Πρυτάνεις: «Οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους»

politexnio
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων προκάλεσε η εμφάνιση του τεράστιου ασπρόμαυρου graffiti που κάλυψε το πολυτεχνείο. Στην ανακοίνωσή τους αμέσως μετά τη συνεδρίαση, οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζουν θλίψη για την εικόνα του ιστορικού κτηρίου του ΕΜΠ, χαρακτηρίζουν την πράξη απαράδεκτη αλλά και διαπιστώνουν ότι πλέον «οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους».

«Οι δράστες βεβήλωσαν ένα ιστορικό κτίριο, μνημείο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου» αναφέρει η ανακοίνωση της συνόδου και χαρακτηρίζει την πράξη των βανδαλισμών ως  «έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού στην Ιστορία» και κατηγορεί τους αυτουργούς ότι  «πλήττουν με τις πράξεις τους ηθελημένα και συνειδητά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Παράλληλα η ανακοίνωση πετάει το γάντι και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας αφού κατηγορεί εμμέσως την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι «με τις συνεχείς μειώσεις στους τακτικούς προϋπολογισμούς τους και την υποστελέχωσή τους σε διοικητικό προσωπικό μέσω της διαθεσιμότητας και όχι μόνο» τα πανεπιστήμια είναι αφύλαχτα.

Παράλληλα επαναφέρουν τα πάγια αιτήματά τους προς τη νέα κυβέρνηση που αφορούν ζητήματα φύλαξης και καθαριότητας, με συγκεκριμένες προτάσεις. Η ανακοίνωση των πρυτάνεων καταλήγει με το εξής κάλεσμα: «Καλούμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων να ανταποκριθεί σε αυτές. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του πρωθυπουργού -απόφοιτου του ΕΜΠ- καθώς και του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Θρησκευμάτων -ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ- ώστε να αποτραπεί η πολύμορφη υποβάθμιση που υφίστανται τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.»

Παλαιότερα άρθρα: