Πολύνεκρες εκρήξεις σε λιμάνι της Κίνας

ekrikseis-13-08
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν όταν δύο τεράστιες εκρήξεις σημειώθηκαν εν μέσω μιας βιομηχανικής περιοχής όπου φυλάσσονταν τοξικές χημικές ουσίες και φυσικό αέριο, στο λιμάνι της βορειοανατολικής κινεζικής πόλης της Tianjin, όπως δημοσίευσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη.

Οι εκρήξεις, τόσο μεγάλες, που έγιναν ορατές από τους δορυφόρους στο διάστημα, ταρακούνησαν πολυκατοικίες χιλιόμετρα μακριά, από το λιμάνι της πόλης των 15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνουν πύρινες σφαίρες να εκτοξεύονται στον ουρανό και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ κατέγραψε τις εκρήξεις αργά την Τετάρτη, ως σεισμικά γεγονότα.

Τεράστιες περιοχές του λιμανιού – του 10ου μεγαλύτερου στον κόσμο – καταστράφηκαν, παραμορφωμένα κοντέινερ έπεσαν τριγύρω σαν σπίρτα, εκατοντάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και λιμενικά κτίρια κάηκαν ολοσχερώς.

Η Κεντρική Κινεζική Τηλεόραση (CCTV), ανέφερε ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων εννέα πυροσβέστες, μολονότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν συγκεχυμένος μεταξύ των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Η επίσημη Λαϊκή Καθημερινή, επικαλούμενη εκθέσεις, δήλωσε στο blog της ότι 11 πυροσβέστες είχαν σκοτωθεί.

Η κρατική Beijing News ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές αρχές της Tianjin είχαν χάσει την επαφή με 36 πυροσβέστες, και ότι άλλοι 33 ήταν μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Τουλάχιστον 32 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping απαίτησε οι αρχές «να κάνουν τη μέγιστη προσπάθεια για τη διάσωση και την περίθαλψη των τραυματιών και να περιφρουρήσουν την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους».
Σε κάθε περίπτωση, οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται μετά από την αυγή. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι γκρίζα σύννεφα καπνού αιωρούνταν πάνω από τον τόπο της έκρηξης και πολλά φορτηγά που μεταφέρουν δυνάμεις της παραστρατιωτικής αστυνομίας – φορώντας μάσκες για την προστασία τους από τον δυνητικά τοξικό καπνό – κατευθύνθηκαν προς την περιοχή.
Παρά την καταστροφή, το λιμάνι λειτουργεί κανονικά, δήλωσε εργαζόμενος λιμάνι. Το λιμάνι της Tianjin είναι η πύλη στη βιομηχανική ζώνη της βόρειας Κίνας. Αξίζει να αναφερθεί ότι βιομηχανικά ατυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα στην Κίνα μετά από τρεις δεκαετίες ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: