Πούτιν: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την αμερικανική συμμαχία στη Συρία»

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά αυτή η συνεργασία θα τεθεί σε κίνδυνο εάν υπάρξουν παρόμοια περιστατικά όπως η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Πούτιν εξέφρασε την έντονη οργή του για τις ενέργειες της Τουρκίας, λέγοντας ότι είδε την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους ως πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Μόσχα θεωρούσε φίλο.

Αυτό που τόνισε ήταν ότι θα δώσει εντολή στο στρατό της Ρωσίας να εντείνει τη συνεργασία του με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με στόχους – και ότι βλέπει αυτή τη συγκυρία στο πλαίσιο δημιουργίας μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας που θα φέρει εγγύτερα τη Ρωσία και δυτικά κράτη.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το συνασπισμό στον οποίο ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά φυσικά, περιστατικά όπως η κατάρριψη των αεροσκαφών μας και ο χαμός των στρατιωτών μας … είναι απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Και προχωρούμε από τη θέση ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη ανάλογου περιστατικού, διαφορετικά δεν θα έχουμε καμία ανάγκη συνεργασίας με οποιονδήποτε, οποιαδήποτε συμμαχία, οποιαδήποτε χώρα», συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Γάλλος ηγέτης «συμφωνήσαμε πώς θα συνεργαστούμε στο εγγύς μέλλον, σε διμερή βάση αλλά και με τον συνασπισμό στον οποίο ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Σχετικά με τη διμερή συνεργασία με τη Γαλλία, είπε ότι ο στόχος ήταν να «καθιερώσουμε ένα εποικοδομητικό έργο με τη βοήθεια των ειδικών μας περί στρατιωτικών θεμάτων, για να αποφευχθούν οι επικαλύψεις αλλά και τα χτυπήματα στα εδάφη και τις ομάδες που είναι πρόθυμες να πολεμήσουν την τρομοκρατία».

«Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ενός μεγάλου αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει ήδη με την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία, ότι ο ρωσικός στρατός είχε προωθήσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο πτήσης του Sukhoi Su-24 που καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Γιατί προωθήσαμε αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς; Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν τον έλεγχο των πράξεων των συμμάχων τους», κατέληξε ο Πούτιν.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: