κόμματα κερδίζουν μία έντονη δυναμική, με πρώτο τους γνωστούς μας Podemos, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερο το κεντροδεξιό Ciudadanos (Πολίτες) που όχι άστοχα αντιστοιχίζεται με το δικό μας Ποτάμι.

«Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP» είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo. Οι Podemos κερδίζουν τους δήμους Μαδρίτης και Βαρκελώνης, τους δύο μεγαλύτερους της χώρας με ενωτικά ψηφοδέλτια. Πρόκειται για μία πολιτική αλλαγή που συμβαίνει πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια κατά τα οποία οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα. Παρά ταύτα το Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο σε συνολικά ποσοστά, με την EL Mundo όμως να προειδοποιεί ότι «η έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα ανταποκρίθηκε στη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στη λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς» είναι οι κύριοι λόγοι της πτώσης των ποσοστών του.

Η επίσης κεντροδεξιά El Pais, αναφέρει ότι «η πτώση του PP προκαλεί ανατροπή υπέρ της αριστεράς», ενώ για τους σοσιαλιστές επισημαίνει ότι ενώ παρουσιάζουν «μεγάλη υποχώρηση στις μεγάλες πόλεις, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση σε έξι επιπλέον περιοχές αν καταλήξει σε συμφωνίες με το Podemos».

«Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη ως επανάσταση, αλλά θα ήταν επίσης σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που δίνουν αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνει η El Pais.

Με πληροφορίες από thepressproject.gr

Παλαιότερα άρθρα: