Προορισμός : Κέα – Τζιά «Η κοσμοπολίτικη»

kea
Διαβάστε επίσης

Ως ένας εύκολα προσβάσιμος προορισμός από τους Αθηναίους η Τζιά ή Κέα θεωρείται ταξίδι 2-3 ημερών, κάτι τέτοια όμως δεν είναι αλήθεια για το νησί με τις κρυμμένες ομορφιές, που εξασφαλίζει την απόλυτη ισορροπία για μία χαλαρή και κοσμοπολίτικη απόδραση.

Το νησί οφείλει το σημερινό του όνομα στον Κέω από την Ναύπακτο, ήρωα που το κατέλαβε. Στις πηγές και τη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Υδρούσα, Κέως, Κεία, Cia, Cea. Όμως, εξαιτίας τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζιά.

Φτάνοντας στο νησί μην πιστέψετε πως πρόκειται για έναν τόπο άγονο. Στο εσωτερικό θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και τις αμέτρητες καλλιέργειες. Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο. Επίσης στο νησί ευδοκιμούν πολλά βότανα, αρωματικά φυτά και όμορφα αγριολούλουδα. Ακόμα και στο βυθό μπορεί να θαυμάσει κανείς την πλούσια βλάστηση.

Για τους επισκέπτες που θα δουν το νησί πρώτη φορά:

Το πρώτο «Μust» είναι η βόλτα σούρουπο στην γραφική χώρα με τα σοκάκια και το όμορφο καλοκαιρινό αέρα. Η περιήγηση στη Χώρα του νησιού δεν είναι βέβαια και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, αφού βρίσκεται απλωμένη αμφιθεατρικά σε αντικριστές λοφοκορφές. Οι περισσότεροι επιλέγουν για βόλτα το κεντρικό της καλντερίμι με το υπαίθριο σκάκι, το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα λιγοστά ταβερνάκια που σταδιακά μετατρέπεται σε μονοπάτι που οδηγεί στον Λέοντα.

Ακόμη, μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Καστριανής για βόλτα. Σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Κέας, είναι τόσο απόκοσμη η ομορφιά του, είναι τόσο εντυπωσιακά τα βράχια και τα κολπάκια από κάτω του που αξίζει να δουν πιστοί και άπιστοι.

Όσο για τις παραλίες της, η Τζια με υπέροχα κρυστάλλινα νερά προσφέρει ποικιλία από οργανωμένες και μη. Από το πανέμορφο Γιαλισκάρι και τον Οτζιά – οργανωμένες παραλίες για οικογένειες-, ως τα Ξύλα – μια υπέροχη φυσική ακατέργαστη παραλία- το νησί ενδείκνυται για βουτιές.

Για τις βραδινές περιηγήσεις με αυτό το καθαρό νησιώτικο αεράκι το Βουρκάρι είναι ιδανικό. Ένα γραφικό λιμανάκι και σημείο συνάντησης των πάντων, όταν πιάνει να νυχτώνει για φαγητό και ποτάκια σε μπαράκια στην ακροθαλασσιά.

Επίσης, η Κορησσία, το λιμάνι του νησιού με τη χαριτωμένη περαντζάδα προτιμούν συνήθως όσοι αρέσκονται σε πιο χαλαρές καταστάσεις. Αρκετές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό.

Παλαιότερα άρθρα: