Πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε σχολείο στο Πακιστάν

terror pakistan
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Χθες Τρίτη, οι Ταλιμπάν έθεσαν τον πόλεμό τους κατά της εκπαίδευσης σε ένα αδίστακτο νέο χαμηλό επίπεδο με μια επίθεση σε ένα γεμάτο σχολείο στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν, που ως τραγικό απολογισμό είχε το θάνατο 145 ατόμων – 132 από τους οποίους ήταν μαθητές.

Κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών στο Δημόσιο Στρατιωτικό Σχολείο και Κολέγιο, μια ομάδα από εννέα ένοπλους Ταλιμπάν εισέβαλε μέσω των διαδρόμων και της κεντρικής αίθουσας του κτιρίου, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και πετώντας χειροβομβίδες. Μερικοί από τους 1.100 μαθητές στο σχολείο θανατώθηκαν, αφού  αναγκάστηκαν να παραταχθούν, με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Άλλοι πυροβολήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να προστατευθούν κάτω από τα γραφεία τους, ή αναγκάζονταν να παρακολουθήσουν τους καθηγητές τους να δέχονται σφαίρες.

Οι συγγενείς των μαθητών συνωστίστηκαν γύρω από την πύλη του σχολείου, προσευχόμενοι για τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα άκουγαν τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς των Πακιστανών κομάντος καθώς εισέβαλλαν στο κτίριο.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της ομάδας στη φυλετική περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν. Παρόλα αυτά, η εικόνα των νεκρών παιδιών έδειξε ακόμα μια φορά πώς ο πόλεμος των Ταλιμπάν του Πακιστάν έχει συχνά θύματα τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ένα κύμα οργής έχει ξεσπάσει από χθες, ξεπερνώντας τα εθνικά σύνορα, με την υποστήριξη και τη συμπάθειά να έρχονται από όλο τον κόσμο για τα νέα θύματα στο Πακιστάν.

Μάρτυρες στο Πεσαβάρ ανέφεραν ότι η επίθεση άρχισε γύρω στο 10 π.μ., όταν εννέα βαριά οπλισμένοι μαχητές μεταμφιεσμένοι με παραστρατιωτικές στολές, εισέβαλαν στο σχολείο μέσα από ένα στρατιωτικό νεκροταφείο. Όρμησαν μέσα από το κεντρικό κτίριο, πυροβολώντας και πετώντας χειροβομβίδες πριν ακόμα φτάσουν στο χώρο της κεντρικής αίθουσας, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες.

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν ότι οι ένοπλοι σκόπευαν σε ομηρεία των μαθητών, ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, διατηρώντας την ανωνυμία του, επέμεινε ότι «Ήταν εκεί για να σκοτώσουν, και αυτό είναι ό, τι έκαναν».

Το σχολείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν οι κομάντος από την Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του στρατού έφτασαν στο σχολείο. Καθώς η μάχη για τον έλεγχο εξαπλώθηκε σε όλο το σχολείο, οι τρομοκράτες, όντας παγιδευμένοι, πυροδότησαν τα γιλέκα αυτοκτονίας τους, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις σε όλη την πόλη.

Την καταδίκη τους για το περιστατικό επανέλαβαν οι  ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, της Βρετανία, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών. Στο Πακιστάν, ακτιβιστές κράτησαν αναμμένα κεριά ενώ άλλοι εξέφρασαν των αποτροπιασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αλληλεγγύης συγκαλύπτουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Ενώ το Πακιστάν έχει υποστεί πολλές αιματηρές θηριωδίες κατά το παρελθόν, οι ηγέτες της χώρας αδυνατούν ακόμη να βρουν μια λύση για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν.

Πηγή
New York Times

Παλαιότερα άρθρα: