Πολύ-μετωπική επίθεση κατά του ISIL στο Ιράκ

irak_isil
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εντείνουν την πίεσή τους κατά των μαχητών του ISIL στοχεύοντας και χτυπώντας τις θέσεις τους στη Φαλούτζα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του AFP, το οποίο παραθέτει δηλώσεις των διοικητών του στρατού, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη, η οποία ήταν μία από τις πρώτες περιοχές στο Ιράκ που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το 2014.

Το Reuters από την πλευρά του αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματικού του στρατού, ο οποίος σημειώνει ότι σήμερα Δευτέρα, ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση εισβολής στη Φαλούτζα, το λεγόμενο προπύργιο του ισλαμικού κράτους κοντά στη Βαγδάτη.

Οι ιρακινές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή αν έχουν τη δυνατότητα, αν και υπολογίζεται ότι ο ISIL εμποδίζει την πλειοψηφία εξ’ αυτών να φύγουν από εκεί.

Για εκείνους που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν, περί τα 800 άτομα δηλαδή, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) παρέχει προμήθειες επείγουσας βοήθειας.

«Τα τελευταία δυόμιση χρόνια στην περιοχή μου, οι οικογένειες άρχισαν να υποφέρουν όταν ο ISIL έκλεισε τις διαδρομές εξόδου. Κάποιες οικογένειες άρχισαν να υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και κάποιοι από αυτούς αυτοκτόνησαν. Μερικοί απ “αυτούς αυτοπυρπολήθηκαν ενώ κάποιοι άλλοι έπνιξαν τα παιδιά τους». Τα ανωτέρω δήλωσε μια γυναίκα που είχε καταφέρει να διαφύγει από τη Φαλούτζα με την οικογένειά της.

Ένοπλες συγκρούσεις βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη στην περιοχή γύρω από τη Μοσούλη, την άλλη μεγάλη ιρακινή πόλη που εξακολουθεί να ελέγχεται από τον ISIL.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα, με δυναμικό περίπου 5.500 στρατιώτες, ξεκίνησαν μια επίθεση προκειμένου να αποκόψουν τους εξτρεμιστές από ορισμένα χωριά που βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης.

«Πρόκειται για μία από τις πολλές επιχειρήσεις που αναμένεται να αυξήσουν την πίεση εναντίον του ISIL μέσα και γύρω από τη Μοσούλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια επικείμενη επίθεση στην πόλη», υπογράμμισε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Κουρδικής Περιφέρειας.

Να αναφερθεί ότι οι Πέσμεργκα έχουν ήδη απωθήσει τους τζιχαντιστές σε τμήματα του βόρειου Ιράκ, με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας.

Πηγές: Euronews, Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα: