Προβλέπεται εμφύλιος μεταξύ Δήμων και Αναπ. Υπουργού Οικονομικών για τη δέσμευση των αποθεματικών τους

dhmarxoi-mardas
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έχουν προκληθεί ήδη πολύ έντονες αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά κεφάλαια Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος για έκτακτη ανάγκη.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Μάρδας προσπάθησε να καθησυχάσει τους δήμους εξηγώντας τους όρους με τους οποίους θα γίνει εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Οι αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και σε περιφερειάρχες. Ωστόσο ήδη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, με κοινή απόφαση κάλεσαν τα μέλη τους να μην εφαρμόσουν την Πρόταση Νομοθετικού Περιεχομένου. Ήδη την απόφαση αυτή την έχει πάρει ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας.

Προβλέπεται εμφύλιος μεταξύ υπουργείου και δήμων και περιφερειών. Πρόκειται επίσης για πρωτοφανή απόφαση του πρώτου. Όμως ίσως η κατάσταση το επόμενο διάστημα να είναι τόσο σοβαρή που αυτά θα φαντάζουν αστεία μπροστά στις ανάγκες που θα υπάρχουν στην εθνική οικονομία.

Παλαιότερα άρθρα: