Πούτιν: Ο Άσαντ είναι έτοιμος για διάλογο με τους επαναστάτες

putin-asad-3
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ-Άσαντ του είπε πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει με ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, αν ενδιαφέρονται πράγματι για εποικοδομητικό διάλογο και καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας μια μέρα μετά από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άσαντ στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν – τονίζοντας τον νέο ρόλο της Μόσχας ως κεντρικού παίκτη στην σύγκρουση της Συρίας – ο Πούτιν ανέφερε ότι οι δύο άνδρες μίλησαν για την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης.

Κάποιες δυτικές κυβερνήσεις έχουν απεικονίσει τη Ρωσία ως εμπόδιο σε μια πολιτική συμφωνία, ειδικά από τότε που άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία που μάχονται τον Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

«Άνοιξα την αυλαία στις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο Άσαντ», δήλωσε ο Πούτιν σε φόρουμ στο ρωσικό θέρετρο Σότσι το βράδυ της Πέμπτης.

«Τον ρώτησα: Ποια άποψη θα υιοθετούσατε εάν βρισκόταν, σήμερα στη Συρία, μια ένοπλη αντιπολιτευτική ομάδα που, ωστόσο, είναι πρόθυμη να αντιταχθεί και να αγωνιστεί πραγματικά κατά των τρομοκρατών, κατά του Ισλαμικού Κράτους; Ποια θα ήταν η άποψή σας εάν επρόκειτο να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους όπως ακριβώς υποστηρίζουμε το συριακό στρατό;», ρώτησε σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο Πούτιν τον Άσαντ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Συρίας φέρεται να αποκρίθηκε πως έχει θετική άποψη επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας συνέχισε λέγοντας: «Το επεξεργαζόμαστε αυτό επί του παρόντος και προσπαθούμε, εάν αυτό δουλέψει, να καταλήξουμε σε ανάλογες συμφωνίες τόσο με την κυβέρνηση Άσαντ, όσο και με τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι στη ρίζα της συριακής σύγκρουσης δεν βρίσκεται μόνο ο ισλαμικός φανατισμός αλλά και οι εσωτερικές εντάσεις – κάτι που αποτελεί αναγνώριση κάποιων δίκαιων απαιτήσεων για τουλάχιστον κάποιους από τους ανθρώπους που επαναστάτησαν εναντίον του Άσαντ.

Την ίδια στιγμή, Ρωσία είναι γνωστό πως έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της Δύσης για την παραίτηση του Άσαντ. Την Πέμπτη, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του ότι η παραμονή της ηγεσίας της Συρίας στην εξουσία μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον λαό της Συρίας, μέσω αδιάβλητων εκλογών.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη επιρροή του πάνω στη Δαμασκό προκειμένου να πιέσει τον Άσαντ να κάνει υποχωρήσεις ως προς τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: