(Προσωρινό) Τέλος στην επιθετική ατζέντα της Τουρκίας στο Ιράκ

zoni-ekatharisis-hpa-tourkia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Άγκυρα υπέκυψε στις προειδοποιήσεις της Βαγδάτης ότι αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της εντός 48 ωρών από το Ιράκ, η Βαγδάτη θα καταφύγει στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας εχθρική πράξη με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα αποφάσισε να σταματήσει την περαιτέρω μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μοσούλης.

Σύμφωνα με Το Βήμα, Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή ότι η χώρα του θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν εντός 48 ωρών, λέγοντας ότι η ανάπτυξή τους έγινε χωρίς την γνώση και την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης και ότι συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ. Η Τουρκία ανέπτυξε εκατοντάδες στρατιώτες σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, κάνοντας λόγο για αλλαγή φρουράς ρουτίνας στο πλαίσιο προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης Αράβων μαχητών. Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων. Η εξήγηση που έλαβε ήταν ότι η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων έχει στόχο την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιχειρούσε να αναπτύξει πολύ ισχυρή στρατιωτική δύναμη, κρυφά ή με προφάσεις κάτι που όντως δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέρος μία επιθετικής ατζέντας η οποία σίγουρα θα περιλαμβάνει και τις περιοχές που έχουν απελευθερώσει οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ. Το θερμόμετρο ανεβαίνει δραματικά, με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων να αποτελεί μία θετική εξέλιξη στην αυξανόμενη ένταση αλλά όχι αρκετή για να την ανακόψει.

Παλαιότερα άρθρα: