Πρόταση ΤτΕ και Κυβέρνησης για την χαλάρωση των Capital Controls

trapeza_ellados
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Θετική απάντηση αναμένεται να δώσουν οι θεσμοί σχετικά με την κοινή πρόταση που ετοίμασαν Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος για την χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης μέχρι και 840 ευρώ ανά δύο βδομάδες, η κίνηση χωρίς περιορισμούς του χρήματος που πρόκειται να εισρεύσει στα τραπεζικά γκισέ, και τέλος η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων με μετρητά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015-2016, σημείωσε πως η ΤτΕ συνεργάζεται διαρκώς με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συντάξει «οδικό χάρτη» σταδιακής απελευθέρωσης των περιορισμών.

Όπως είπε χθες, η ΤτΕ απέστειλε στους θεσμούς πρόταση με μέτρα χαλάρωσης, τα οποία στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

• Αρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
• Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Μέχρι τώρα κάποιος μπορούσε να αποπληρώσει το 50% της οφειλής.
• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Ποιες αλλαγές έρχονται στα capital controls

«Στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ότι η Επιτροπή Eγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σκοπεύει να προχωρήσει σε:

Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (σήμερα διαμορφώνονται έως 250.000 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη), και στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται άμεσα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω Internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ακόμα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μετά από παρέμβαση της ΤτΕ οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS (τα γνωστά μηχανάκια αποδοχής καρτών) όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.λπ., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε αναφορά και στις προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση POS, σημειώνοντας πως μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προμηθειών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Τέλος, η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου είναι μία θετική κίνηση για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, κάτι που έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά, η οποία και αυτή με την σειρά της έχει στερέψει από ρευστότητα.

Παλαιότερα άρθρα: